ΚΟΜΒΟΣ: Ξεκινά δράση η νέα ομάδα της Τροχαίας Αττικής κατά του μποτιλιαρίσματος

Η νέα επιχειρησιακή ομάδα της Τροχαίας αναλαμβάνει δράση στην Αττική, με 138 αστυνομικούς και δεδομένα από 235 κάμερες.

ΚΟΜΒΟΣ: Ξεκινά δράση η νέα ομάδα της Τροχαίας Αττικής κατά του μποτιλιαρίσματος

Η νέα επιχειρησιακή ομάδα της Τροχαίας αναλαμβάνει δράση στην Αττική, με 138 αστυνομικούς και δεδομένα από 235 κάμερες.

Σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία περνά από σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου, ο νέος μηχανισμός της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαχείριση της κυκλοφορίας στην Αττική. Το «Traffic Commander» και η επιχειρησιακή ομάδα Κ.Ο.Μ.Β.Ο.Σ. (Κεντρική Ομάδα Μέτρων Βελτίωσης Οδικής Συμφόρησης) θα συνδυάζουν ανθρώπινο δυναμικό, κάμερες, drones και τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

Βασικός στόχος είναι ο εντοπισμός των κυκλοφοριακών προβλημάτων σε πραγματικό χρόνο και η άμεση αποστολή δυνάμεων στα σημεία όπου απαιτείται παρέμβαση.

Το «Traffic Commander» λειτούργησε πιλοτικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όμως η πρώτη ουσιαστική δοκιμή αναμένεται από τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν θα ανοίξουν τα σχολεία και η κυκλοφορία στην Αθήνα θα επανέλθει σε πλήρη ένταση.

Η Αττική εξυπηρετεί περισσότερους από 4 εκατομμύρια μόνιμους κατοίκους, ενώ περίπου 700.000 οχήματα εισέρχονται καθημερινά μόνο στο κέντρο της Αθήνας. Το οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου ξεπερνά τα 1.623 χιλιόμετρα.

Με την αύξηση της κυκλοφορίας, εκτιμάται ότι το σύστημα θα χρειάζεται να διαχειρίζεται περίπου 50.000 κυκλοφοριακά συμβάντα ημερησίως.

Στην ομάδα Κ.Ο.Μ.Β.Ο.Σ. συμμετέχουν περισσότεροι από 138 αστυνομικοί, οι οποίοι θα επιχειρούν τόσο από το κέντρο ελέγχου όσο και στο οδικό δίκτυο. Το επιχειρησιακό κέντρο βρίσκεται στον Θάλαμο Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας (ΘΕΠΕΚ) στη ΓΑΔΑ. Από εκεί θα συγκεντρώνονται δεδομένα από 24 διαφορετικές πηγές.

Στις πηγές αυτές περιλαμβάνονται 235 κάμερες κυκλοφορίας, πληροφορίες για τροχαία ατυχήματα και άλλα περιστατικά, έργα στους δρόμους, καιρικές συνθήκες, δημόσιες συγκοινωνίες και επιχειρησιακές αναφορές.

Στόχος είναι η δημιουργία μιας ενιαίας εικόνας της κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο. Τα δεδομένα θα αξιοποιούνται για την ανάλυση της κίνησης και τον συντονισμό των διαθέσιμων αστυνομικών δυνάμεων.

Στην επιτήρηση του λεκανοπεδίου θα συμμετέχουν και 10 drones, μεταδίδοντας εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο.

Όταν εντοπίζεται πρόβλημα, οι αξιωματικοί θα μπορούν να κατευθύνουν τους δικυκλιστές της Τροχαίας στο συγκεκριμένο σημείο. Η χρήση μοτοσικλετών αναμένεται να διευκολύνει την ταχύτερη πρόσβαση, ιδιαίτερα σε ώρες αιχμής, όταν τα περιπολικά δυσκολεύονται να κινηθούν μέσα στην πυκνή κυκλοφορία.

Η παρέμβαση θα αφορά περιστατικά που μπορούν να προκαλέσουν γρήγορη επιδείνωση της κυκλοφορίας, όπως τροχαία, μηχανικές βλάβες οχημάτων και μικροατυχήματα.

Για την ανάπτυξη του μηχανισμού έχει προηγηθεί χαρτογράφηση των σημείων της Αττικής που παρουσιάζουν συχνά αυξημένη κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Μεταξύ των βασικών αξόνων στους οποίους θα δοθεί προτεραιότητα περιλαμβάνονται:

  • Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού, Βασιλίσσης Σοφίας, Πανεπιστημίου, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, Λεωφόρος Κηφισίας και Αρδηττού – Βουλιαγμένης.
  • Νοτιοανατολική Αττική: Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου και Λεωφόρος Βουλιαγμένης.
  • Καλλιθέα: Λεωφόρος Ποσειδώνος.
  • Πειραιάς: Ακτή Μιαούλη, Ηρώων Πολυτεχνείου και Γρηγορίου Λαμπράκη.
  • Δυτική Αττική: Λεωφόρος Σχιστού, Ασπροπύργου και Λεωφόρος Αθηνών.
  • Βορειοανατολική Αττική: Λεωφόρος Κηφισίας και Λεωφόρος Μεσογείων.

Η διαδικασία θα ενεργοποιείται όταν ένα περιστατικό εντοπίζεται από τον ρυθμιστή τροχονόμο, τα drones, τις κάμερες ή κάποια άλλη διαθέσιμη πηγή πληροφόρησης.

Οι δικυκλιστές του Κ.Ο.Μ.Β.Ο.Σ. θα μεταβαίνουν στο σημείο και θα αναλαμβάνουν τη ρύθμιση της κυκλοφορίας. Στο πλαίσιο της παρέμβασης θα μπορούν, μεταξύ άλλων, να επεμβαίνουν και στη λειτουργία των σηματοδοτών, όπου απαιτείται.

Η λογική του νέου μοντέλου είναι να περιορίζεται ο χρόνος από τον εντοπισμό ενός περιστατικού μέχρι την επέμβαση. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται να αποτραπεί η επέκταση μιας τοπικής συμφόρησης σε μεγαλύτερο τμήμα του οδικού δικτύου. Η αποτελεσματικότητά του, ωστόσο, θα δοκιμαστεί στην πράξη όταν η κυκλοφορία στην Αττική επιστρέψει στα επίπεδα της καθημερινότητας μετά το τέλος της θερινής περιόδου.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!