IONIQ 5 N: Με 650 ίππους, τετρακίνηση και νέες τεχνολογίες που εστιάζουν στην οδηγική απόλαυση και τις επιδόσεις

Το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της σπορ σειράς Hyundai N αποκαλύφθηκε επίσημα στο Goodwood Festival of Speed 2023.

IONIQ 5 N: Με 650 ίππους, τετρακίνηση και νέες τεχνολογίες που εστιάζουν στην οδηγική απόλαυση και τις επιδόσεις

Το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της σπορ σειράς Hyundai N αποκαλύφθηκε επίσημα στο Goodwood Festival of Speed 2023.

Η Hyundai αποκάλυψε το IONIQ 5 N, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο υψηλών επιδόσεων της σπορ γκάμας N – την Πέμπτη 13 Ιουλίου στο Goodwood Festival of Speed που διεξάγεται στο West Sussex της Αγγλίας. Το κορυφαίο IONIQ 5 εντυπωσιάζει με την τολμηρή αισθητική του, στην οποία συμβάλουν και οι τροχοί 21’’ με ελαστικά Pirelli P-Zero 275/35R21.

Σύμφωνα με τους Κορεάτες, το IONIQ 5 N συνδυάζει την πλατφόρμα E-GMP (Electrified-Global Modular Platform) του βασικού μοντέλου με τις τεχνολογίες N που βασίζονται στο μηχανοκίνητο αθλητισμό, ενώ αξιοποιεί την τεχνογνωσία της N από τα ηλεκτροκίνητα πρωτότυπα, τα «Rolling Labs» όπως τα ονομάζει η εταιρία, όπως τα RM20e, RN22e και N Vision 74.

To εκρηκτικό ηλεκτρικό μοντέλο είναι τετρακίνητο και κινείται από δύο ηλεκτροκινητήρες που αποδίδουν συνδυαστικά 650 ίππους στη λειτουργία N Grin Boost, με τις επιδόσεις να είναι επιπέδου supercar: 0-100 χλμ./ώρα σε 3,4’’ μόλις και τελική ταχύτητα 260 χλμ./ώρα.

Η απόδοση και η ταχύτητα δεν είναι ωστόσο τα μόνα επιχειρήματα του IONIQ 5 N. Οι νέες τεχνολογίες που ενσωματώνει υπόσχονται μοναδική οδηγική απόλαυση και σπορ αποτελεσματικότητα, υποστηρίζοντας τους τρεις πυλώνες επιδόσεων της Hyundai N: Corner Rascal, Racetrack Capability και Everyday Sportscar.

Μεταξύ αυτών των τεχνολογιών είναι το N Pedal που δίνει προτεραιότητα στη γρήγορη και συναρπαστική οδήγηση στις στροφές έναντι της καλύτερης εκμετάλλευσης της ενέργειας, το N Drift Optimizer που συμβάλλει στη διατήρηση της γωνίας drift, το N Torque Distribution που παρέχει τη δυνατότητα μεταβολής της κατανομής ροπής εμπρός και πίσω σε 11 επίπεδα και το ηλεκτρονικό μπλοκέ διαφορικό eLSD στον πίσω άξονα.

Επιπλέον, το N Grin Boost μεγιστοποιεί την επιτάχυνση με αύξηση της ισχύος για 10 δευτερόλεπτα και το N Launch Control παρέχει τρία διαφορετικά επίπεδα πρόσφυσης για την ταχύτερη δυνατή εκκίνηση. Η λειτουργία N Race βελτιστοποιεί περαιτέρω την αντοχή του αυτοκινήτου στην πίστα, δίνοντας στους οδηγούς πιο άμεσο έλεγχο της κατανάλωσης ενέργειας.

Το IONIQ 5 N διαθέτει επίσης φρένα Ntuned, τα οποία αποτελούν το πιο ισχυρό σύστημα πέδησης που έχει παρουσιάσει η Hyundai, με εμπρός δίσκους 400 mm με τετραπίστονες monobloc δαγκάνες και πίσω δίσκους 360 mm. Στις δοκιμές που έγιναν στην πίστα του Nürburgring, οι μηχανικοί της Hyundai N σχεδίασαν επίσης το N Brake Regen, το οποίο προσφέρει μέγιστη επιβράδυνση έως και 0,6 G – κορυφαία τιμή στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Μια ακόμη καινοτομία του IONIQ 5 N , είναι η τεχνολογία που προσφέρει την αίσθηση αλλαγής ταχυτήτων, όπως σε ένα συμβατικό σπορ αυτοκίνητο, μέσω του ενσωματωμένου N eshift που προσομοιώνει τη λειτουργία ενός 8-τάχυτου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη (DCT) και του N Active Sound +, ένα σύστημα 10 ηχείων (οκτώ εσωτερικά, δύο εξωτερικά) που προσφέρει τρεις ξεχωριστές επιλογές ήχου.

Στην καμπίνα του IONIQ 5 N ο διάκοσμος είναι έντονα σπορ, με στοιχεία όπως τα λογότυπα “N” και τα καθίσματα με ενισχυμένα πλαϊνά. Όπως και στο κανονικό IONIQ 5, βιώσιμα – ανακυκλωμένα υλικά εφαρμόζονται σε όλο το εσωτερικό. Χρησιμοποιείται επίσης ανακυκλωμένο χρώμα χρωστικής από ελαστικά και ανακυκλωμένο ύφασμα κάλυψης καθισμάτων από αλκαντάρα.

HYUNDAI IONIQ 5 Ν

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κινητήρες Μπροστά 166 kW / 226 PS
Πίσω 282 kW / 383 PS
Ισχύς 448 kW / 609 PS
Μέγιστη ισχύς 478 kW / 650 PS

(Μπροστά: 238 PS / Πίσω: 412 PS)

Μπαταρία Χωρητικότητα 84 kWh
Φόρτιση Ταχύτητα φόρτισης 350 kW
Χρόνος φόρτισης 10% έως 80% σε 18 λεπτά
Διαστάσεις Μήκος 4,.15 χιλ.
Πλάτος 1.940 χιλ.
Ύψος 1.585 χιλ.
Μεταξόνιο 3.000 χιλ.
Ελαστικά Pirelli P-Zero 275/35R21
Σύστημα πέδησης Μπροστά 4-πίστονες 400 χιλ.
Πίσω 1-πίστονες 360 χιλ.
Ανάκτηση ενέργειας Επιβράδυνση 0.6 G (0.2 G during ABS activation)
0 – 100 km/h 3.4’’ (Boost)
Τελική ταχύτητα 260 χλμ./ώρα
Χρώματα αμαξώματος Performance Blue Matte, Performance Blue, Abyss Black Pearl, Cyber Gray Metallic, Ecotronic Gray Matte, Ecotronic Gray , Atlas White Matte, Atlas White, Gravity Gold Matte and Soultronic Orange Pearl
Χρώματα εσωτερικού Black with Performance Blue accents

 

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!