Volvo EX30: Επί νέας ηλεκτρικής βάσης

Το επόμενο -μετά το EX90- ηλεκτρικό μοντέλο της γκάμας της Volvo θα πάρει την μορφή ενός μικρού SUV που θα τοποθετηθεί στη βάση της γκάμας της προσφέροντας ηλεκτρική αυτονομία που θα υπερβαίνει τα 440 χλμ. και θα έχει τα διακριτικά EX30.

Volvo EX30: Επί νέας ηλεκτρικής βάσης

Το επόμενο -μετά το EX90- ηλεκτρικό μοντέλο της γκάμας της Volvo θα πάρει την μορφή ενός μικρού SUV που θα τοποθετηθεί στη βάση της γκάμας της προσφέροντας ηλεκτρική αυτονομία που θα υπερβαίνει τα 440 χλμ. και θα έχει τα διακριτικά EX30.

Η τρέχουσα ηλεκτρική γκάμα της Vοlvo περιλαμβάνει προς το παρόν δύο μοντέλα, τα XC40 Recharge και την coupe SUV πρόταση C40 και σύντομα αναμένεται να εμπλουτιστεί με το ΕΧ90 το οποίο θα πάρει θέση στην κορυφή της.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα συστάσεις, ο στόχος για την χρονιά που σύντομα ολοκληρώνεται είναι τα δύο πρώτα μοντέλα να εκπροσωπούν το 10% των συνολικών πωλήσεών της ενώ ο απώτερος σκοπός είναι το τέλος της δεκαετίας το μείγμα πωλήσεων όσο και το portfolio της φίρμας να είναι ηλεκτρικό.

Αυτό σημαίνει ότι πλην της επικείμενης άφιξης του EX90 το οποίο αποκαλύπτεται στα μέσα Νοεμβρίου, η Volvo έχει πληθωρικά ηλεκτρικά σχέδια για όλες τις κατηγορίες αυτοκινήτων ωστόσο, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς αλλά και όπως αντιλαμβάνεται και η σουηδική φίρμα κάνοντας την αρχή του εξηλεκτρισμού με τη σειρά 40, το momentum αλλά και η μερίδα του λέοντος στις πωλήσεις ανήκει στην «μικρή» compact κατηγορία.

Mε αυτό ακριβώς το σκεπτικό, το επόμενο αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο της Volvo θα τοποθετηθεί στη βάση της γκάμας της.

Επίσης με δεδομένη την πρόσφατη μεταβολή στις ονομασίες με το επικείμενο EX90, τo νέο μικρό crossover που ετοιμάζουν οι Σουηδοί αναμένεται να υιοθετήσει τα διακριτικά EX30 με το «E» να εκπροσωπεί την πτυχή της ηλεκτροκίνησης, το «Χ» την SUV ταυτότητά του και τον αριθμό «30» να υποδηλώνει την θέση του στη βάση της πυραμίδας προϊόντων της σουηδικής φίρμας.

Βάσει των όσων είχε δηλώσει κατά το παρελθόν o πρώην επικεφαλής της Volvo, Hakan Samuelsson το νέο μικρό SUV, θα βασιστεί σε μια νέα πλατφόρμα η οποία θα εξελιχθεί σε συνεργασία με την Geely. Να σημειωθεί ότι η Volvo έχει ήδη αποκαλύψει teaser για το νέο μοντέλο στο πλαίσιο μιας παρουσίασης για την προϊοντική της στρατηγική δηλώνοντας ότι το νέο EX30 θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου πωλήσεων σε 1,2 εκατομμύρια μονάδες έως το 2025.

Όπως είχε επίσης δηλώσει ο πρώην επικεφαλής της Volvo, το νέο μικρό SUV αναμένεται σε μικρό χρονικό διάστημα μετά την αποκάλυψη του EX90 και πιθανότατα θα κατασκευάζεται στην Κίνα. Σε ό,τι αφορά την αφετηρία του, επικρατέστερη υποψήφια είναι μια εκδοχή της αρχιτεκτονικής SEA η οποία ήδη φιλοξενεί το smart#1.

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση του crossover της smart φιλοξενεί μπαταρίες 66 kWh που εξασφαλίζουν αυτονομία έως 440 χλμ. και επιτρέπουν την επαναφόρτιση με τάση έως και 150 kW. Aν και πρόκειται για μεγέθη ενδεικτικά, δεδομένα στην περίπτωση του μικρού SUV της Volvo προδιαγράφονται βελτιωμένα.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!