Τρέχεις μέσα στην πόλη; Η Γερμανία διπλασιάζει τα πρόστιμα

Στόχος του νέου… τιμοκαταλόγου είναι να προστατευτούν ποδηλάτες και πεζοί

Τρέχεις μέσα στην πόλη; Η Γερμανία διπλασιάζει τα πρόστιμα

Στόχος του νέου… τιμοκαταλόγου είναι να προστατευτούν ποδηλάτες και πεζοί

Το νέο κατάλογο προστίμων για τροχαίες παραβάσεις, ανακοίνωσε το αρμόδιο ομοσπονδιακό συμβούλιο της Γερμανίας, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Υπουργείο Μεταφορών και τα ομόσπονδα κρατίδια. Θα εφαρμοστεί το νωρίτερο από τον Νοέμβριο και περιλαμβάνει υψηλότερα πρόστιμα – ακόμη και διπλάσια – για παραβίαση του ορίου ταχύτητας, παράνομη στάθμευση και κίνηση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ). Αντίστοιχη κατεύθυνση δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και η χώρα μας, μέσω του νέου ΚΟΚ που αναμένεται να ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τους επόμενους μήνες.

Το πρόστιμο για υπερβολική ταχύτητα κλιμακώνεται ανάλογα με τα χλμ/ώρα πάνω από το όριο και με το αν η παράβαση γίνεται εντός ή εκτός πόλης, καθώς στόχος είναι να προστατευθούν οι ευάλωτοι χρήστες των δρόμων, δηλαδή οι πεζοί και οι ποδηλάτες. Για κίνηση στην πόλη με ταχύτητα έως 10 χλμ/ώρα πάνω από την επιτρεπόμενη, το πρόστιμο από τα 15 ευρώ αυξάνεται στα 30 ευρώ. Για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας κατά 11-15 χλμ/ώρα το πρόστιμο διπλασιάζεται από τα 25 στα 50 ευρώ και κατά 16-20 χλμ/ώρα από τα 35 ευρώ πηγαίνει στα 70 ευρώ. Το πρόστιμο αυξάνεται όσο ανεβαίνει η ταχύτητα: π.χ. για υπέρβαση του ορίου κατά 41-50 χλμ/ώρα, το πρόστιμο διπλασιάζεται από τα 200 στα 400 ευρώ. Οι πόντοι στο point system επιβάλλονται από υπέρβαση του ορίου ταχύτητας κατά 21 χλμ/ώρα και άνω, ενώ η αφαίρεση του διπλώματος (από έναν έως τρεις μήνες) από τα 26 χλμ/ώρα και άνω. Τα πρόστιμα είναι ελαφρώς μικρότερα για παραβίαση του ορίου ταχύτητας εκτός πόλεων.

Και όσον αφορά την παράνομη στάθμευση αυξάνονται τα πρόστιμα, αν και όχι σε μεγάλο βαθμό. Για παράδειγμα, στάθμευση σε σημείο όπου δεν επιτρέπεται τιμωρείται με 25 ευρώ (από 15 ευρώ μέχρι σήμερα). Για στάθμευση σε θέση αναπήρων θα επιβάλλεται πρόστιμο 55 ευρώ (από 35 ευρώ). Η στάθμευση για πάνω από μία ώρα σε πεζοδρόμιο ή ποδηλατόδρομο θα τιμωρείται με 80 ευρώ, η παρεμπόδιση οχημάτων έκτακτης ανάγκης με 100 ευρώ και έναν πόντο, το διπλοπαρκάρισμα αλλά και η στάθμευση σε χώρο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων με 55 ευρώ. Όσοι κινούνται στη ΛΕΑ – κάτι το σύνηθες στην Ελλάδα – θα πληρώνουν πρόστιμο τουλάχιστον 240 ευρώ, θα τους επιβάλλονται δύο βαθμοί ποινής και αφαίρεση διπλώματος για έναν μήνα. Πρόστιμο 200 ευρώ, δύο βαθμοί ποινής αλλά και αφαίρεση διπλώματος για έναν μήνα θα επιβάλλονται σε όσους δεν δημιουργούν χώρο για να περάσουν τα οχήματα έκτακτης ανάγκης (π.χ. ασθενοφόρα ή πυροσβεστικά).

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!