Abarth 500e – Οι διαφορές από το συμβατικό (+video)

Για πρώτη φορά ο «Σκορπιός» γίνεται… ηλεκτρικός και την αρχή έκανε το μικρό μοντέλο της φίρμας. Ποιες όμως είναι οι διαφορές σε σχέση με το 595/695;

Abarth 500e – Οι διαφορές από το συμβατικό (+video)

Για πρώτη φορά ο «Σκορπιός» γίνεται… ηλεκτρικός και την αρχή έκανε το μικρό μοντέλο της φίρμας. Ποιες όμως είναι οι διαφορές σε σχέση με το 595/695;

Σύμφωνα με τα λόγια του Chief Executive Officer Global και Chief Marketing Officer της Stellantis, Olivier Francois, τον οποίο ακούσαμε από κοντά να λέει ότι ο μόνος λόγος που ώθησε την Abarth να προχωρήσει σε αυτό το εγχείρημα ήταν οι επιδόσεις!

Μπορεί λοιπόν το ηλεκτρικό Abarth 500e να είναι πιο γρήγορο από το συμβατικό 595/695, αλλά παρατηρήσαμε και άλλες διαφορές, τις οποίες θα αναλύσουμε παρακάτω.

Αρχικά πρέπει να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι το Abarth 500e δεν είναι ο αντικαταστάτης του αυτοκινήτου με τον γνώριμο θερμικό κινητήρα. Θα πωλούνται ξεχωριστά, όπως ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή με το Fiat 500.

Παράλληλα, όπως αναφερθήκαμε και παραπάνω, οι επιδόσεις είναι καλύτερες συνολικά, κάτι που αποδεικνύεται από τον χρόνο που σημείωσε στην πίστα ο ηλεκτρικός «Σκορπιός» σε σχέση με την ισχυρότερη έκδοση του Abarth 695 (180 ίππους). Αυτό οφείλεται στις εξαιρετικές ρεπρίζ που προσφέρει το ηλεκτρομοτέρ σε σύγκριση με τον θερμικό κινητήρα. Όπως είναι λογικό, η άμεση ροπή του ρεύματος χαρίζει ναι μεν μεγαλύτερη διασκέδαση, αλλά ταυτόχρονα και καλύτερες επιταχύνσεις. Ειδικότερα, στις χαμηλές ταχύτητες (20-40 χλμ./ώρα) είναι ένα δευτερόλεπτο ταχύτερο (50%) σε σχέση με το βενζινοκίνητο μοντέλο 695. Επιταχύνοντας από τα 60 στα 100 χλμ./ώρα, το ηλεκτρικό μοντέλο είναι επίσης ταχύτερο κατά σχεδόν 1 δλ., ενώ η συνολική του ανωτερότητα καταγράφεται και στην πίστα Misto Alfa Handling Track του κέντρου δοκιμών του Balocco, όπου το νέο Abarth 500e κερδίζει το 695 στο γύρο με περισσότερο από ένα δευτερόλεπτο διαφορά.

Οι αλλαγές δεν μένουν μόνο στις επιδόσεις

Το ηλεκτρικό Abarth 500e έχει βελτιωμένη κατανομή βάρους εμπρός-πίσω, η οποία ορίζεται στα 57/43, ενώ το κέντρο βάρους έχει σαφώς χαμηλώσει (λόγω μπαταρίας). Φυσικά στα υπερ πρέπει να σημειώσουμε και τον καλύτερο κύκλο στροφής. Ακόμα, έχουμε συνηθίσει τα Abarth να είναι πιο «φουσκωμένα» σε σχέση με τα απλά Fiat, γι’αυτό και το πλάτος του νέου Abarth 500e είναι μεγαλύτερο, χάρη στα φαρδύτερα μετατρόχια.

Ένα ακόμα προφίλ οδήγησης

Όλα τα Abarth 500 έχουν δύο προγράμματα οδήγησης, Normal και Sport. Για το ηλεκτρικό Abarth 500e, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Το νέο Abarth 500e διαθέτει τρία προγράμματα οδήγησης και είναι τα Turismo, Scorpion Street και Scorpion Track. Στην πρώτη περίπτωση η απόδοση μειώνεται στους 136 ίππους (από 155 ίππους της συνολικής απόδοσης του ηλεκτροκινητήρα) και στα 220 Nm ροπής (από 235 Nm), ενώ στο Scorpion Street προσφέρει τη μέγιστη ισχύ με το υψηλότερο επίπεδο ανάκτησης ενέργειας. Τέλος, το Scorpion Track, ο οδηγός έχει στη διάθεσή του ένα “ετοιμοπόλεμο” Abarth.

Ο ήχος κάνει τη διαφορά

Ανέκαθεν, ο ήχος ενός Abarth είχε τεράστια σημασία. Μην ξεχνάμε ότι η ιταλική φίρμα προσφέρει αποδοτικότερες (και πιο θορυβώδεις) επιλογές για το σύστημα απόληξης του συμβατικού μοντέλου. Για να μην χάσει καθόλου ο ιδιοκτήτης αυτή την αίσθηση, το Abarth 500e διαθέτει την επιλογή του βρυχηθμού ενός Abarth, κάτι που γίνεται τεχνητά. Ο ήχος που παράγεται δεν διαφέρει καθόλου από την βενζινοκίνητη έκδοση. Εδώ όμως έχουμε τη διαφορά, μπορούμε να απενεργοποιήσουμε πλήρως τον θόρυβο και να κυκλοφορούμε… απολύτως διακριτικά.

Κάθε φορά που ο οδηγός ενεργοποιεί το αυτοκίνητο, το σύστημα αναπαράγει έναν ήχο από ηλεκτρική κιθάρα, κάτι που ισχύει αντίστοιχα και με την ενεργοποίηση του υποχρεωτικού συστήματος AVAS (Acoustic Vehicle Alert System) μετά τα 20 χλμ./ώρα. Τέλος το νέο Abarth 500e, είναι το πρώτο και μοναδικό αυτοκίνητο πόλης με σύστημα αναπαραγωγής ήχου, για όσους δεν θέλουν να αποχωριστούν ούτε για μια στιγμή το χαρακτηριστικό βρυχηθμό του Turbo βενζινοκινητήρα της Abarth.

Και ναι, η τεράστια διαφορά είναι ότι δεν πηγαίνετε στο πρατήριο υγρών καυσίμων, αλλά είτε σε σταθμό φόρτισης είτε στο γκαράζ της οικίας σας για να γεμίσετε… ρεύμα. Το νέο Abarth 500e εφοδιάζεται με μπαταρία 42 kWh και με σύστημα ταχυφόρτισης ισχύος 85 kW, το οποίο επιτρέπει σε κατάλληλο δίκτυο την ανάκτηση αυτονομίας περίπου 40 χλμ. σε μόλις 5 λεπτά, ενώ η φόρτιση της μπαταρίας φτάνει το 80% σε μόλις 35 λεπτά.

Τέλος, οι κραδασμοί που προέρχονται από έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης, στο Abarth 500e δεν υφίστανται και ο μόνος θόρυβος που ακούγεται είναι του αέρα και των ελαστικών πάνω στην άσφαλτο (εφόσον είναι στο quite mode).

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!