Ανανέωση του επαγγελματικού στόλου της Stellantis

Δώδεκα συνολικά ανανεωμένα μοντέλα από τις Citroen, Peugeot, Fiat και Opel αποτελούν την αιχμή του δόρατος της Stellantis για μεγαλύτερη επιτυχία στην κατηγορία των επαγγελματικών οχημάτων.

Ανανέωση του επαγγελματικού στόλου της Stellantis

Δώδεκα συνολικά ανανεωμένα μοντέλα από τις Citroen, Peugeot, Fiat και Opel αποτελούν την αιχμή του δόρατος της Stellantis για μεγαλύτερη επιτυχία στην κατηγορία των επαγγελματικών οχημάτων.

Οι πωλήσεις επαγγελματικών οχημάτων αποτελούν το ένα τρίτο των εσόδων του ομίλου της Stellantis, αλλά η εταιρεία έχει σχέδια επέκτασης με την ανανέωση ολόκληρης της γκάμας των μοντέλων της. Οι μάρκες της Stellantis είναι οι Citroen, Peugeot, Fiat και Opel, ενώ υπάρχει επίσης και η εξειδικευμένη στα pick-up φορτηγά Ram στις ΗΠΑ. Μέχρι τώρα, κάθε κατασκευαστής ακολουθούσε τη δική του στρατηγική προώθησης προϊόντων.

Ωστόσο, η Stellantis λανσάρει τώρα εκ νέου όλες τις μάρκες ταυτόχρονα υπό την ομπρέλα της νέας μάρκας Pro One. Εκτός από τα νέα μοντέλα, η Stellantis ενισχύει επίσης τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης μετά την πώληση με την Pro One, η οποία θα προσφέρει εξατομικευμένες υπηρεσίες για τους πελάτες, συμπεριλαμβανομένων προσφορών χρηματοδότησης και συνδεσιμότητας.

Μικρά φορτηγά

Τα μικρά φορτηγά που ανήκουν στον όμιλο Stellantis έπρεπε να ανανεωθούν, και αυτά είναι που διαθέτουν τις πιο ολοκληρωμένες αναβαθμίσεις από όλες τις σειρές. Κάτω από το αμάξωμα, η πλατφόρμα παραμένει αμετάβλητη, αλλά παρουσιάστηκε νέα εμφάνιση για κάθε μοντέλο. Το Citroen Berlingo διαθέτει ένα πιο εμπρός μέρος με μια λεπτή γρίλια παρόμοια με αυτή που είδαμε στο supermini e-C3 που παρουσιάστηκε πρόσφατα, ενώ το Fiat Doblo έχει την ίδια διαμόρφωση εμπρός μέρος. Το Peugeot Partner διαθέτει νέα φωτιστικά σώματα, ενώ η μεγαλύτερη αλλαγή επιφυλάσσεται για το Opel Combo, το οποίο λαμβάνει τώρα μια νέα μάσκα Vizor για να εναρμονιστεί με την υπόλοιπη γκάμα της Opel.

Στο εσωτερικό, και τα τέσσερα μοντέλα αποκτούν νέο ψηφιακό πίνακα οργάνων, ενώ οι εκδόσεις με χαμηλότερες προδιαγραφές λαμβάνουν βάση τηλεφώνου για πιο εύκολη σύνδεση smartphone. Οι εκδόσεις υψηλότερων προδιαγραφών θα προσθέσουν μια οθόνη αφής 10 ιντσών με μεγαλύτερη συνδεσιμότητα, ενώ μια σειρά από συστήματα θα βοηθήσουν αυτά τα φορτηγά να γίνουν τα ασφαλέστερα μοντέλα της κατηγορίας. Η μόνη άλλη διαφοροποίηση εντός της γκάμας θα είναι ότι η έκδοση της Peugeot θα διατηρήσει τη διάταξη i-Cockpit, με τα χειριστήρια να βρίσκονται πάνω από την άκρη της στεφάνης του τιμονιού.

Όλες οι εκδόσεις θα είναι διαθέσιμες σε δύο μήκη, ενώ θα προσφέρονται επίσης παραλλαγές φορτηγού και MPV. Όσον αφορά τα συστήματα κίνησης, θα υπάρχουν επιλογές βενζίνης, diesel και ηλεκτρικές (ανάλογα την αγορά). Η Stellantis δεν έχει επιβεβαιώσει τις προδιαγραφές της μπαταρίας, αλλά τα ηλεκτρικά επαγγελματικά οχήματα θα προσφέρουν αυτονομία έως και 330 χλμ., μια αύξηση 50 χλμ. σε σχέση με τις τρέχουσες εκδόσεις, ενώ για πρώτη φορά θα διατίθεται αντλία θερμότητας. Η Stellantis επιβεβαίωσε ότι η μεγαλύτερη αυτονομία δεν θα μειώνει τη χωρητικότητα φορτίου ή ωφέλιμου φορτίου.

Μεσαία φορτηγά

Με νέα μοντέλα, όπως το Ford Transit Custom, να εισέρχονται στην αγορά, η Stellantis ανανέωσε τη γκάμα των μεσαίων φορτηγών της με νέα εμφάνιση και αναθεωρημένη τεχνολογία καμπίνας. Όπως και με τα μικρά φορτηγά, έτσι και τα μεσαία (Citroen Dispatch, Fiat Scudo, Opel Vivaro και Peugeot Expert) έχουν νέα εμπρός τμήματα που τα συνδέουν με τις αντίστοιχες σειρές των κατασκευαστών τους, με το Vivaro να διαθέτει τη δική του ερμηνεία της μάσκας Vizor.

Στο εσωτερικό, προστίθεται μια οθόνη 10 ιντσών για τον οδηγό, ενώ περιλαμβάνεται και νέα τεχνολογία στην οθόνη αφής. Όσον αφορά το σύστημα κίνησης, θα εμφανιστούν και πάλι εκδόσεις με κινητήρα εσωτερικής καύσης αλλά και ηλεκτρικές, με διαθέσιμες επιλογές μπαταριών 50 και 75 kWh – ενώ θα προσφέρεται και μια παραλλαγή με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου. Τα μοντέλα με μπαταρία θα έχουν αυτονομία περίπου 340 χλμ., ενώ οι εκδόσεις υδρογόνου θα προσφέρουν αυτονομία σχεδόν 400 χλμ., καθώς και ανεφοδιασμό σε πέντε λεπτά.

Και οι δύο ηλεκτροκίνητες εκδόσεις θα προσφέρονται επίσης με ένα σύστημα 400 volt, ώστε να τροφοδοτούν ηλεκτρικά εργαλεία από την μπαταρία του φορτηγού. Η Stellantis θα προσφέρει επιλογές panel van, crew van, MPV και καμπίνα πλαισίου σε όλα τα συστήματα κίνησης, ενώ για πρώτη φορά θα προσφερθεί μια νέα βάση μετατροπής για τροχόσπιτα.

Μεγάλα φορτηγά

Στην κορυφή της γκάμας, τα μεγάλα φορτηγά Citroen Relay, Peugeot Boxer, Opel Movano και Fiat Ducato διαθέτουν νέα μάσκα εμπρός, ενώ όλες οι εκδόσεις θα αποκτήσουν ψηφιακό cockpit με περισσότερες επιλογές συνδεσιμότητας από πριν. Τα συστήματα ασφαλείας περιλαμβάνουν προσαρμοζόμενο cruise control, υποβοήθηση λωρίδας και ανίχνευση κυκλοφορίας, πράγμα που σημαίνει ότι τα μεγάλα φορτηγά Stellantis προσφέρουν την πιο προηγμένη τεχνολογία υποβοήθησης οδηγού στην αγορά.

Οι ηλεκτρικές εκδόσεις του μεγάλου φορτηγού Stellantis θα έχουν κάποιες ολοκληρωμένες αλλαγές. Το σύστημα μετατροπής που χρησιμοποιείται στα μεγάλα φορτηγά των Citroen και Peugeot έχει αντικατασταθεί από ένα σύστημα που έχει εξελιχθεί από τις ίδιες τις εταιρείες με μπαταρία 110 kW για αυτονομία έως 420 χλμ. και ωφέλιμο φορτίο έως 1,5 τόνο.

Θα υπάρχει δυνατότητα φόρτισης 150 kW, που σημαίνει ότι η πλήρωση της μπαταρίας από το 0-80% διαρκεί λιγότερο από μία ώρα. Θα προσφέρεται επίσης τροφοδοσία 400 volt, ενώ μια έκδοση κυψελών καυσίμου υδρογόνου με αυτονομία έως 500 χλμ. θα αποκαλυφθεί αργότερα το 2024. Εκτός από ένα αυτόνομο μοντέλο, ο όμιλος θα προσφέρει επίσης συστήματα υδρογόνου εγκατάστασης εκ των υστέρων για υπάρχοντα φορτηγά, συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τους πελάτες.

Οι τιμές για τα ανανεωμένα επαγγελματικά οχήματα θα αποκαλυφθούν πριν από το τέλος του έτους, ενώ οι πωλήσεις είναι πιθανό να γίνουν κλιμακωτά από τώρα έως το τέλος του 2024. Η Stellantis έχει στόχο να διαθέτει αμιγώς ηλεκτροκίνητο στόλο έως 2030, αλλά η γκάμα των επαγγελματικών οχημάτων της θα πρέπει να πετύχει αυτόν τον στόχο τρία χρόνια νωρίτερα, δηλαδή μέχρι το 2027.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!