Οι προτάσεις της BMW για την μικροκινητικότητα

Το τμήμα Έρευνας του BMW Group αποκαλύπτει δύο καινοτόμες φιλοσοφίες cargo bike και e-scooter

Οι προτάσεις της BMW για την μικροκινητικότητα

Το τμήμα Έρευνας του BMW Group αποκαλύπτει δύο καινοτόμες φιλοσοφίες cargo bike και e-scooter

Για να επιβιώσουν στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται και στην… πίεση από τις εταιρείες τεχνολογίας, οι αυτοκινητοβιομηχανίες καλούνται να “εκσυγχρονιστούν”. Το BMW Group επεκτείνεται και σε άλλους τομείς πέραν της βασικής αυτοκινητιστικής του δραστηριότητας.

Το BMW Group έχει ήδη παρουσιάσει διάφορες καινοτόμες λύσεις micromobility στο παρελθόν, όπως το BMW Motorrad X2City, το Personal Mover Concept και ο υπερυψωμένος πρωτότυπος δρόμος BMW Vision E³ Way. Με την αύξηση της κυκλοφορίας στα κέντρα των πόλεων και οι απαιτήσεις κινητικότητας των κατοίκων τους παραμένουν υψηλές. Έτσι το BMW Group δημιούργησε και παρουσιάζει τα πρωτότυπα DYNAMIC CARGO και CLEVER COMMUTE, ένα ηλεκτρικό ποδήλατο και ένα e-scooter Concept.

Το Concept DYNAMIC CARGO, ένα συμπαγές, τρίτροχο cargo bike concept με υψηλή μεταβλητότητα, ευελιξία χρήσης και αξιοπιστία όλο το χρόνο. Η μεταβλητή πλατφόρμα φόρτωσης με καινοτόμα εξαρτήματα, είναι σε θέση να μεταφέρει από φορτία έως και παιδιά. Κατάλληλη και για δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου.

Τα ποδήλατα προσφέρουν εξαιρετική ευελιξία χρήσης με μηδενικούς ρύπους και είναι από τα ταχύτερα και πιο αποδοτικά μέσα μεταφοράς σε αστικές περιοχές. Ωστόσο οι βροχερές, ψυχρές ή ολισθηρές συνθήκες συνήθως αποθαρρύνουν τους περισσότερους ποδηλάτες με αποτέλεσμα να στρέφονται στα δημόσια μέσα μεταφοράς ή σε ιδιωτικά αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις τους. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις που χρειάζεται να μεταφέρουν πιο μεγάλα φορτία, τα οποία δεν μπορούν να διαχειριστούν με μία στάνταρ σχάρα αποσκευών – όπως τα ψώνια από το σουπερμάρκετ, ή τα παιδιά τους. Τα ποδήλατα μεταφορών (cargo bikes) που υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία αποτελούν μία εναλλακτική λύση αντί της χρήσης του αυτοκινήτου για αστικές διαδρομές. Ωστόσο, πολλά cargo bike concepts είναι τώρα φαρδύτερα και, κυρίως,  μεγαλύτερα από τα κανονικά ποδήλατα λόγω των απαιτήσεων για τη μεταφορά φορτίων και παιδιών. Σε συνδυασμό με το πρόσθετο βάρος και το πιθανό ωφέλιμο φορτίο, αυτό οδηγεί σε περιορισμούς κυρίως σε ό,τι αφορά  την ευελιξία και το χειρισμό.

«Στόχος μας ήταν η ανάπτυξη μιας φιλοσοφίας που διατηρεί την ευελιξία και οδηγική αίσθηση ενός κανονικού ποδηλάτου με την προσθήκη καινοτόμων λύσεων για ασφαλείς μεταφορές», δήλωσε ο Jochen Karg, Επικεφαλής Vehicle Concepts στο τμήμα New Technologies & China του BMW Group. «Το Concept DYNAMIC CARGO είναι το πρώτο δυναμικό ‘pick-up’ ποδήλατο μεταφορών που συνδυάζει απόλαυση με ευέλικτη χρήση και αξιοπιστία όλο το χρόνο».

Βασικό εξάρτημα του τρίτροχου Concept DYNAMIC CARGO είναι το εμπρός κύριο πλαίσιο που συνδέεται με το πίσω τμήμα μέσω ενός αρθρωτού άξονα, ενώ έχει και τη δυνατότητα να παίρνει κλίσεις στις στροφές, σε αντίθεση με το σταθερό πίσω τμήμα. Αυτό συνδυάζεται με ένα ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, που ενεργοποιείται μόλις ο αναβάτης αρχίσει να κάνει πετάλι και κινεί τους δύο πίσω τροχούς, κάνοντας το ποδήλατο μεταφορών ευκολοδήγητο όσο ένα συνηθισμένο ποδήλατο. Πέρα από την αυξημένη σταθερότητα που πετυχαίνουν σε όλες τις καιρικές συνθήκες συγκριτικά με τα δίτροχα ποδήλατα, οι πίσω τροχοί με τον άκαμπτο άξονά τους, χωρίς αρθρώσεις, προσφέρουν τη βάση για μία ευέλικτη πλατφόρμα μεταφορών τύπου pick-up. Σε αυτή μπορούν να τοποθετηθούν ποικίλα καινοτόμα εξαρτήματα για τη μεταφορά αποσκευών και παιδιών. Η Αρχή της αρθρωτής σχεδίασης προετοιμάζει το δρόμο για περισσότερα είδη χρήσης. Η σχεδίαση της πλατφόρμας μεταφοράς χωρίς αρθρώσεις έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι ο αναβάτης δεν προβληματίζεται από το πρόσθετο βάρος που μεταφέρει επιτρέποντας ασφαλή, σταθερή μεταφορά όλων των φορτίων και διασφαλίζοντας μια ευχάριστη οδηγική εμπειρία.

Το πακέτο ολοκληρώνεται με τη δυνατότητα προσθήκης ενός αρθρωτού συστήματος καιρικής προστασίας, ώστε το Concept DYNAMIC CARGO να είναι ένα ελκυστικό μέσο μεταφοράς όλο το χρόνο. Αν και το BMW Group δεν θα κατασκευάζει το ίδιο το Concept DYNAMIC CARGO, είναι ήδη σε συζητήσεις με δυνητικούς υπεργολάβους κατασκευαστές.

Το Concept CLEVER COMMUTE έχει εργονομική σχεδίαση που το κάνει κατάλληλο για καθημερινή χρήση, με οδηγική σταθερότητα και συμπαγή αναδίπλωση. Είναι και πολύ καλή λύση για μικτή κινητικότητα. Μεταφέρεται εύκολα και είναι ιδανικό και για park & ride, αφού  οι μικρές διαστάσεις του όταν είναι αναδιπλωμένο το καθιστούν ιδανικό για μεταφορά στο χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου ή σε κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς.

Τα E-scooters έχουν πλέον καθιερωθεί στις πόλεις, ιδιαίτερα χάρη στα προγράμματα κοινοχρησίας. Προσφέρουν ευέλικτη χρηστικότητα, μηδενικές εκπομπές ρύπων και τη δυνατότητα να μεταφέρουν τους κατοίκους πόλεων στον προορισμό τους πολύ γρήγορα σε μικρές αστικές διαδρομές του «τελευταίου χιλιομέτρου», όπως ονομάζονται. Η αγορά των e-scooters σε επίπεδο ατομικής ιδιοκτησίας κινείται με αργούς ρυθμούς μέχρι τώρα. Τα μεγάλα μοντέλα τα οποία κινούνται με ασφάλεια δύσκολα μεταφέρονται στα δημόσια μέσα μεταφοράς ή στο αυτοκίνητο λόγω του μεγέθους τους, ενώ τα μικρά, πιο φορητά μοντέλα υστερούν σε σταθερότητα.

Το Concept CLEVER COMMUTE, αναδιπλώνεται εύκολα για να μεταφέρεται σε δημόσιο μέσο μεταφοράς ή και στο αυτοκίνητο χωρίς συμβιβασμούς στην οδηγική σταθερότητα υπό όλες τις συνθήκες. Σε «public transport mode», αναδιπλώνονται τα πλαϊνά τμήματα του πατώματος και ο πίσω τροχός (που καλύπτει το κενό που δημιουργούν). Αυτός ο μηχανισμός μειώνει σημαντικά το μεταξόνιο του e-scooter για να μπορεί να μεταφέρεται ακόμα και σε κυλιόμενες σκάλες χωρίς δυσκολία. Σε αυτή τη διάταξη κυλάει σαν μια βαλίτσα. Επίσης, ο ηλεκτροκινητήρας στον εμπρός τροχό προσφέρει υποβοήθηση του CLEVER COMMUTE σε μια ανηφορική ράμπα. Χάρη στις συμπαγείς διαστάσεις του όταν αναδιπλώνεται μπορεί να μεταφερθεί σε όλα τα μέσα δημόσιας μεταφοράς δωρεάν.

Το CLEVER COMMUTE αναδιπλώνεται εύκολα σε μέγεθος που χωρά εύκολα σε πορτμπαγκάζ μικρών αυτοκινήτων, ενώ μεγαλύτεροι χώροι αποσκευών φιλοξενούν μεγαλύτερο αριθμό για τις οικογενειακές εξορμήσεις. Σε επίπεδο μοντέλων του BMW Group, αυτό σημαίνει ότι το CLEVER COMMUTE χωράει σε διαμήκη διάταξη στους χώρους αποσκευών των μοντέλων από τη Σειρά 3 και πάνω, χωρίς αναδίπλωση της πλάτης των πίσω καθισμάτων ενώ στα μοντέλα MINI αντίστοιχα μπορεί να μεταφέρεται εγκάρσια.

Με τα μοναδικά προϊοντικά χαρακτηριστικά του, το CLEVER COMMUTE είναι ένας ευέλικτος σύντροφος στην πόλη και επιτρέπει την ολοκλήρωση οποιουδήποτε ταξιδιού γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια. Αν και το BMW Group δεν θα κατασκευάζει το ίδιο το Concept CLEVER COMMUTE, είναι ήδη σε συζητήσεις με δυνητικούς υπεργολάβους κατασκευαστές.

Και τα δύο micromobility concepts έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν αυτονομία έως 20 χιλιόμετρα, ενώ η μπαταρία αφαιρείται και μπορεί να φορτίζεται στο σπίτι.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!