Τι είναι το ABS και πως λειτουργεί

Το Σύστημα Αντιμπλοκαρίσματος των Φρένων (ABS) αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα απαραίτητο χαρακτηριστικό ασφαλείας ενός αυτοκινήτου.

Τι είναι το ABS και πως λειτουργεί

Το Σύστημα Αντιμπλοκαρίσματος των Φρένων (ABS) αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα απαραίτητο χαρακτηριστικό ασφαλείας ενός αυτοκινήτου.

Το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των φρένων (ABS) είναι ένα χαρακτηριστικό ασφαλείας που εμποδίζει τους τροχούς του αυτοκινήτου σας να μπλοκάρουν κατά το φρενάρισμα. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο σε καταστάσεις χαμηλής πρόσφυσης ή αν πρέπει να φρενάρετε έντονα, καθώς το ABS διασφαλίζει ότι μπορείτε να διατηρήσετε τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Η τεχνολογία αυτή εμφανίστηκε σε οχήματα που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1960, αλλά θεσπίστηκε βάση νόμου της ΕΕ το 2004, η υποχρεωτική ύπαρξη του σε όλα τα αυτοκίνητα.

Γιατί το ABS είναι τόσο σημαντικό;

Η μόνη επαφή ενός αυτοκινήτου με το δρόμο είναι τέσσερις περιοχές ελαστικού απο καουτσούκ. Εάν ένα ή όλα αυτά τα “σημεία επαφής” χάσουν την πρόσφυση, το αυτοκίνητο μπορεί να αρχίσει να γλιστράει και ο οδηγός κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο. Πολλά πράγματα μπορούν να το προκαλέσουν αυτό, αλλά συχνά το ισχυρό φρενάρισμα είναι ο κύριος ένοχος.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, είναι πιθανό να πατήσετε ενστικτωδώς το πεντάλ του φρένου, αλλά αυτό μπορεί να προκαλέσει εκτός ελέγχου ολίσθηση του αυτοκινήτου ή να πάρει περισσότερο χρόνο για να σταματήσει. Το ABS εφευρέθηκε για να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα και να επιτρέψει στον οδηγό να φρενάρει γρήγορα και με ασφάλεια.

Επιπρόσθετα, το ABS αναλαμβάνει να αποτρέψει αυτόματα το μπλοκάρισμα των τροχών υπό έντονο φρενάρισμα, γεγονός που βοηθά στην αποκατάσταση της αποτελεσματικής πέδησης. Το ABS επιτρέπει επίσης την περιστροφή των τροχών κατά το φρενάρισμα. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο οδηγός μπορεί ταυτόχρονα να επιβραδύνει και να στρίβει, διατηρώντας έτσι τον έλεγχο του αυτοκινήτου και αποφεύγοντας το ατύχημα.

Πώς λειτουργεί το ABS;

Ένα σύστημα ABS χρησιμοποιεί αισθητήρες για την παρακολούθηση της ταχύτητας στροφής κάθε τροχού. Εάν, καθώς ο οδηγός φρενάρει, το σύστημα αντιληφθεί ότι ένας ή περισσότεροι τροχοί επιβραδύνουν ξαφνικά και είναι έτοιμοι να μπλοκάρουν, με κίνδυνο ολίσθησης, απελευθερώνει αυτόματα το φρένο, ώστε ο τροχός να συνεχίσει να περιστρέφεται, προτού τον επαναφέρει για να τον επιβραδύνει. Εκτελεί αυτή τη λειτουργία έως και 15 φορές το δευτερόλεπτο (μια ενέργεια που μπορείτε να αισθανθείτε ως έναν σταθερό παλμό μέσω του πεντάλ του φρένου) για να βοηθήσει στη διατήρηση ή την αποκατάσταση του αποτελεσματικού ελέγχου της πέδησης και του τιμονιού.

Πώς φαίνεται οτι το ABS είναι ενεργοποιημένο;

Όταν το ABS σας ενεργοποιείται, πιθανόν να το αισθάνεστε ως παλμική αίσθηση μέσω του πεντάλ του φρένου, αλλά καθώς τα συστήματα γίνονται πιο εξελιγμένα, γίνονται και λιγότερο αισθητά. Στην καθημερινή οδήγηση, σπάνια θα αισθανθείτε το ABS σε λειτουργία. Είναι σε βρεγμένους, ολισθηρούς δρόμους ή υπό έντονο φρενάρισμα που το ABS πρέπει να επέμβει. Εάν υπάρχει πρόβλημα με το σύστημα, μια προειδοποιητική λυχνία στο ταμπλό του αυτοκινήτου θα σας ειδοποιήσει.

Εάν το ABS ενεργοποιηθεί ενώ οδηγείτε, αυτή η λυχνία μπορεί επίσης να αναβοσβήνει για λίγο για να σας προειδοποιήσει ότι τα ελαστικά έχασαν πρόσφυση και το σύστημα ενεργοποιήθηκε, αλλά θα σβήσει μόλις ανακτηθεί η πρόσφυση. Εάν η λυχνία ABS παραμείνει αναμμένη ανά πάσα στιγμή, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, οπότε θα πρέπει να ελέγξετε το αυτοκίνητο σε ένα συνεργείο.

Αποκλειστική συνεργασία: Carbuyer

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!