Νέο ηλεκτρικό MINI Cooper με αυτονομία έως και 402 χλμ.

Το εμβληματικό βρετανικό supermini, το MINI Cooper θα διατίθεται ως αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο αλλά και με βενζινοκινητήρα.

Νέο ηλεκτρικό MINI Cooper με αυτονομία έως και 402 χλμ.

Το εμβληματικό βρετανικό supermini, το MINI Cooper θα διατίθεται ως αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο αλλά και με βενζινοκινητήρα.

Η MINI ανασχεδίασε το εμβληματικό της hatchback για την πέμπτη γενιά του, με το νέο αυτοκίνητο να προσφέρει τόσο αμιγώς ηλεκτρικά συστήματα κίνησης όσο και βενζινοκίνητες εκδόσεις. Το νέο supermini μοντέλο της μάρκας έκανε το ντεμπούτο του στο Σαλόνι Αυτοκινήτου IAA 2023 του Μονάχου, με τη βρετανική μάρκα να αποκαλύπτει το σχεδιασμό και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου, συμπεριλαμβανομένου ενός ολοκαίνουργιου συστήματος infotainment. Η βενζινοκίνητη έκδοση θα είναι διαθέσιμη εν ευθέτω καιρώ, και θα μοιράζεται τις διαστάσεις αλλά όχι και την πλατφόρμα με το ηλεκτρικά Cooper που θα προσφέρεται σε δύο εκδόσεις: Cooper Electric E και Cooper Electric SE.

Το πρώτο διαθέτει μπαταρία 40,7 kWh που στέλνει την ενέργειά της σε έναν μονό ηλεκτροκινητήρα ο οποίος αποδίδει 135 kW (184 ίππους) και 290 Nm ροπής, ενώ η αυτονομία του φτάνει τα 305 χλμ. Το δεύτερο αυξάνει τη χωρητικότητα της μπαταρίας στις 54,2 kWh, ενώ η ισχύς και η ροπή αυξάνονται στα 160 kW (218 ίπποι) και 330 Nm, αντίστοιχα, για την επίτευξη χρόνου επιτάχυνσης από 0-100 χλμ./ώρα σε 6,7 δευτερόλεπτα, δηλαδή 6 δέκατα του δλ. ταχύτερα από το αδελφάκι του. Το Cooper Electric SE προσφέρει αυτονομία έως και 402 χλμ., σύμφωνα με τη MINI. Τα E και SE μπορούν να φορτιστούν με ταχύτητα 75 και 95 kW, αντίστοιχα, πράγμα που σημαίνει ότι μια φόρτιση από 10 έως 80% διαρκεί 30 λεπτά.

Το νέο αυτοκίνητο θα είναι διαθέσιμο μόνο ως τρίθυρο, με το Aceman να καταλαμβάνει τη θέση στη γκάμα της εταιρείας που προηγουμένως καταλάμβανε το πεντάθυρο MINI. Η προσαρμογή των αναλογιών του αυτοκινήτου δημιούργησε περισσότερο χώρο στο εσωτερικό. Ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 200 λίτρα και αυξάνεται στα 800 λίτρα με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα.

Η MINI έχει αφαιρέσει το χρώμιο για μια πιο μινιμαλιστική εμφάνιση, ενώ έχει αυξηθεί το μετατρόχιο (όπως και η διάμετρος των τροχών), βελτιώνοντας τη διάταξη και το χώρο στο εσωτερικό. Στο εμπρός μέρος υπάρχει μια νέα οκταγωνική μάσκα και οι χαρακτηριστικοί κυκλικοί προβολείς της MINI, οι οποίοι προσφέρονται με τρεις διαφορετικές υπογραφές φώτων πορείας LED.

Υπάρχουν επιλογές διαμόρφωσης για τα πίσω φώτα με τη γνωστή υπογραφή της Union Jack, σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου, ή μια επιλογή άλλων γραφικών. Συνδυάζονται με μια λωρίδα στη θύρα του χώρου αποσκευών, με όλα τα φωτιστικά σώματα να παρουσιάζουν animation καλωσορίσματος και αποχαιρετισμού.

Μαζί με το εξωτερικό, το εσωτερικό έχει υποστεί μια μεγάλη σχεδιαστική ανανέωση. Όπως κάθε MINI από την αναγέννηση της μάρκας το 2001, στο κέντρο της καμπίνας του νέου αυτοκινήτου εξακολουθεί να υπάρχει μια μεγάλη εξαιρετικά λεπτή στρογγυλή οθόνη OLED με διάμετρο 9,4 ίντσες. Όλα τα μοντέλα θα διαθέτουν αυτό το σχεδιασμό, που ονομάζεται MINI Interaction Unit, και θα εμφανίζει την ταχύτητα, τα μέσα ενημέρωσης, τα δεδομένα για την κατάσταση φόρτισης και τη διαθέσιμη αυτονομία του αυτοκινήτου, καθώς και όλες τις επιλογές προσαρμογής.

Με το νέο λειτουργικό σύστημα OS9 (βασισμένο σε λογισμικό Android), οι ιδιοκτήτες μπορούν να επιλέγουν διαφορετικά γραφικά από τα μενού, τα οποία αλλάζουν την εμφάνιση της οθόνης και του εσωτερικού φωτισμού. Οι λειτουργίες MINI Experience περιλαμβάνουν τις Core, Green, Go-Kart, Personal, Vibrant, Timeless και Balance. Η Timeless, για παράδειγμα, δίνει μια ψηφιακή απεικόνιση ενός κλασικού ταχύμετρου Mini στην κεντρική οθόνη, ενώ το Personal επιτρέπει στους χρήστες να ανεβάσουν μια φωτογραφία φόντου της επιλογής τους. το σύστημα θα εντοπίσει στη συνέχεια το κύριο χρώμα από αυτά που εμφανίζονται στην εικόνα και θα το επεκτείνει σε όλη την οθόνη για να «δέσει» καλύτερα την εικόνα.

Κάθε λειτουργία Experience προσφέρει ένα αντίστοιχο soundtrack, με το Core να προσφέρει έναν ήχο που ακούγεται μέσα και έξω από το αυτοκίνητο, για να βοηθήσει στην προειδοποίηση των πεζών. Το Go-Kart (αντίστοιχο του Sport) προσφέρει ένα «έντονο τόνο και πτώση», ενώ το ηχητικό τοπίο Balance «βασίζεται στους θορύβους που ακούγονται σε ένα δάσος σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και της νύχτας».

Ο ατμοσφαιρικός φωτισμός LED του αυτοκινήτου συνδέεται επίσης με αυτές τις ρυθμίσεις, με μοτίβα που εμφανίζονται στα ένθετα των υφασμάτινων πάνελ και στην οροφή του ταμπλό, καθώς και γύρω από τον κεντρικό κρυφό αεραγωγό κλιματισμού. Το χρώμα και το μοτίβο που αυτά τα LED φωτίζουν τα πάνελ αλλάζει ανάλογα με τη λειτουργία οδήγησης.

Ο χάρτης του δορυφορικού συστήματος πλοήγησης (που βρίσκεται σε cloud) μπορεί να εμφανίζεται στο κέντρο της οθόνης, ενώ τα άκρα της προβολής του Apple CarPlay επιτρέπουν στους χρήστες iOS να βλέπουν το λογισμικό σε όλη την έκταση της στρογγυλής οθόνης. Περιλαμβάνεται επίσης η δυνατότητα σύνδεσης με Android Auto, αλλά λόγω ορισμένων παραγόντων που έχουν να κάνουν με τη Google, αυτή εμφανίζεται μόνο σε ορθογώνιο πλαίσιο στη στρογγυλή οθόνη.

Αν επιλεγεί το σύστημα πλοήγησης της MINI, οι χρήστες μπορούν να επωφεληθούν από μια λειτουργία δρομολόγησης βελτιστοποιημένης φόρτισης, και προσφέρεται προαιρετικό head-up display. Η προαιρετική συνδεσιμότητα δεδομένων υψηλής ταχύτητας 5G και η εφαρμογή MyMINI σημαίνουν ότι το νέο Cooper είναι το πιο συνδεδεμένο αυτοκίνητο της μάρκας. Αυτό επεκτείνεται περαιτέρω με το νέο προσωπικό βοηθό «Hey MINI!», με τον οδηγό να μπορεί να επιλέξει τον Spike, μια ψηφιακή απεικόνιση ενός σκύλου, ως το avatar της επιλογής του.

Θα προσφέρονται τέσσερις εκδόσεις: Essential, Classic, Favoured και JCW διαφοροποιούν κάθε μοντέλο χαρίζοντας ξεχωριστό χαρακτήρα. Τα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης της οδήγησης περιλαμβάνουν το Park Assistant Plus της MINI, το Digital Key Plus (το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να ξεκλειδώνουν το αυτοκίνητο μέσω smartphone) και το σύστημα παρακολούθησης περιβάλλοντος χώρου Remote 360 μέσω της εφαρμογής MyMINI.

Δείτε τις τιμές όλων των μοντέλων της MINI στην Ελλάδα

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!