Ηλεκτρικό SUV πόλης ετοιμάζει η Hyundai

Το μικρών διαστάσεων ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα κυκλοφορήσει το 2023, με το σήμα της Hyundai, της Kia ή της Ioniq

Ηλεκτρικό SUV πόλης ετοιμάζει η Hyundai

Το μικρών διαστάσεων ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα κυκλοφορήσει το 2023, με το σήμα της Hyundai, της Kia ή της Ioniq

Ο Όμιλος Hyundai εργάζεται στην εξέλιξη ενός νέου ηλεκτρικού αυτοκινήτου πόλης, με SUV αμάξωμα, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2023. Θα αποτελέσει άμεσο ανταγωνιστή του ηλεκτρικού Fiat 500 και των αναμενόμενων μικρών EV από την Volkswagen και τη SEAT. Τα πλάνα επιβεβαιώθηκαν από τον τεχνολογικό εταίρο του Hyundai Group στον τομέα της ηλεκτροκίνησης BorgWarner, ο οποίος θα παρέχει ένα νέο σύστημα κίνησης, συνδυάζοντας σε μία μονάδα τον ηλεκτροκινητήρα και το σύστημα μετάδοσης. Η συγκεκριμένη διάταξη εξοικονομεί χώρο και βάρος σε σχέση με ένα πιο συμβατικό ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, κρίσιμη παράμετρος όταν σχεδιάζεται ένα μικρό αυτοκίνητο που αναμένεται να έχει μήκος ανάμεσα σε 3,5 και 3,7 μέτρα.

Η μέγιστη ισχύς του ηλεκτρικού μοτέρ είναι 184 ίπποι, όμως δεν γνωρίζουμε αν το μικρό SUV θα φθάσει αυτό τον αριθμό. Το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης της BorgWarner περιλαμβάνει έναν αρθρωτό ρυθμιστή στροφών, κάτι που σημαίνει ότι η Hyundai μπορεί να «ρίξει» την ισχύ κοντά στους 100 ίππους, προσαρμόζοντάς την στα επίπεδα του βενζινοκίνητου i10. Αν και δεν έχουν επιβεβαιωθεί λεπτομέρειες για τη χωρητικότητα της μπαταρίας του ηλεκτρικού μοντέλου, θεωρείται πιθανό να είναι στις 40 kWh – περίπου όσο αυτή του Fiat 500e – αρκετή δηλαδή για αυτονομία περίπου 350 χλμ. Το ηλεκτρικό SUV που δεν έχει ακόμη όνομα, αναμένεται να διαθέτει σύστημα φόρτισης 400V όπως το Hyundai Kona Electric. Άρα, με μπαταρία 40 kWh και ταχυφορτιστή 50 kW, σε μισή ώρα θα αποκτά αυτονομία περίπου 160 χλμ.

Οδηγούμε το ηλεκτρικό Hyundai Ioniq 5

Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ποιο σήμα θα φέρει το νέο ηλεκτρικό μοντέλο, το πιθανότερο είναι να τοποθετηθεί στη γκάμα της Kia ή Hyundai και όχι της Ioniq, καθώς οι δύο πρώτες διαθέτουν ανάλογου μεγέθους συμβατικά αυτοκίνητα, το Picanto και το i10, αντίστοιχα. Το αστικό SUV μηδενικών ρύπων θα είναι ένα από τα 23 αμιγώς ηλεκτρικά που θα λανσάρει ο Όμιλος Hyundai παγκοσμίως έως το 2025.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!