ID.5 και ID.5 GTX: Τα νέα ηλεκτρικά SUV της Volkswagen (video)

Με κίνηση στους πίσω ή σε όλους τους τροχούς, τo coupe SUV θα κυκλοφορήσει την άνοιξη με αυτονομία έως 520 χλμ.

ID.5 και ID.5 GTX: Τα νέα ηλεκτρικά SUV της Volkswagen (video)

Με κίνηση στους πίσω ή σε όλους τους τροχούς, τo coupe SUV θα κυκλοφορήσει την άνοιξη με αυτονομία έως 520 χλμ.

Από το εργοστάσιο του Zwickau θα αρχίσουν να βγαίνουν το νέο έτος τα δύο νέο ηλεκτρικά SUV της Volkswagen με την coupe σιλουέτα. Τα ID.5 και ID.5 GTX τοποθετούνται στην κορυφή της οικογένειας ID. όχι λόγω διαστάσεων, που είναι παραπλήσιες με αυτές του ID.4, αλλά λόγω τεχνολογίας. Κάνει χρήση της νέας έκδοσης 3.0 του λογισμικού, το οποίο υποστηρίζει πιο γρήγορη φόρτιση, λειτουργίες μέσω φωνητικών εντολών, ανανεώσεις εξ αποστάσεων (over-the-air updates), πιο αποτελεσματική ημιαυτόνομη οδήγηση κ.α.

Το ID.5 μήκους 4,6 μέτρων φέρει ηλεκτρικό μοτέρ πίσω, ενώ το σπορ ID.5 GTX (με μήκος στα 4,58 μέτρα) δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν σε κάθε άξονα, που του χαρίζουν τετρακίνηση. Όπως και τα υπόλοιπα μοντέλα Volkswagen ID. (ID.3 και ID.4) βασίζονται στην αποκλειστική για ηλεκτρικά οχήματα πλατφόρμα ΜΕΒ. Παρά το coupe σχήμα, η Volkswagen ανακοινώνει ότι ο «αέρας» για τα κεφάλια των πίσω επιβατών είναι μικρότερος κατά μόλις 1,2 εκατ., ενώ ο χώρος αποσκευών έχει αυξηθεί στα 549 λίτρα!

Στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις είναι η μεγάλη μπαταρία της Volkswagen, με χωρητικότητα στις 77 kWh. Στο βασικό ID.5 Pro, η μέγιστη ισχύς ανέρχεται σε 174 ίππους και η επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα ολοκληρώνεται σε 10,4 δλ. Η μέγιστη ταχύτητα περιορίζεται στα 160 χλμ/ώρα, ενώ η αυτονομία φθάνει έως τα 520 χλμ. Το ID.5 Pro Performance έχει πιο ισχυρό ηλεκτροκινητήρα, στους 204 ίππους, που ρίχνει το χρόνο για το 0-100 σε 8,4 δλ (και εδώ η μέγιστη ταχύτητα είναι 160 χλμ/ώρα). Η σπορ έκδοση GTX αποκτά ένα επιπλέον ηλεκτρικό μοτέρ μπροστά, με τη συνδυαστική ισχύ στους 299 ίππους. Οι επιδόσεις βελτιώνονται και άλλο (0-100 σε 6,3 δλ. και μέγιστη ταχύτητα στα 180 χλμ/ώρα), ενώ φυσιολογικά η αυτονομία υποχωρεί (480 χλμ.).

Η φόρτιση των ID.5 και ID.5 GTX μπορεί να γίνει μέσω φορτιστή AC έως 11 kW, ενώ είναι στάνταρ η δυνατότητα γρήγορης φόρτισης σε ταχυφορτιστές 135 kW (αυτονομία έως 390 χλμ. σε μισή ώρα φόρτισης). Οι παραγγελίες στην Ευρώπη θα αρχίσουν εντός του Νοεμβρίου, με τις πρώτες παραδόσεις να προγραμματίζονται για την άνοιξη του 2022. Ενδεικτικά, η βασική τιμή του ID.5 στη Γερμανία θα βρίσκεται λίγο πάνω από τα 47.000 ευρώ.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!