Ένα βήμα πιο κοντά το νέο ηλεκτρικό SUV της Ford

Το νέο αμιγώς ηλεκτροκίνητο SUV μοντέλο της Ford δίνει το στίγμα του από τα πεδία δοκιμών εν όψει της πρεμιέρας του που αναμένεται μέσα στην χρονιά

Ένα βήμα πιο κοντά το νέο ηλεκτρικό SUV της Ford

Το νέο αμιγώς ηλεκτροκίνητο SUV μοντέλο της Ford δίνει το στίγμα του από τα πεδία δοκιμών εν όψει της πρεμιέρας του που αναμένεται μέσα στην χρονιά

To νέο μεσαίο ηλεκτρικό SUV της Ford έχει ήδη πάρει «εισιτήριο» για το 2023 και δίνει το στίγμα του από τα πεδία δοκιμών, προσφέροντας την καλύτερη μέχρι τώρα αποτύπωση των αναλογιών του αλλά και μια γεύση από τα επιμέρους σχεδιαστικά του στοιχεία.

Το ακόμα ανώνυμο SUV, θα έχει ανάλογο μέγεθος με το VW ID.4 με το οποίο θα μοιράζεται άλλωστε και κοινή αφετηρία στο πλαίσιο της συνεργασίας των VW-Ford.

Έτσι, αφετηρία για το νέο αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο της «μπλε οβάλ» φίρμας θα αποτελέσει η γνώριμη αρχιτεκτονική ΜΕΒ η οποία, όπως είναι γνωστό, μπορεί να φιλοξενήσει μπαταρίες έως 77 kWh.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Ford, αυτές στην περίπτωση του μεσαίου SUV θα μπορούν να προσφέρουν αυτονομία έως και 500 χλμ. Επίσης, με δεδομένες τις προδιαγραφές της πλατφόρμας, θα υπάρξουν υλοποιήσεις με κίνηση σε δύο ή και στους τέσσερις τροχούς, χάρη στην αξιοποίηση ενός ή δύο μοτέρ, που με τη σειρά τους θα προσφέρουν απόδοση από 150 έως 300 ίππους.

Σε ό,τι αφορά την σχεδίαση, η γρίλια δείχνει ομοιότητες με αυτήν της Mustang Mach-E ενώ χαμηλότερα στην όψη του ξεχωρίζει μια μικρή εισαγωγή αέρα που συνδυάζεται με δύο πλευρικές εισαγωγές που προφανώς συμβάλλουν στην ψύξη αλλά και στην αεροδυναμική απόδοση. Την εικόνα θα συμπληρώσουν ένα σετ από αιχμηρής αισθητικής LED.

Σε προφίλ, το SUV μοντέλο δείχνει σαφείς ομοιότητες με το VW ID.4 ενώ στο πίσω τμήμα ξεχωρίζουν τα έντονα φωτιστικά σώματα και ένα ευμέγεθες spoiler. Συνολικά οι λεπτομέρειες συντείνουν σε ένα μυώδες και επιβλητικό παράστημα που θα αναλάβει να διαχωρίσει το ηλεκτρικό SUV από το τεχνολογικά συναφές ID.4. προσιδιάζοντας στα πιο σκληροτράχηλα SUV της Ford όπως το Bronco.

Αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν τεκμήρια από το εσωτερικό του μοντέλου, στο κέντρο του ταμπλό αναμένεται να πάρει θέση η κάθετη οθόνη αφής της Mach-E με διαγώνιο 15,5 ιντσών για το infotainment η οποία θα επωφεληθεί από το λειτουργικό SYNC4.

Nα σημειωθεί ότι το ηλεκτρικό SUV, θα είναι το πρώτο που θα λανσαριστεί υπό τη στέγη της νεοσύστατης Ford Model e η οποία θα αναλάβει την εξέλιξη των νέων ηλεκτρικών μοντέλων της «μπλε οβάλ» φίρμας. Εξάλλου η Ford έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα ακολουθήσουν ακόμα δύο μοντέλα με ηλεκτρική τεχνολογία τα οποία θα πάρουν την μορφή ενός sport crossover και της νέας, ηλεκτρικής παραλλαγής του Puma. Φυσικά θα ακολουθήσει και η νέα έκδοση της Mustang Mach-E.

Όπως επίσης έχει ήδη ανακοινωθεί, τα δύο νέα crossover  μοντέλα θα κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της Κολωνίας όπου η Ford επενδύσει άνω του 1,5 δις ευρώ προκειμένου να μετατραπεί στο ηλεκτρικό «hub» της φίρμας για την Ευρώπη το οποίο θα παράγει ηλεκτροκίνητα οχήματα αλλά και τις μπαταρίες που θα απαιτούνται.

Σε ό,τι αφορά το «άγνωστο» sport crossover που θα κάνει την εμφάνισή του το 2024, επίσης με αφετηρία την πλατφόρμα MEB, αναμένεται να υιοθετήσει μια πιο δυναμική εμφάνιση κατ’ αντιστοιχία των διαφορών ανάμεσα σε ID.4 και ID.5. Αναφορικά με τις ομοιότητες και τις διαφορές σε σχέση με τα συναφή τεχνολογικά VW, όπως έχει σημειώσει κατά το πρόσφατο παρελθόν ο πρώην επικεφαλής της Ford Eυρώπης, Stuart Rowley «σας διαβεβαιώ ότι, τα συγκεκριμένα προϊόντα θα δείχνουν και θα έχουν την οδηγική συμπεριφορά ενός Ford».

Το επόμενο ηλεκτρικό μοντέλο θα είναι μια αντίστοιχης τεχνολογίας έκδοση του εξαιρετικά δημοφιλούς compact SUV Puma, που θα βγει από την ίδια γραμμή παραγωγής της Ρουμανίας όπου κατασκευάζεται το υπάρχον βενζινοκίνητο μοντέλο. Προς το παρόν η «μπλε οβάλ» φίρμα δεν έχει δημοσιοποιήσει στοιχεία για το ηλεκτρικό Puma αν και δεδομένα η αυτονομία του θα ξεπερνά τα 320 χλμ.

Πλην των παραπάνω, η Ford έχει ανακοινώσει σχέδια και για τον εξηλεκτρισμό της γκάμας των επαγγελματικών της, παρουσιάζοντας εκτός από το ήδη γνωστό E-Transit τέσσερα νέα αμιγώς ηλεκτροκίνητα van έως τα τέλη του 2024.

Αποκλειστική συνεργασία Auto Express

Απόδοση: Νατάσσα Τσεγρένη

 

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!