Audi Q8: Ανανέωση… κορυφής

Το μοντέλο που πήρε τον τίτλο του πρώτου coupe-SUV δια χειρός Audi προετοιμάζει την ανανεωμένη εκδοχή του η οποία εκτός από τις αλλαγές στη σχεδίαση και στα κινητήρια σύνολα δεν αποκλείεται να φέρει μαζί της και μια νέα μετονομασία

Audi Q8: Ανανέωση… κορυφής

Το μοντέλο που πήρε τον τίτλο του πρώτου coupe-SUV δια χειρός Audi προετοιμάζει την ανανεωμένη εκδοχή του η οποία εκτός από τις αλλαγές στη σχεδίαση και στα κινητήρια σύνολα δεν αποκλείεται να φέρει μαζί της και μια νέα μετονομασία

Μετά την αποκάλυψη του ανανεωμένου ηλεκτρικού e-tron και την μετονομασία του σε Q8 e-tron λίγο πριν την αλλαγή του προηγούμενου έτους, η γερμανική φίρμα εστιάζει τη διαδικασία της εξέλιξης των υπόλοιπων εκδόσεων τoυ πληθωρικού Coupe SUV με την ονομασία Q8 με στόχο την ανανέωσή του, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να δούμε προς το τέλος της χρονιάς.

Εν είδει υπενθύμισης, το συμβατικό Q8 με κινητήρες εσωτερικής καύσης αποτελεί την coupe SUV παραλλαγή του Q7, έχοντας αναλάβει το 2018 όταν και πρωτοεμφανίστηκε, την εισαγωγή της γερμανικής φίρμας στην υβριδική σχεδιαστικά κατηγορία η οποία προοδευτικά απέκτησε άφθονα μέλη (και) στην γκάμα της Audi (Q3 Sportback, Q5 Sportback και φυσικά τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα Q4 e-tron Sportback και Q8 e-tron Sportback).

Mε δεδομένα τα παραπάνω, αλλά και την μετονομασία του e-tron σε Q8, δεν αποκλείεται η Audi να επιλέξει να μετονομάσει επίσης το ανανεωμένο Q8 σε Q7 Sportback προκειμένου αυτό να συμβαδίζει με την νέα πολιτική της σε ό,τι αφορά τις ονομασίες, αλλά και ότι το ηλεκτρικό Q8 e-tron διαθέτει ήδη την «δική» του coupe SUV παραλλαγή αμαξώματος. Βέβαια αυτό μένει να αποδειχθεί.

Στο προκείμενο, το πληθωρικό SUV εντοπίστηκε από τον φωτογραφικό φακό σε δοκιμές εξέλιξης στην απλή εκδοχή του όσο και στην σπορ προσανατολισμού SQ8, προδίδοντας ορισμένες από τις σχεδιαστικές αλλαγές που θα αφορούν το σύνολο της γκάμας. Σε αυτές θα συγκαταλέγεται η ανασχεδιασμένη γρίλια την οποία πλαισιώνουν ένα σετ φωτιστικών με τεχνολογία Digital Matrix LED η οποία θα βρει διέξοδο και στο επίσης, υπό ανανέωση Q7.

Στα ανασχεδιασμένα στοιχεία συγκαταλέγονται και τα κατώτερα πλευρικά τμήματα ενώ στο πίσω τμήμα ξεχωρίζουν ο αναθεωρημένος προφυλακτήρας, οι νέες απολήξεις του συστήματος εξαγωγής καθώς και τα νέα φώτα. Παράλληλα με τα παραπάνω δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται οι προσθήκες, με νέου σχεδιασμού ζάντες και νέες επιλογές για τις αποχρώσεις του αμαξώματος.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την έκδοση του SQ8, εκτός από τα παραπάνω ανασχεδιασμένα στοιχεία που είναι κοινά με τις «απλές» εκδόσεις, η όψη του ενσωματώνει και μεγαλύτερες εισαγωγές αέρα ενώ στο πίσω τμήμα κυριαρχούν οι τετραπλές απολήξεις για την εξάτμιση που προδίδουν και την ταυτότητα της έκδοσης.

Στο εσωτερικό, εκτός από τις απαραίτητες προσθήκες σε χρώματα και υφές για τις επενδύσεις οι αλλαγές αναμένεται να εστιάσουν στον εμπλουτισμό του infotainment με νέο λογισμικό και εφαρμογές. Σε κάθε περίπτωση, αυτό αναμένεται να εξακολουθήσει να φιλοξενείται σε 2+1 οθόνες με διαστάσεις 12,3 ιντσών για τον ψηφιακό πίνακα οργάνων, 10,1 ιντσών για την κεντρική οθόνη συν μία οθόνη 8,6 ιντσών χαμηλότερα, που φιλοξενεί τα χειριστήρια του κλιματισμού.

Σε επίπεδο συνόλων τo Q8 αναμένεται να εξακολουθήσει να προσφέρεται στις ήπιες υβριδικές εκδόσεις όπου το κύκλωμα των 48 Volt συνδυάζεται με V6 κινητήρες βενζίνης και diesel 3,0 λίτρων που θα επιφυλάξουν βελτιώσεις τόσο σε όρους ισχύος όσο και αναφορικά με τα περιβαλλοντικά μεγέθη που προδιαγράφονται χαμηλότερα. Παράλληλα δεν αποκλείεται να επιστρέψει η plug-in υβριδική έκδοση με σημαντικά βελτιωμένα χαρακτηριστικά και μια μεγαλύτερη μπαταρία η οποία θα αυξήσει σημαντικά την ηλεκτρική αυτονομία σε σχέση με τα 40 χλμ. της προηγούμενης αντίστοιχης έκδοσης.

Σημαντικές βελτιώσεις αναμένονται και στην κορυφή της γκάμας με το RSQ8 να αποκτά πρόσβαση σε ακόμα περισσότερη ισχύ χάρη σε μια αναβαθμισμένη εκδοχή του V8 κινητήρα των 4,0 λίτρων η οποία αναμένεται να προσφέρει 630 ίππους αντί 600 ίππων.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!