Σε απόσταση βολής το Hyundai Ioniq 7

Το επόμενο μέλος των ηλεκτρικών Ioniq θα πάρει την μορφή ενός επιβλητικού και επταθέσιου SUV το οποίο, από το 2024, θα αποτελέσει το μεγαλύτερο ηλεκτροκίνητο μοντέλο της Hyundai

Σε απόσταση βολής το Hyundai Ioniq 7

Το επόμενο μέλος των ηλεκτρικών Ioniq θα πάρει την μορφή ενός επιβλητικού και επταθέσιου SUV το οποίο, από το 2024, θα αποτελέσει το μεγαλύτερο ηλεκτροκίνητο μοντέλο της Hyundai

Έχοντας αποκαλύψει μόλις το Ioniq 6 και με τις εκδόσεις Ν τόσο του τελευταίου όσο και του Ioniq 5 να έχουν ήδη πάρει σειρά… προτεραιότητας (θα μάθουμε περισσότερα στις 15 Ιουλίου), η κορεατική φίρμα στρέφει το βλέμμα στο επόμενο μοντέλο της upmarket όσο και ηλεκτρικής γκάμας των Ioniq το οποίο θα πάρει την μορφή ενός επταθέσιου SUV στα πρότυπα του ομώνυμου πρωτότυπου που η Hyundai παρουσίασε πέρυσι στην έκθεση του Los Angeles.

Να σημειωθεί ότι οι Κορεάτες ανακοίνωσαν ήδη ότι το Ioniq 7 θα «ανήκει» στο Model Year 2024, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε την πρεμιέρα του ως έκδοσης παραγωγής στα τέλη της επόμενης χρονιάς  ή, το αργότερο, στις αρχές της μεθεπόμενης.

Όπως ισχύει και με τα υπόλοιπα μέλη της γκάμας των Ioniq, αφετηρία και για το νέο ηλεκτρικό SUV θα αποτελέσει η ευέλικτη EV πλατφόρμα E-GMP σε μια «επιμηκυμένη» εκδοχή της.

Για λόγους σύγκρισης αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση του γνωστού Ioniq 5, το μέγεθος του μεταξονίου διαμορφώνεται σε 3,0 μέτρα, όντας κατά 23,5 εκατοστά μεγαλύτερο από το συμβατικό επταθέσιο SUV της Hyundai, Santa Fe. Ακόμα και έτσι όμως το Ioniq 7 πρόκειται να επενδύσει σε ένα ακόμα μεγαλύτερο μεταξόνιο στοχεύοντας αφενός σε ακόμα μεγαλύτερη ευρυχωρία αλλά και σε ένα μέγεθος που θα του επιτρέψει να φιλοξενεί μεγαλύτερης ενεργειακής απόδοσης μπαταρίες.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το Ioniq 7 πρόκειται να αξιοποιήσει μπαταρίες 100 KWh, έναντι 77,4 kWh στην περίπτωση του Ioniq 5, αντισταθμίζοντας κατά αυτόν τρόπο τις αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις που επιβάλλει ο όγκος και το μεγαλύτερο βάρος του.

Eκτός από την μεγαλύτερη ονομαστική χωρητικότητα, οι μπαταρίες θα υιοθετήσουν και νέα χημική σύσταση η οποία θα εξασφαλίζει και μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση κατά 10-20% σε σχέση με τις τρέχουσες συστοιχίες της Hyundai, εξασφαλίζοντας στο νέο SUV αυτονομία που θα φλερτάρει με τα 650 χλμ.

Όπως ισχύει και για τα ήδη «γνωστά» μέλη της γκάμας των Ioniq, η μπαταρία θα συνοδεύεται και από κύκλωμα φόρτισης 800 V, στοιχείο που θα επιτρέπει την αναπλήρωση της ενέργειας που αντιστοιχεί σε 100 χλμ. διαδρομής σε μόλις πέντε λεπτά, με την συνδρομή ταχυφορτιστή. Επίσης, με δεδομένη την θέση του Ioniq 7 στην κορυφή της γκάμας των ηλεκτρικών Hyundai αλλά και τις τεχνολογικές εξελίξεις στον κορεατικό όμιλο, κάθε άλλο παρά θα πρέπει να αποκλειστεί ότι το επταθέσιο SUV θα προσφέρει και τη δυνατότητα ασύρματης φόρτισης.

Σε ό,τι αφορά το κινητήριο σύνολο, προφανώς θα είναι αμιγώς ηλεκτρικό και με δεδομένο το μέγεθος του Ioniq 7, θα αποτελείται από δύο μοτέρ, ξεκινώντας σε όρους ισχύος από τους 305 ίππους και προσφέροντας de facto τετρακίνηση ενώ, οφείλουμε να σημειώσουμε, ότι το υφιστάμενο και βασισμένο στην ίδια ακριβώς τεχνολογία KIA EV6 GT, προσφέρει ήδη  ισχύ 585 ίππων.

Συγκρατήστε επίσης ότι το Ioniq 5 προσφέρει δυνατότητα ρυμούλκησης 1,6 τόνων, ικανότητα η οποία προδιαγράφεται ενισχυμένη στην περίπτωση του μεγαλύτερου και ισχυρότερου Ioniq 7 που παρά την έμφαση στο δίπτυχο ευρυχωρίας και ψηφιακής πολυτέλειας, με αυτό τον τρόπο, δεν θα απαρνηθεί τις «αρετές» που ενίοτε επιδιώκουν οι οδηγοί των συγκεκριμένης κατηγορίας SUV.

Η διαμόρφωση του εσωτερικού, αναμένεται να ακολουθήσει το ψηφιακά ενσυνείδητο παράδειγμα του Ioniq 5, επενδύοντας ωστόσο σε ακόμα περισσότερες διασυνδεδεμένες υπηρεσίες και δυνατότητες υπό το φως της συνεργασίας Hyundai και Nvidia.

Φυσικά, ο ψηφιακός εξοπλισμός θα είναι αναβαθμίσιμος μέσω over-the-air updates ενώ, το Ioniq 7 αναμένεται να ενσωματώσει όλες τις νέες εξελίξεις της Hyundai σε ό,τι αφορά την αυτόνομη οδήγηση, κάτι που σημαίνει επίσης, ένα πλήθος συστημάτων υποβοήθησης και ασφάλειας επικουρούμενο από κάμερες, radar και li-radar που υπόσχονται να προσφέρουν ακόμα περισσότερη άνεση και ευκολία στη διαχείριση του διόλου ευκαταφρόνητου όγκου του SUV.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!