Τα… chips κάνουν “άπιστους” τους πελάτες των εταιρειών αυτοκινήτων

Η έλλειψη ημιαγωγών έχει αλλάξει τις συνήθειες του καταναλωτικού κοινού, σύμφωνα με έρευνα της Autovia

Τα… chips κάνουν “άπιστους” τους πελάτες των εταιρειών αυτοκινήτων

Η έλλειψη ημιαγωγών έχει αλλάξει τις συνήθειες του καταναλωτικού κοινού, σύμφωνα με έρευνα της Autovia

Η υψηλή ζήτηση για αυτοκίνητα έρχεται σε σύγκρουση με τις πρωτοφανείς ελλείψεις στην αλυσίδα εφοδιασμού, σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού ομίλου Autovia. Ο αριθμός των καταναλωτών που θέλουν να αγοράσουν αυτοκίνητο μέσα στους επόμενους 12 μήνες είναι ο μεγαλύτερος όλων των εποχών στην αγορά της Μ. Βρετανίας, παρότι δεν φαίνεται να λύνονται τα προβλήματα στην αλυσίδα παραγωγής των αυτοκινητοβιομηχανιών, που οφείλονται κυρίως στην έλλειψη chips (ημιαγωγών). Σε δείγμα σχεδόν 2.500 ατόμων που προτίθενται να αγοράσουν νέο αυτοκίνητο, η Autovia κατέγραψε έντονο εκνευρισμό για τις μεγάλες καθυστερήσεις λόγω της έλλειψης σε καινούργια αυτοκίνητα και των υψηλών τιμών στα μεταχειρισμένα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο ένας στους τέσσερις αγοραστές κατάφερε να πραγματοποιήσει αγορά τους τελευταίους έξι μήνες.

Αυτές οι καθυστερήσεις θέτουν σε αμφισβήτηση την αφοσίωση των αγοραστών που ήταν πιστοί σε μια συγκεκριμένη μάρκα, οι οποίοι πλέον γυρνούν το βλέμμα προς άλλους κατασκευαστές με μεγαλύτερη διαθεσιμότητα αυτοκινήτων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το ποσοστό των ανθρώπων που θέλουν να αγοράσουν αυτοκίνητο τους επόμενους τρεις μήνες έφτασε στο 41,2% με υψηλότερο ως τώρα το 11,9% του Νοεμβρίου του 2017. Η Autovia έκανε έρευνα την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου στην οποία συμμετείχαν 2.445 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν νέο.

Από αυτούς, το 57% θα μπορούσε να περιμένει τρεις μήνες για ένα νέο αυτοκίνητο, ενώ το 47,4% κοιτάζει άλλα μοντέλα από αυτά που αρχικά ήθελε. Το 17,9% αναφέρει ότι το αυτοκίνητο που θέλει δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμο. Το 21,1% αναβάλλει την αγορά λόγω των υψηλών τιμών και το 86,8% θα καθυστερήσει την αγορά εξ αιτίας των ελλείψεων και των υψηλών τιμών. Τέλος, το 32,8% αγόρασε τελικά μεταχειρισμένο αυτοκίνητο αντί για το καινούργιο που ήθελε εξαρχής.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!