H sedan έκδοση της ηλεκτρικής Mercedes EQA θα λανσαριστεί το 2024

Το νέο compact αμιγώς ηλεκτρικό σεντάν της Mercedes θα βασίζεται στην καινούργια πλατφόρμα MMA.

H sedan έκδοση της ηλεκτρικής Mercedes EQA θα λανσαριστεί το 2024

Το νέο compact αμιγώς ηλεκτρικό σεντάν της Mercedes θα βασίζεται στην καινούργια πλατφόρμα MMA.

Ένα νέο sedan της Mercedes φωτογραφήθηκε σε δοκιμές και οι πρώτες μας εικόνες από τη φάση εξέλιξης, υποδηλώνουν ότι πρόκειται για τη sedan έκδοση της EQA. Το πρωτότυπο αυτοκίνητο είναι ακόμα τυλιγμένο σε καμουφλάζ, αλλά μπορούμε ήδη να δούμε βασικές σχεδιαστικές λεπτομέρειες για το νέο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Mercedes. Υποψιαζόμαστε ότι η σημερινή EQA θα μετονομαστεί σε «EQA SUV» για να ευθυγραμμιστεί με τα υπάρχοντα αμιγώς ηλεκτρικά SUV της Mercedes, απελευθερώνοντας το όνομα EQA για το sedan. Το νέο αυτοκίνητο θα τοποθετηθεί στη γκάμα της Mercedes EQ ως εισαγωγικό μοντέλο, όταν λανσαριστεί το 2024.

Όσον αφορά το ηλεκτροκίνητο μέλλον της, η Mercedes έχει αναφέρει ότι θα λανσάρει τρεις νέες πλατφόρμες ηλεκτρικών οχημάτων έως το 2025: τις MB.EA, AMG.EA και VAN.EA. Η γερμανική μάρκα ανέφερε επίσης το 2021 ότι θα έχει μια αμιγώς ηλεκτρική εναλλακτική λύση για κάθε μοντέλο που κατασκευάζει έως το 2025. Η γκάμα EQ αποτελείται σήμερα από τις EQA, EQB, EQC, EQE SUV και τη sedan παραλλαγή της, τις EQS και EQS SUV που ανταγωνίζονται την GLS, καθώς και το μικρό φορτηγό EQV.

Η εισαγωγική EQA λανσαρίστηκε το 2021 σε μια βελτιωμένη έκδοση της πλατφόρμας MFA2 που μοιράζεται με την GLA SUV με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Το γεγονός ότι το η sedan έκδοση της EQA θα λανσαριστεί το 2024, σημαίνει ότι δεν θα προλάβει την πλατφόρμα MB.EA της Mercedes. Πέρυσι, ο διευθύνων σύμβουλος της Mercedes Ola Kallenius είχε δηλώσει: «Στο μέλλον, το σημείο εισόδου στη μάρκα της Mercedes θα είναι διαφορετικό από το σημερινό».

Αυτό αναφερόταν σε μια νέα αρχιτεκτονική MMA που η Mercedes σχεδιάζει να κάνει το ντεμπούτο της έως το 2024 και είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί για τη sedan έκδοση της EQA. Η πλατφόρμα MMA θα μπορεί να φιλοξενήσει κινητήρες αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων και κινητήρες εσωτερικής καύσης, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλη μια γενιά της A-Class. Ο Holger Enzmann, υπεύθυνος εγχειρήματος της Mercedes για τις πλατφόρμες EQE και EQS EVA2, δήλωσε: «έχουμε μιλήσει για την A-Class και την εξετάζουμε (την αντικατάστασή της). Δεν θα βασίζεται στην EVA2, καθώς αυτή είναι για μεγαλύτερα οχήματα, αλλά μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα δούμε ένα όχημα σε αυτή την κατηγορία».

Αυτό το όχημα είναι σχεδόν σίγουρα η sedan έκδοση της EQA που εντοπίσαμε, αλλά όπως θα δούμε με την επερχόμενη CLE (που θα αντικαταστήσει τις δίθυρες εκδόσεις των C-Class και E-Class), η Mercedes δεν φοβάται να προβεί σε εξορθολογισμό της γκάμας της. Με αυτό το σκεπτικό, η sedan EQA θα μπορούσε να φιγουράρει και ως μια αμιγώς ηλεκτρική εναλλακτική λύση για τη C-Class. Η Mercedes έχει επίσης δηλώσει ότι θα μειώσει τις θέσεις στο στόλο της σε αυτή την κατηγορία από 7 σε 4, υποδηλώνοντας ότι ένα νέο αυτοκίνητο θα αντικαταστήσει τις C-Class και A-Class.

Όσον αφορά το ίδιο το αυτοκίνητο δοκιμών, εξακολουθεί να είναι βαριά ντυμένο με καμουφλάζ και φαίνεται να υπάρχει μια ψεύτικη μάσκα στο εμπρός μέρος. Η γραμμή της οροφής φαίνεται σίγουρα πιο τολμηρή από την τρέχουσα A-Class sedan και πιο ευθυγραμμισμένη με τη σιλουέτα της CLA. Φαίνεται επίσης να υπάρχει μια πτυχή στο αμάξωμα, που ρέει από την κορυφή του θόλου των εμπρός τροχών μέχρι τον πίσω άξονα.

Δεν γνωρίζουμε ποια ταχύτητα φόρτισης θα προσφέρει η νέα EQA, αλλά το δίκτυο φόρτισης της Mercedes θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει ταχύτητες 350 kW όταν θα αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια. Η Mercedes έχει αναφέρει ότι το νέο λειτουργικό σύστημα infotainment MB.OS θα κυκλοφορήσει στα μοντέλα από το 2024, οπότε είναι πιθανό να δούμε αυτή την τεχνολογία στην EQA sedan. Το MB.OS θα είναι σε θέση να λαμβάνει ενημερώσεις over-the-air και χαρακτηριστικά όπως streaming για βίντεο, καθώς και αναθεωρημένο σχεδιασμό infotainment.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!