Η Nissan θα παρουσιάσει 6 νέα μοντέλα στην Ευρώπη έως το 2026

Η Nissan σχεδιάζει να λανσάρει 30 νέα αυτοκίνητα παγκοσμίως μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Η Nissan θα παρουσιάσει 6 νέα μοντέλα στην Ευρώπη έως το 2026

Η Nissan σχεδιάζει να λανσάρει 30 νέα αυτοκίνητα παγκοσμίως μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Η Nissan ανακοίνωσε ότι θα λανσάρει έξι νέα μοντέλα στην Ευρώπη έως το τέλος του 2026, στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου σχεδίου για την παρουσίαση 30 νέων μοντέλων παγκοσμίως μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Από αυτά τα 30 νέα παγκόσμια μοντέλα, τα 16 θα είναι ηλεκτροκίνητα, ενώ τα υπόλοιπα θα βασίζονται αποκλειστικά σε κινητήρες εσωτερικής καύσης. Ωστόσο, η Nissan ανακοίνωσε ήδη πέρυσι ότι εφεξής θα λανσάρει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη.

Το πρώτο που θα φτάσει θα είναι το νέο Nissan Micra, που θα παρουσιαστεί αργότερα φέτος, το οποίο θα βασίζεται στην ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιεί Renault 5 E-Tech που παρουσιάστηκε πρόσφατα. Καθ’ οδόν βρίσκεται επίσης και το μοντέλο που θα αντικαταστήσει το πρωτοποριακό hatchback Leaf, που θα είναι ένα crossover, καθώς και η επόμενη γενιά του Juke.

Η Nissan ελπίζει ότι μέχρι το 2026, το 40% των πωλήσεών της θα είναι ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αλλά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Nissan, Makoto Uchida, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα παρουσιάσει την τρίτη γενιά της υβριδικής τεχνολογίας e-Power και στην Ευρώπη έως το 2026.

Σε σύγκριση με τα σημερινά μοντέλα e-Power, τα συστήματα κίνησης 3ης γενιάς μπορούν να παρέχουν 20% περισσότερη ισχύ και είναι 10% πιο αποδοτικά όσον αφορά την κατανάλωση καυσίμου, αλλά και 20% λιγότερο ακριβά. Ο Uchida ισχυρίζεται ότι αυτό θα επιτρέψει στη Nissan να επιτύχει ισοτιμία κόστους μεταξύ των υβριδικών και των αμιγώς βενζινοκίνητων αυτοκινήτων έως το 2026.

Ο επικεφαλής της Nissan επιβεβαίωσε επίσης ότι η ιαπωνική μάρκα θα συνεχίσει να συνεργάζεται για μελλοντικά μοντέλα με την εταιρεία Ampere του ομίλου Renault, η οποία είναι αφιερωμένη στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Στα σχέδια αυτά περιλαμβάνεται ένα compact ηλεκτρικό μοντέλο.

Ωστόσο, η Nissan πρόκειται επίσης να δημιουργήσει πέντε νέα μοντέλα σε μια ενιαία ευέλικτη πλατφόρμα, τα οποία θα εξελίξει μαζί, ως «οικογένεια», όπως δήλωσε ο Uchida. Η πλατφόρμα θα επιτρέπει διαφορετικά στυλ αμαξώματος, αλλά με τη χρήση τυποποιημένων τμημάτων αμαξώματος.

Σύμφωνα με τον Uchida, κατά αυτόν τον τρόπο, μόλις το κύριο αυτοκίνητο είναι έτοιμο, η εξέλιξη των υπόλοιπων τεσσάρων θα κοστίσει τα μισά χρήματα και θα διαρκέσει τέσσερις μήνες λιγότερο. Η παραγωγή του πρώτου μοντέλου που θα χρησιμοποιεί τη νέα πλατφόρμα θα ξεκινήσει το 2027.

Η Nissan εργάζεται επίσης πάνω σε νέες τεχνολογίες μπαταριών. Σχεδιάζει να βελτιώσει σημαντικά τις μπαταρίες ιόντων λιθίου νικελίου-κοβαλτίου-μαγγανίου (NCM), τις οποίες χρησιμοποιεί το Nissan Ariya. Έως το 2028, οι βελτιωμένες μπαταρίες NCM θα έχουν κατά 50% αυξημένη πυκνότητα ενέργειας και η ταχεία φόρτιση θα διαρκεί το μισό χρόνο. Η εταιρεία εργάζεται επάνω σε μπαταρίες LFP (φωσφορικού σιδηρούχου λιθίου), όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στο Citroen e-C3 και σε μπαταρίες στερεάς κατάστασης (solid state), οι οποίες αναμένεται να εμφανιστούν σε μοντέλα της το 2028.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!