Opel Rocks-e: Ηλεκτρικό πόλης με άδεια οδήγησης από 16 ετών

Το 2022 θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη το τετράκυκλο που έχει αυτονομία 75 χλμ.

Opel Rocks-e: Ηλεκτρικό πόλης με άδεια οδήγησης από 16 ετών

Το 2022 θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη το τετράκυκλο που έχει αυτονομία 75 χλμ.

Μετά την Citroen με το Ami, η Opel γίνεται η δεύτερη μάρκα του Ομίλου Stellantis που λανσάρει ένα μικρό ηλεκτρικό όχημα, αποκλειστικά για μετακινήσεις μέσα στις πόλεις. Το Rocks-e θα είναι διαθέσιμο για παραγγελίες στη Γερμανία το φθινόπωρο, με άλλες αγορές να ακολουθούν το 2022.

Σχεδιαστικά, το Rocks-e υιοθετεί το Opel Vizor, το νέο πρόσωπο της μάρκας, συμπεριλαμβανομένων προβολέων και φλας LED. Η πόρτα του συνοδηγού ανοίγει προς τα εμπρός όπως συνήθως, ενώ η πόρτα του οδηγού ανοίγει προς τα πίσω, προς την αντίθετη δηλαδή κατεύθυνση. Στο εσωτερικό, τα δύο καθίσματα είναι έκκεντρα τοποθετημένα, ώστε ο συνοδηγός να έχει αρκετό χώρο στην περιοχή των ποδιών και ο οδηγός να μπορεί να μετακινεί το κάθισμά του εμπρός – πίσω. Ο χώρος για το κεφάλι είναι επαρκής, ακόμα και για επιβάτες με ύψος πάνω από 1,90 μ. Επιπλέον, παρά τις συμπαγείς διαστάσεις του, το νέο Rocks-e προσφέρει χώρο αποσκευών 63 λίτρων στην περιοχή των ποδιών του συνοδηγού, ενώ υπάρχει και ένα έξυπνο άγκιστρο για μία τσάντα μεγέθους XXL.

Το κόκπιτ πληροί τις απαιτήσεις της σύγχρονης νέας γενιάς: λιτό και επικεντρωμένο στα βασικά και απαραίτητα. Στην οθόνη προβάλλεται συνοπτικά η ταχύτητα, το πρόγραμμα οδήγησης (Drive, Neutral, Reverse), η κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας, η υπολειπόμενη αυτονομία και η χιλιομετρική κάλυψη. Πρακτικές λεπτομέρειες περιλαμβάνουν βάση για smartphone τοποθετημένη στην κεντρική κονσόλα. Υπηρεσίες όπως η εφαρμογή “myOpel” παρέχουν περαιτέρω πρακτικές πληροφορίες.

Το Rocks-e έχει μήκος 2,41 μ, πλάτος 1,39 μ (χωρίς εξωτερικούς καθρέπτες) και ζυγίζει μόλις 471 κιλά (συμπερ. της μπαταρίας κίνησης), που σημαίνει ότι επίσημα κατατάσσεται ως ένα ελαφρύ αυτοκινούμενο όχημα. Στη Γερμανία έφηβοι ηλικίας 15 ετών επιτρέπεται να το οδηγούν με δίπλωμα οδήγησης κατηγορίας AM, ενώ στην Ελλάδα έφηβοι άνω των 16 ετών.

Το διθέσιο ηλεκτρικό της Opel προσφέρει αυτονομία έως 75 χλμ. κατά το πρότυπο WLTP, αναπτύσσοντας ταχύτητα έως 45 χλμ/ώρα. Αυτό το καθιστά ιδανικό για καθημερινή χρήση στην πόλη – όχι μόνο για νεαρούς οδηγούς, αλλά και για όσους επιθυμούν να πηγαινοέρχονται στη δουλειά με μηδενικούς ρύπους και δεν θέλουν να χάνουν χρόνο αναζητώντας χώρο στάθμευσης στον προορισμό τους. Οι τροχοί 14” και ο κύκλος στροφής των 7,20 μ. καθιστούν το Rocks-e ιδανικό για την πόλη, ικανό να διαχειριστεί τις κλειστές στροφές και να χωρέσει σε μικρούς χώρους στάθμευσης.

Η μπαταρία 5,5 kWh μπορεί να φορτίζεται πλήρως σε περίπου 3,5 ώρες μέσω μιας στάνταρ οικιακής πρίζας. Το συνοδευτικό καλώδιο φόρτισης μήκους τριών μέτρων βρίσκεται συνεχώς μέσα στο όχημα και απλά το τραβάς από την πόρτα του συνοδηγού όταν χρειάζεται. Η Opel προσφέρει έναν αντάπτορα για φόρτιση σε δημόσιο σταθμό.

Η τιμή εκκίνησης για το νέο Opel Rocks-e στη Γερμανία θα είναι σαφώς μικρότερη από την αντίστοιχη ενός μικρού αυτοκινήτου, ενώ το μηνιαίο κόστος μακροχρόνιας μίσθωσης (leasing)  θα είναι παρόμοιο με αυτό του εισιτηρίου σε δημόσιο μέσο μεταφοράς. Το Rocks-e θα διατίθεται για παραγγελία online ή απευθείας σε επιλεγμένους διανομείς Opel από το φθινόπωρο στη Γερμανία – περισσότερες αγορές θα ακολουθήσουν το 2022.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!