Alfa Romeo Tonale: Διαθέσιμη για παραγγελίες στην Ελλάδα το Μάιο

Η Alfa Romeo Tonale, το πρώτο εξηλεκτρισμένο μοντέλο της μάρκας, θα είναι διαθέσιμη για παραγγελίες στην Ελλάδα εντός του Μαΐου.

Alfa Romeo Tonale: Διαθέσιμη για παραγγελίες στην Ελλάδα το Μάιο

Η Alfa Romeo Tonale, το πρώτο εξηλεκτρισμένο μοντέλο της μάρκας, θα είναι διαθέσιμη για παραγγελίες στην Ελλάδα εντός του Μαΐου.

Η Tonale, το πρώτο εξηλεκτρισμένο μοντέλο της Alfa Romeo που συμβολίζει τη μεταμόρφωση της μάρκας, έκανε την πρώτη της επίσημη εμφάνιση στους δρόμους του Κόμο, την πόλη όπου ο Alessandro Volta εφηύρε την πρώτη μπαταρία, τη συσκευή που αποτελεί την καρδιά των σύγχρονων εξηλεκτρισμένων αυτοκινήτων. Ο «ναός» του Alessandro Volta -εφευρέτη της μπαταρίας- στο Κόμο, αποτέλεσε το συμβολικό χώρο απ’ όπου ξεκινά την πορεία της η Tonale, η οποία θα είναι διαθέσιμη για παραγγελίες στην Ελλάδα εντός του τρέχοντος μήνα. Πρόκειται για το μοντέλο που σηματοδοτεί τη μεταμόρφωση της Alfa Romeo και την είσοδο της ιταλικής μάρκας στην εξηλεκτρισμένη εποχή του αυτοκινήτου.

Το βήμα αυτό πραγματοποιείται με ένα υβριδικό σύστημα 48V που δίνει δυνατότητα κίνησης αμιγώς ηλεκτρικά. Ο υβριδικός κινητήρας 1.5 48V 160hp VGT (Variable-Geometry Turbo), συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων και έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 15 kW (20 ίππων) και 55 Nm ροπής, που έχει τη δυνατότητα να κινήσει το όχημα ακόμα και αν ο θερμικός κινητήρας βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Όσον αφορά τις επιδόσεις του συνόλου, η επιτάχυνση από στάση έως τα 100χλμ./ώρα διαρκεί 8,8 δλ., ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 210 χλμ./ώρα.

Διαθέσιμη θα είναι και η έκδοση κινητήρα με 130 ίππους, η οποία επίσης συνδυάζεται με τον ηλεκτροκινητήρα 20 ίππων και το αυτόματο κιβώτιο των 7 σχέσεων, έχοντας δυνατότητα κίνησης αμιγώς ηλεκτρικά. Οι επιδόσεις αυτής της έκδοσης είναι 9,9 δλ. για 0-100 χλμ./ώρα και 195 χλμ./ώρα τελική ταχύτητα. Η μπαταρία 48V που τροφοδοτεί το σύστημα βρίσκεται στο δάπεδο του αυτοκινήτου (στο κέντρο περίπου), επιβαρύνει ελάχιστα το συνολικό βάρος (κατά περίπου 11 κιλά) και βελτιώνει την κατανομή του. Η φόρτισή της πραγματοποιείται από τον κινητήρα, αλλά και κατά την επιβράδυνση του οχήματος χάρη στο προηγμένο σύστημα ανάκτησης ενέργειας που συνεργάζεται με το ηλεκτρονικό σύστημα πέδησης IBS (Integrated Braking System).

Συστήματα

H Tonale διαθέτει το πιο άμεσο σύστημα διεύθυνσης στην κατηγορία, με λόγο μετάδοσης 13,6:1 για εξαιρετική ακρίβεια και ταχύτητα αντίδρασης στις εντολές του οδηγού. Επιπλέον, η ανεξάρτητη ανάρτηση και στους δύο άξονες και η επιλογή αμορτισέρ τεχνολογίας FSD (Frequency Selective Damping), διαθέσιμη σε όλες τις εκδόσεις, προδίδει σπορ χαρακτηριστικά χωρίς συμβιβασμούς στο θέμα της άνεσης και της ποιότητας κύλισης. Διαθέσιμη είναι επίσης η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση «Alfa Active Suspension». Παράλληλα, το σύστημα Dynamic Torque Vectoring που μεγιστοποιεί τα επίπεδα πρόσφυσης στις στροφές και ελαχιστοποιεί το φαινόμενο της υποστροφής.

Το λογισμικό νέας γενιάς επιτρέπει στα συστήματα του αυτοκινήτου να αναβαθμίζονται μέσω διαδικτύου (over-the-air-updates), ενώ οι προεγκατεστημένες εφαρμογές όπως εκείνη της Alexa, επιτρέπουν την επικοινωνία με το αυτοκίνητο ακόμα και όταν ο χρήστης βρίσκεται στο σπίτι του. Το σύστημα που συναντάται στο βασικό εξοπλισμό της Tonale αποτελείται από ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3 ιντσών και οθόνη αφής 10,25’’.

Για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα όχημα εφαρμόζει το ψηφιακό πιστοποιητικό NFT (Non-Fungible-Token), το οποίο -εφόσον το επιθυμεί ο χρήστης- δημιουργεί ένα αναλυτικό και αδιάβλητο «ημερολόγιο» χρήσης του αυτοκινήτου που μπορεί να πιστοποιήσει τη σωστή συντήρησή του, προστατεύοντας την υπολειμματική του αξία. Στο άμεσο μέλλον το πιστοποιητικό NFT αναμένεται να αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό που θα καθορίζει την τιμή ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου.

Τέλος, η Tonale εφοδιάζεται με μια σειρά προηγμένων συστημάτων ADAS νέας γενιάς, που δίνουν τη δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2. Την ίδια στιγμή, το σύστημα παραμετροποίησης Alfa D.N.A. επιτρέπει στον οδηγό να διαμορφώνει τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου σύμφωνα με τις προτιμήσεις του. Οι λειτουργίες D (Dynamic), N (Natural), A (Advance Efficiency) επενεργούν στην απόκριση του κινητήρα και τη διαχείριση του υβριδικού συστήματος, τη χαρτογράφηση του κιβωτίου ταχυτήτων, την αίσθηση του συστήματος διεύθυνσης, αλλά και την ανάρτηση, στην περίπτωση που το αυτοκίνητο είναι εφοδιασμένο με την «Alfa Active Suspension».

Εκδόσεις και χρηματοδότηση

Η γκάμα της Tonale θα είναι διαθέσιμη σε τέσσερις εκδόσεις, με πλήρη εξοπλισμό και ξεχωριστό χαρακτήρα. Αυτές είναι: η έκδοση Super, που δίνει τη δυνατότητα αναβάθμισης στην έκδοση Sprint, με σπορ αναφορές. Η έκδοση Ti δίνει τη δυνατότητα αναβάθμισης στην έκδοση κορυφαίων επιδόσεων Veloce. Κατά τη διάρκεια του λανσαρίσματος, διαθέσιμη θα είναι και η ειδική έκδοση «Edizione Speciale», η οποία θα εφοδιάζεται τόσο με τον κινητήρα των 130 ίππων, όσο και με εκείνον των 160. Στην Ελληνική αγορά η Alfa Romeo Tonale θα είναι διαθέσιμη για παραγγελίες μέσα στο μήνα του Μαΐου. Μέσω της χρηματοδότησης της FCA Bank και του προγράμματος «Drive Now» το νέο μοντέλο θα είναι διαθέσιμο από 274 ευρώ/μήνα και θα καλύπτεται από 5ετή εργοστασιακή εγγύηση, με ισχύ έως 200.000χλμ. και αντίστοιχης διάρκειας υπηρεσία οδικής βοήθειας.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!