BMW M Mixed Reality: Εικονική (και) πραγματικότητα

Το σετ VR της BMW βάζει τους οδηγούς σε έναν κόσμο εικονικής πραγματικότητας, ενώ βρίσκονται πίσω από το τιμόνι ενός πραγματικού αυτοκινήτου.

BMW M Mixed Reality: Εικονική (και) πραγματικότητα

Το σετ VR της BMW βάζει τους οδηγούς σε έναν κόσμο εικονικής πραγματικότητας, ενώ βρίσκονται πίσω από το τιμόνι ενός πραγματικού αυτοκινήτου.

Η BMW μετατρέπει την πράξη της οδήγησης σε παιχνίδι. Με την τεχνολογία M Mixed Reality που συνδυάζει τον πραγματικό και τον εικονικό κόσμο για να προσφέρει μια νέα αντίληψη της εμπειρίας οδήγησης και οι συνεργάτες μας από το Auto Express δοκίμασαν το σύστημα.

Το νέο σύστημα της εταιρείας ήταν εγκατεστημένο σε μια πρωτότυπη έκδοση του επερχόμενου σπορ μοντέλου M2. Οι οδηγοί φορούν ένα σετ εικονικής πραγματικότητας (VR), με τις κινήσεις του κεφαλιού να παρακολουθούνται από έναν αισθητήρα που είναι τοποθετημένος στο ταμπλό του αυτοκινήτου.

Η τεχνολογία Geofencing σημαίνει ότι μόλις το αυτοκίνητο φτάσει σε μια προκαθορισμένη θέση στην πίστα στον πραγματικό κόσμο, καθοδηγούμενο από τις οδηγίες στα γυαλιά VR, εμφανίζεται σε αυτά η γραμμή εκκίνησης της πίστας στον εικονικό κόσμο, αλλά τα χέρια του οδηγού και το τιμόνι του αυτοκινήτου είναι ορατά.

Οι προκλήσεις του πρωτότυπου συστήματος περιλαμβάνουν την πλοήγηση σε μια απλή πίστα αγώνων στον εικονικό κόσμο μέσω της οδήγησης ενός αυτοκινήτου στον πραγματικό κόσμο. Η δοκιμή έγινε στις εγκαταστάσεις δοκιμών της BMW έξω από το Μόναχο, και ο Sean Carson οδήγησε το M2 σε μια τεράστια έκταση ασφάλτου, συμπληρώνοντας γύρους στον εικονικό κόσμο, ολοκληρώνοντας επίσης προκλήσεις όπως η συλλογή «νομισμάτων» (ψηφιακές απεικονίσεις του εμβλήματος της BMW) που το καθένα δίνει πίστωση ενός δευτερολέπτου στο χρόνο γύρου. Η BMW αναφέρει ότι αυτό «ενισχύει την καθηλωτική εμπειρία μέσα στο αυτοκίνητο».

Η βαυαρική μάρκα αναφέρει: «Το σύστημα λαμβάνει υπόψη κάθε κίνηση και άξονες περιστροφής της BMW M2. Το ίδιο το όχημα γίνεται το χειριστήριο, στην προκειμένη περίπτωση το ταχύτερο χειριστήριο στον κόσμο». Η πρώτη δοκιμή της εμπειρίας απέδειξε ότι η οδήγηση στον πραγματικό κόσμο, ενώ ο οδηγός βλέπει μία ψηφιακή αναπαράσταση γίνεται πολύ γρήγορα αρκετά φυσική, απλά είναι δύσκολο να κρίνει κανείς τα επίπεδα πρόσφυσης.

Η BMW πιστεύει το σύστημα που εξελίχθηκε σε συνεργασία με την Epic Games, ότι θα μπορούσε ίσως να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για να βοηθήσει στην εκπαίδευση των οδηγών και την εξέλιξη των οχημάτων, ενώ θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί για να ενισχύσει την εμπειρία στην πίστα για τους ιδιοκτήτες οχημάτων M.

Για παράδειγμα, μια ιδανική γραμμή με σημεία πέδησης και γκάζι θα μπορούσε να εμφανίζεται στα γυαλιά, σε μια πίστα όπως το Nurburgring, για να αναμειγνύονται ο πραγματικός και ο ψηφιακός κόσμος, ή οι ιδιοκτήτες θα μπορούσαν ακόμη και να ακολουθούν τους προηγούμενους καλύτερους γύρους ή έναν οδηγό-«φάντασμα» της BMW.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του τμήματος BMW M, Frank van Meel, «Όποιος αναρωτιέται πως θα μπορούσαν να μοιάζουν οι εικονικές εμπειρίες στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στο μέλλον, αυτή είναι η απάντηση. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι σε θέση να βιώσουν αυτό το νέο συναίσθημα και με την M Mixed Reality, τους προσφέρουμε μια κατάλληλη λύση για αυτό».

Η τεχνολογία βρίσκεται προς το παρόν ακόμη στο στάδιο του πρωτότυπου, αλλά η BMW έχει υπαινιχθεί τη σχετικότητά της για την παραγωγή, όπως περιγράφεται παραπάνω. Ακόμα και αν εγκριθεί για καταναλωτική χρήση, θα πρέπει να περιμένετε μερικά χρόνια πριν έχετε την ευκαιρία και εσείς να δοκιμάσετε το σύστημα.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!