Η Mercedes-Benz ετοιμάζει δικό της δίκτυο φόρτισης

Με αφετηρία την έκθεση του CES η γερμανική φίρμα ανακοίνωσε την δημιουργία παγκόσμιου δικτύου φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων το οποίο θα είναι προσβάσιμο σε όλους

Η Mercedes-Benz ετοιμάζει δικό της δίκτυο φόρτισης

Με αφετηρία την έκθεση του CES η γερμανική φίρμα ανακοίνωσε την δημιουργία παγκόσμιου δικτύου φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων το οποίο θα είναι προσβάσιμο σε όλους

Η Mercedes-Benz ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δημιουργήσει το δικό της, παγκόσμιο δίκτυο φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, η εγκατάσταση του οποίου θα ξεκινήσει από ΗΠΑ και Καναδά, ήδη από φέτος. Σταδιακά το δίκτυο της γερμανικής φίρμας θα επεκταθεί, φυσικά, στην Ευρώπη, στην Κίνα καθώς και στις υπόλοιπες σημαντικές αγορές για την Mercedes-Benz.

O στόχος είναι το δίκτυο να έχει ολοκληρωθεί πριν την εκπνοή της δεκαετίας ενώ για τη δημιουργία του, σε ό,τι αφορά τον πρώτο «σταθμό», τις ΗΠΑ, η Mercedes-Benz θα συμπράξει με την MN8 Energy επενδύοντας από κοινού ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι έως το 2027 θα έχουν δημιουργηθεί άνω των 400 σταθμοί φόρτισης στις ΗΠΑ οι οποίοι θα περιλαμβάνουν περισσότερους από 2.500 φορτιστές.

Η προτεραιότητα για τη δημιουργία του δικτύου θα δοθεί σε πόλεις και αστικές περιοχές ενώ σε ό,τι αφορά την τοποθέτησή τους, σύμφωνα με τις συστάσεις, θα προτιμηθούν σημεία κοντά σε εμπορικά κέντρα, εστιατόρια και φυσικά στις εκθέσεις της γερμανικής φίρμας. Η πλειονότητα των σταθμών θα φιλοξενεί από 4-12 φορτιστές ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις πολυσύχναστων «προορισμών» ο αριθμός αυτός θα φτάνει έως και τους 30.

Οι φορτιστές θα ανήκουν στην κατηγορία των υπερταχυφορτιστών προσφέροντας τη δυνατότητα φόρτισης με τάση έως και 350 KW και θα επωφελούνται από ευφυές σύστημα διαχείρισης που θα επιτρέπει σε κάθε αυτοκίνητο, ανάλογα με τις δυνατότητες του κυκλώματος φόρτισης που διαθέτει, να φορτίζει με την βέλτιστη δυνατή «ταχύτητα». Επίσης, όπως σημειώνει η γερμανική φίρμα, ο στόχος είναι, όπου αυτό βέβαια είναι εφικτό, αρχικά, η ηλεκτρική ενέργεια να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές με την έμφαση να δίνεται στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων σε κάθε σταθμό φόρτισης.

Να σημειωθεί ότι το δίκτυο θα είναι προσβάσιμο σε όλους τους ιδιοκτήτες ηλεκτροκίνητων ανεξαρτήτως φίρμας, αν και οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών Mercedes θα μπορούν να εξασφαλίζουν προτεραιότητα. Υπό αυτό το σκεπτικό προσαρμογές θα γίνουν και στο ευφυές σύστημα πλοήγησης των ηλεκτρικών Mercedes-Benz, Electric Intelligence, το οποίο θα φροντίζει να χαρτογραφεί μια διαδρομή με βάση τα σημεία φόρτισης της φίρμας, φροντίζοντας να «κλείσει» ένα σταθμό φόρτισης στο απαιτούμενο χρονικό περιθώριο προκειμένου οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων της φίρμας να έχουν άμεση πρόσβαση χωρίς αναμονή.

Επιπλέον, υπό το ίδιο σκεπτικό οι ιδιοκτήτες Mercedes-Benz δεν θα χρειάζεται να προβούν σε κάποιου είδους χειροκίνητης αυθεντικοποίησης για να συνδέσουν το αυτοκίνητό τους με τον φορτιστή ενώ η πληρωμή θα γίνεται «αυτόματα» μέσω της υπηρεσίας Mercedes Me Charge.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!