Ξεχάστε τις παλιές πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων. Έρχονται νέες με εικόνα και video

Μέσα στο καλοκαίρι αρχίζει η σταδιακή αντικατάστασή τους στην Αττική, με νέες που έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες

Ξεχάστε τις παλιές πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων. Έρχονται νέες με εικόνα και video

Μέσα στο καλοκαίρι αρχίζει η σταδιακή αντικατάστασή τους στην Αττική, με νέες που έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες

Ήδη μετρούν 18 χρόνια ζωής, καθώς τοποθετήθηκαν σε κεντρικούς οδικούς άξονες το 2003, ενόψει της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Στην Αττική λειτουργούν 24 πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων (VMS), οι οποίες ενημερώνουν τους οδηγούς για έκτακτα συμβάντα ή για το χρόνο που απαιτείται για την μετάβαση σε κάποιον προορισμό. Μεταδίδουν επίσης μηνύματα για την οδική ασφάλεια, για κίνδυνο πυρκαγιάς, είτε ακόμη για την εξαφάνιση ανηλίκου (amber alert). Αρμόδια υπηρεσία για την λειτουργία τους είναι το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής.

Η τεχνολογία τους όμως είναι παρωχημένη και πλέον έφθασε η στιγμή για την αντικατάστασή τους από την Περιφέρεια Αττικής με νέες, full matrix, που δίνουν νέες δυνατότητες, όπως η προβολή εικονιδίων, εικόνων ή ακόμη και video.

Οι αλλαγές που θα γίνουν στην πλατεία Συντάγματος για την υπερειδική του Ράλλυ Ακρόπολις

«Μπορούν να μας δείξουν ό,τι και ένα πολύ καλό μόνιτορ. Μία πινακίδα, ένα εικονίδιο,  ακόμη και ένα video», ανέφερε στην εκπομπή Motor One των Παραπολιτικών 90,1 FM και τον Βαγγέλη Κιούση, ο Σύμβουλος Οδικής Ασφαλείας της Περιφέρειας Αττικής, Κίμων Λογοθέτης. «Το video ή το στιγμιότυπο που θα προβάλλεται θα έχει ελεγχθεί νωρίτερα από τους συγκοινωνιολόγους της Περιφέρειας Αττικής και θα έχει να κάνει με το οδικό δίκτυο. Δεν θα προβάλλεται κάποιο πλάνο που ενδέχεται να αποσπάσει για αρκετά δευτερόλεπτα την προσοχή των οδηγών».

Πού θα τοποθετηθούν οι νέες πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων

«Οι 24 πινακίδες που υπάρχουν σήμερα θα αντικατασταθούν σταδιακά μέσα στα επόμενα χρόνια της θητείας της περιφερειακής διοίκησης του Γιώργου Πατούλη. Οι δύο πρώτες θα τοποθετηθούν πριν το Σεπτέμβριο στη Λεωφόρο Συγγρού, στο πλαίσιο των προετοιμασιών της Περιφέρειας για τη φιλοξενία του Ράλλυ Ακρόπολις».

Όπως είπε ο κ. Λογοθέτης, μέσω του προγράμματος διαχείρισης των πινακίδων μεταβλητών μηνυμάτων, μπορεί να επιλεγεί αν θα μεταδίδουν όλες κοινό μήνυμα ή κάποιες από αυτές θα ενημερώνουν για τοπικά συμβάντα. «Η ανάδοχος εταιρεία θα αναλάβει και την αναβάθμιση του προγράμματος ελέγχου των πινακίδων».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!