Μουσική συμφωνία για τον V10 από τη Lamborghini

H Lamborghini δημιούργησε μία playlist στο Spotify με τραγούδια συντονισμένα στον μαγικό ήχο του ατμοσφαιρικού κινητήρα V10 της Huracan Tecnica.

Μουσική συμφωνία για τον V10 από τη Lamborghini

H Lamborghini δημιούργησε μία playlist στο Spotify με τραγούδια συντονισμένα στον μαγικό ήχο του ατμοσφαιρικού κινητήρα V10 της Huracan Tecnica.

Η Lamborghini συνεχίζει τον εορτασμό των κινητήρων εσωτερικής καύσης με μια νέα συμφωνία: μετά το λανσάρισμα playlist «The Engine Songs» για τον V12 στο Spotify, έφτασε η νέα μουσική επιλογή εμπνευσμένη από τη Huracan Tecnica για τον V10, που μπορείτε να ακούσετε εδώ. Αυτός ο κινητήρας αποδίδει μουσικά κρεσέντο καθώς προχωράει μέσα από τις σχέσεις του κιβωτίου, δημιουργώντας επίσης απτές δονήσεις που επηρεάζουν την οδηγική αίσθηση.

«Μελέτες δείχνουν ότι η ηχητική εμπειρία πίσω από το τιμόνι μιας Huracan Tecnica είναι καθηλωτική και ενισχύει τις αισθήσεις διασκέδασης κατά την οδήγηση», δήλωσε ο Mario Mautone, συντονιστής ολόκληρου του οχήματος στο τμήμα NVH (θορύβου και δονήσεων) της Lamborghini. «Παρόλο που πρόκειται για coupe, η αίσθηση μοιάζει με την οδήγηση ενός spyder με την οροφή κατεβασμένη, ενώ εξακολουθεί να παρέχει απόλυτη προστασία στον χώρο των επιβατών».

Σε συνεργασία με τον Mautone, ο μουσικός παραγωγός Alex Trecarichi δημιούργησε τον δεύτερο τόμο του «The Engine Songs»: Το playlist για τον V10 κινητήρα με 24 τραγούδια είναι διαθέσιμο στο Spotify. «Τα συναισθήματα χαλάρωσης και ανεμελιάς είναι η έμπνευση για την επιλογή της μουσικής», εξήγησε ο Trecarichi. «Πρόκειται κυρίως για μια συλλογή ηλεκτρονικής μουσικής που φέρνει στο μυαλό φίλους, Σαββατοκύριακα, διασκέδαση και αυτή την αίσθηση που βιώνεις όταν μπαίνεις στο αυτοκίνητο για να πας για χορό».

Η συλλογή V10 δημιουργήθηκε σε αρμονία με τις αρχές της ψυχοακουστικής: τη φυσική επιστήμη μεταξύ ήχου και καθαρού συναισθήματος, η οποία εφαρμόζεται στη Lamborghini κατά το στάδιο της σύλληψης όλων των κινητήρων. Για να διασφαλιστεί ότι οι αμίμητες συμφωνίες του κινητήρα συγκινούν το σώμα, την καρδιά και το μυαλό του οδηγού, πραγματοποιείται μια σειρά δοκιμών για τον ήχο του κινητήρα, χρησιμοποιώντας πρωτότυπα που κατασκευάστηκαν μέσα σε έναν φουτουριστικό ημι-ανηχοϊκό θάλαμο στην Sant’Agata Bolognese.

Για την επιλογή των κομματιών του «The Engine Songs», ο Alex Trecarichi εφάρμοσε τους τύπους του μετασχηματισμού Fourier στο τραγούδι του V10, όπως ακριβώς συνέβη και με τη δημιουργία του soundtrack του V12. Αυτός ο μαθηματικός μετασχηματισμός ενεργοποιείται ενστικτωδώς στον εγκέφαλο για να διασπάσει έναν ήχο στα άπειρα επιμέρους συστατικά του. Αυτές οι φυσικές ποιότητες αναπαράγονται στο στούντιο με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, για να βρεθούν οι θεμελιώδεις συχνότητες του κινητήρα που συμπίπτουν με τις τρεις ακριβείς φάσεις της έκφρασής του: ρελαντί, ταχύτητα ταξιδιού στις 4.500 σ.α.λ. και μέγιστη ισχύς στο κατώφλι των 8.000 σ.α.λ..

«Ο V10 συντονίζεται, ξεκινώντας από το σύστημα πολλαπλής εισαγωγής και συνεχίζοντας στον κινητήρα για να φτάσει στις εξατμίσεις, ακριβώς όπως ένα μουσικό όργανο», εξήγησε ο Mautone. «Στην περίπτωση του V10 το εύρος των ήχων και των συχνοτήτων είναι σαν μια γυναικεία φωνή, που αποδίδει μια όμορφη ένταση σε υψηλές νότες».

Όταν βρίσκεται στο ρελαντί, ο κινητήρας της Huracan Tecnica τραγουδάει σε Μι (41,2 hertz), την ίδια τονικότητα με το «Hot Cause I’m Fly» του Moodrich. Στις 4.500 σ.α.λ., οι δονήσεις συντονίζονται σε Φα δίεση (92,5 hertz), την τονικότητα του hip hop τραγουδιού «Arrival and Departure». Στις 8.000 στροφές ανά λεπτό, στην τονικότητα του Μι (164,81 hertz) ξεσπά το «Black Eyes Blue» του Corey Taylor (τραγουδιστής των Slipknot και των Stone Sour) σε rock ρυθμούς.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!