To 2023 το νέο ηλεκτρικό SUV της Ford

Η Ford δίνει μια πρώτη γεύση από το νέο ηλεκτροκίνητο SUV που αναμένεται το 2023 και θα κάνει χρήση της ηλεκτρικής συμφωνίας της με τον όμιλο VW

All-ellectric vehicle line-up

To 2023 το νέο ηλεκτρικό SUV της Ford

Η Ford δίνει μια πρώτη γεύση από το νέο ηλεκτροκίνητο SUV που αναμένεται το 2023 και θα κάνει χρήση της ηλεκτρικής συμφωνίας της με τον όμιλο VW

Η «μπλε» οβάλ φίρμα έχει ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά της για τον πολλαπλασιασμό των αμιγώς ηλεκτροκίνητων μοντέλων της, προαναγγέλλοντας την ίδρυση ενός νέου τμήματος, ονόματι Ford Model e το οποίο και θα αναλάβει να εξελίξει τρία νέα αμιγώς ηλεκτροκίνητα Ford έως το μάλλον κοντινό 2024.

Προκειμένου να υλοποιήσει τη συγκεκριμένη υπόσχεση η Ford έχει ήδη συνάψει συμφωνία με τον όμιλο VW για την χρήση της τεχνογνωσίας του στην ηλεκτροκίνηση και συγκεκριμένα της πλατφόρμας MEB η οποία θα αποτελέσει τη βάση για δύο από τα παραπάνω μοντέλα τα οποία θα πάρουν την μορφή ενός μεσαίου SUV και ενός πιο δυναμικού προσανατολισμού σπορ crossover ενώ το τρίτο θα αποτελέσει μια ηλεκτρική παραλλαγή του Puma.

Όπως επίσης έχει ήδη ανακοινωθεί, τα παραπάνω μοντέλα θα κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της Κολωνίας όπου η Ford επενδύσει άνω του 1,5 δις ευρώ προκειμένου να μετατραπεί στο ηλεκτρικό «hub» της φίρμας για την Ευρώπη το οποίο θα παράγει ηλεκτροκίνητα οχήματα αλλά και τις μπαταρίες που θα απαιτούνται.

Πλην του «γνωστού» Puma EV, σε ό,τι αφορά τον χαρακτήρα των δύο άλλων ηλεκτροκίνητων, το ακόμα ανώνυμο μεσαίο SUV θα έχει ανάλογο μέγεθος και χαρακτηριστικά με το VW ID.4 με δεδομένο ότι θα βασίζεται στην ίδια ακριβώς αρχιτεκτονική. Με αυτό δεδομένο και το ηλεκτρικό Ford αναμένεται να αξιοποιήσει μπαταρίες χωρητικότητας έως και 77 kWh οι οποίες, σύμφωνα με τις συστάσεις θα εξασφαλίζουν αυτονομία έως και 500 χλμ.

Όπως είναι γνωστό η συγκεκριμένη πλατφόρμα μπορεί να υποστηρίξει δικίνητες όσο και τετρακίνητες υλοποιήσεις, κάτι που αναμένεται να αξιοποιήσει η Ford, προσφέροντας μονοκινητήριες και δικινητήριες εκδόσεις με ισχύ από 150 έως 300 ίππους. Αν και προς το παρόν η Ford κρατά τα χαρτιά της κλειστά σε σχέση με την ονομασία ή τα χαρακτηριστικά του μοντέλου επιφυλασσόμενη να τα ανοίξει πιο κοντά στην πρεμιέρα του η οποία αναμένεται το 2023, υπάρχουν ορισμένες πληροφορίες σε σχέση με τη σχεδιαστική ταυτότητα του νέου SUV.

Σύμφωνα με αυτές το νέο ηλεκτρικό μοντέλο θα επενδύσει σε ένα πιο μυώδες και επιβλητικό παράστημα το οποίο θα διαφοροποιηθεί από τα όσα έχουμε συνηθίσει σε σχέση με την σχεδίαση της, οριοθετώντας μια νέα αισθητική που θα σηματοδοτήσει όλα τα νέα ηλεκτρικά Ford. Aναμενόμενα επίσης το νέο μοντέλο θα είναι μικρότερο σε διαστάσεις από το Mustang Mach-E.

To έτερο αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο που ετοιμάζει η Ford και το οποίο αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του το 2024, περιγράφεται ως ένα sport crossover και μάλιστα η Ford έχει δώσει στη δημοσιότητα το πρώτο teaser το οποίο αποτυπώνει το διαφορετικό σχεδιασμό των φωτιστικών σωμάτων. Αναμενόμενα το νέο crossover που θα μοιράζεται πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το VW ID.5 σε επίπεδο τεχνολογίας, θα επενδύσει σε μια δυναμική εμφάνιση αλλά όπως επισήμανε ο επικεφαλής της Ford Europe, Stuart Rowley, τα δύο SUV θα είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, τονίζοντας ότι: «Σας διαβεβαιώ, τα συγκεκριμένα προϊόντα θα έχουν την εμφάνιση και την οδική συμπεριφορά της Ford».

Σε ότι αφορά την ηλεκτρική έκδοση του δημοφιλούς Puma, βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά το EV μοντέλο θα κατασκευάζεται στην Ρουμανία στις γραμμές παραγωγής που τώρα κατασκευάζεται το EcoSport το οποίο φτάνει σύντομα στο τέλος της διαδρομής. Προς το παρόν η «μπλε οβάλ» φίρμα δεν έχει δημοσιοποιήσει στοιχεία για το ηλεκτρικό Puma αν και δεδομένα η αυτονομία του θα ξεπερνά τα 320 χλμ.

Πλην των παραπάνω, η Ford έχει ανακοινώσει σχέδια και για τον εξηλεκτρισμό της γκάμας των επαγγελματικών της, παρουσιάζοντας εκτός από το ήδη γνωστό E-Transit τέσσερα νέα αμιγώς ηλεκτροκίνητα van έως τα τέλη του 2024.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!