Μετακινήσεις στις πόλεις του αύριο με τo… στιλ της Citroen

To «Urban Collectif» επινοεί την αστική κινητικότητα, που θα είναι αυτόνομη και θα απευθύνεται σε όλους

Μετακινήσεις στις πόλεις του αύριο με τo… στιλ της Citroen

To «Urban Collectif» επινοεί την αστική κινητικότητα, που θα είναι αυτόνομη και θα απευθύνεται σε όλους

Το Urban Collectif είναι μια νέα συνεργασία μεταξύ της Citroen, της Accor και της JCDecaux, τριών γαλλικών εταιρειών με διεθνή παρουσία στην καθημερινή ζωή των κατοίκων των πόλεων σε όλο τον κόσμο και με κοινό όραμα για το μέλλον της αστικής κινητικότητας. Η κοινή τους φιλοδοξία είναι να βελτιώσουν την κινητικότητα και την ποιότητα ζωής στις πόλεις. Οι μετακινήσεις είναι απαραίτητες στην καθημερινή ζωή, ειδικά στις πόλεις. Ταυτόχρονα, η πανδημία αύξησε τις ανάγκες για καθαρότερους, ασφαλέστερους και πιο ευέλικτους τρόπους μετακίνησης που συμμορφώνονται με τους κανόνες κοινωνικής απόστασης, επηρεάζοντας έτσι τις λύσεις έξυπνης κινητικότητας για το μέλλον. Η παρουσία αυτόνομων οχημάτων θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της συμφόρησης στις πόλεις. Ωστόσο, αυτές οι λύσεις δεν είναι βέβαιο ότι θα καταφέρουν να έχουν μεσοπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα λόγω του υψηλού κόστους των τεχνολογιών αυτόνομης οδήγησης.

Ως λύση σε αυτό το πρόβλημα, η Urban Collectif δημιούργησε μια επαναστατική ιδέα κινητικότητας, στηριζόμενη στα 200 χρόνια συνδυασμένης εμπειρίας των τριών εταιριών που την απαρτίζουν. Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο που ονομάζεται Citroen Autonomous Mobility Vision και βασίζεται σε μια αυτόνομη και ηλεκτρική πλατφόρμα, το Citroen Skate και διαφορετικά Pods που τοποθετούνται πάνω στην πλατφόρμα και καλύπτουν διαφορετικές υπηρεσίες και εφαρμογές. Χάρη σε αυτή την ευελιξία μπορεί να προσφέρει απεριόριστες υπηρεσίες αυτόνομης τεχνολογίας. Τα Pods που σχεδιάστηκαν για το Urban Collëctif αντικατοπτρίζουν τις δυνατότητες που δημιουργούνται και παρουσιάζουν τρείς καινοτόμες προσεγγίσεις κινητικότητας : η Sofitel En Voyage είναι μια αποκλειστική εμπειρία αστικής κινητικότητας, η Pullman Power Fitness είναι ένας νέος τρόπος άσκησης ενώ μετακινούμαστε και JCDecaux City Provider είναι μια καινοτόμος υπηρεσία αστικής κινητικότητας κατά παραγγελία.

Το Citroen Skate είναι μια αυτόνομη ηλεκτρική πλατφόρμα, με μήκος 2,60 μέτρα, πλάτος 1,60 μέτρα και ύψος 51 εκατοστά, που επιτρέπει στα Pods να κινούνται και μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από τα Pods σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα. Μπορεί να λειτουργεί σχεδόν όλο το 24ωρο, φορτίζοντας αυτόματα σε ειδικές βάσεις επαγωγικής φόρτισης. Διαθέτει όλη την απαραίτητη τεχνολογία με το μικρότερο δυνατό κόστος για να μπορεί να είναι μια κερδοφόρα εφαρμογή αυτόνομης κινητικότητας. Ενσωματώνει όλες τις πληροφορίες και την τεχνολογία που απαιτούνται για αυτόνομη ηλεκτρική μετακίνηση: μπαταρίες, ηλεκτρικό κινητήρα, αισθητήρες κ.λπ. Η μέγιστη ταχύτητά του περιορίζεται στα 25 χλμ/ώρα ή στα 5 χλμ/ώρα εξασφαλίζοντας την ασφάλεια όλων των χρηστών ανάλογα με την περιοχή.

Το Skate διαθέτει στοιχεία από το 19_19 Concept, το πρωτότυπο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε από τη Citroen το 2019, στα 100α γενέθλια της μάρκας, ως ένα όραμα εξαιρετικά άνετης και εξωαστικής κινητικότητας. Ενσωματωμένα συστήματα βρίσκονται παντού στο Citroen Skate, κρυμμένα πίσω από τα λογότυπα της Citroën για να εξασφαλίσουν απόλυτα ασφαλή και αυτόνομη οδήγηση ανιχνεύοντας πεζούς, αυτοκίνητα, ποδηλάτες, σκούτερ ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο στο δρόμο. Δεδομένου ότι το μπροστινό και το πίσω μέρος του Citroen Skate είναι πανομοιότυπα, τα λογότυπα της Citroën έχουν οπίσθιο φωτισμό, λευκό ή  κόκκινο πίσω, για να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς και να υποδεικνύουν σαφώς την κατεύθυνση κίνησης στους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου.

Οι τροχοί, επαναστατικοί ως ιδέα και σχεδιασμός, αναπτύχθηκαν από την Goodyear, η οποία ήταν ήδη συνεργάτης της Citroen στο 19_19 Concept. Για το Skate, η Goodyear ανέπτυξε τους τροχούς Eagle 360wheels, που έχουν ενσωματωμένους μικρούς ηλεκτρικούς κινητήρες και δίνουν στην πλατφόρμα πλήρη ελευθερία κινήσεων 360 °, ώστε να μπορεί να κινείται προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, να κάνει επιτόπου αναστροφή και να περνά από τους πιο στενούς χώρους.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!