Ampere: O καρπός της συνεργασίας Renault και Geely

H Renault υπέγραψε συμφωνία με την Geely για τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας, της Ampere, η οποία θα ασχοληθεί με την εξέλιξη κινητήρων εσωτερικής καύσης και υβριδικών συστημάτων κίνησης.

Ampere: O καρπός της συνεργασίας Renault και Geely

H Renault υπέγραψε συμφωνία με την Geely για τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας, της Ampere, η οποία θα ασχοληθεί με την εξέλιξη κινητήρων εσωτερικής καύσης και υβριδικών συστημάτων κίνησης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Renault, Luca De Meo, επιβεβαίωσε ότι ο γαλλικός όμιλος αυτοκινήτων υπέγραψε συμφωνία με τον κινεζικό γίγαντα της αυτοκινητοβιομηχανίας Geely, για τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας που θα ασχοληθεί με την εξέλιξη κινητήρων εσωτερικής καύσης και υβριδικών συστημάτων κίνησης επόμενης γενιάς.

Προσωρινά γνωστή ως «Horse project» από τη Renault, η 50-50 σύμπραξη θα εξελίξει τα νέα συστήματα κίνησης σε πέντε παγκόσμια κέντρα έρευνας και εξέλιξης. Οι μάρκες του ομίλου Renault και Geely θα είναι οι πρώτοι αποδέκτες των νέων κινητήρων, οπότε θα μπορούσαμε να τους δούμε σε αυτοκίνητα των Renault, Dacia, Geely, Volvo, Lynk & Co και Proton, καθώς και σε μοντέλα των εταίρων της Renault, Nissan και Mitsubishi. Η προμήθεια τρίτων είναι επίσης μέρος του σχεδίου.

Η Renault έχει δεσμευτεί να έχει αμιγώς ηλεκτρική γκάμα στην Ευρώπη έως το 2030, οπότε τα συστήματα κίνησης που θα εξελίξει η νέα εταιρεία θα χρησιμοποιηθούν σε αυτοκίνητα για αγορές όπως της Κίνας, καθώς και της Βόρειας και Λατινικής Αμερικής.

Στην Ευρώπη, θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία με την ονομασία Ampere, η οποία, σύμφωνα με τη Renault, θα είναι πρώτος οργανισμός αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων και λογισμικού που θα αναστατώσει τα νερά, ο οποίος θα έχει ξεκινήσει από μια υπάρχουσα αυτοκινητοβιομηχανία. Η νέα αυτόνομη θυγατρική εταιρεία θα απασχολεί 10.000 άτομα και θα εξελίξει έξι νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα λανσαριστούν με το εμπορικό σήμα της Renault πριν από το 2030.

Τα μοντέλα της Ampere θα περιλαμβάνουν το νέο Renault 5 EV, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2024, μαζί με το επερχόμενο Renault 4 EV, το οποίο παρουσιάστηκε νωρίτερα φέτος με το 4Ever Trophy concept στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού. Η συνέχεια της εξέλιξης του Megane E-Tech Electric θα γίνει ευθύνη της Ampere, όπως και το λανσάρισμα του επερχόμενου Scenic Electric, καθώς και δύο ακόμη νέων αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων.

Η Alpine θα έχει επίσης πρόσβαση στην πνευματική ιδιοκτησία της Ampere, η οποία θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Παρισιού το 2023, με τη Renault να διατηρεί την πλειονότητα των μετοχών. Το 2031, η Renault στοχεύει σε παραγωγή 1 εκατομμυρίου οχημάτων ετησίως.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!