Πιθανόν να έχετε δει δοχεία με AdBlue, ή υγρό καυσαερίων diesel κινητήρα, στοιβαγμένα προς πώληση στο τοπικό σας πρατήριο καυσίμων. Ωστόσο, εκτός αν έχετε ένα πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο ή van με SCR (επιλεκτική καταλυτική αναγωγή) πιθανόν να μην είχατε λόγο να το αγοράσετε ή να το χρησιμοποιήσετε.
Αν λοιπόν δεν είστε σίγουροι για το τι είναι το AdBlue, ποια οχήματα το χρησιμοποιούν και πού και πόσο συχνά πρέπει να το συμπληρώνετε, μην ανησυχείτε, καθώς δεν είστε μόνοι. Ο οδηγός μας για το AdBlue θα σας πει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Από τι αποτελείται το AdBlue και πώς λειτουργεί;
Το AdBlue είναι ένα υγρό διάλυμα από 32,5% ουρία (στοιχείο που βρίσκεται στα ούρα) και 67,5% απιονισμένο νερό. Σχεδιασμένο ως μέσο επεξεργασίας καυσαερίων για τη μείωση των βλαβερών εκπομπών, όταν το AdBlue συναντήσει θερμά καυσαέρια, απελευθερώνει αμμωνία, δημιουργώντας μια καταλυτική αντίδραση που μετατρέπει το επικίνδυνο οξείδιο του αζώτου σε υδρατμούς και άζωτο, τα οποία είναι εντελώς αβλαβή. Αμφότερα αυτά τα στοιχεία προκύπτουν με φυσικό τρόπο, και έτσι μπορούν να αντληθούν από ένα αυτοκίνητο που είναι εξοπλισμένο με AdBlue χωρίς αρνητικές επιπτώσεις.
- Mercedes-Benz: Νέες εκδόσεις Iconic με όφελος τιμής έως και 6.000 ευρώ
- Toyota Relax: Το νέο πρόγραμμα εγγύησης που φτάνει έως και τα 11 χρόνια
- Nissan All Clear Service με έκπτωση 25% σε ανταλλακτικά & αξεσουάρ
- Το νέο SUV που πρωταγωνιστεί στην ηλεκτροκίνηση
- Το SUV που αναβαθμίστηκε και είναι διαθέσιμο με όφελος 5.000 €
Μπορεί να γνωρίζετε την ουρία που βρίσκεται στα ούρα, αλλά το AdBlue δεν προέρχεται στην πραγματικότητα από ανθρώπινα ή ζωικά ούρα, όσο κι αν η ιδέα αυτή μπορεί να διασκεδάζει τα παιδιά σας. Το υλικό που χρησιμοποιείται στο αυτοκίνητό σας είναι μια τεχνητή ουσία που δημιουργείται με την έκθεση συνθετικής αμμωνίας και διοξειδίου του άνθρακα σε θερμότητα. Εκτός από τη χρήση σε υγρή μορφή, οι προμηθευτές του AdBlue παράγουν επίσης ξηρά σφαιρίδια για τους αγρότες που τα διασκορπίζουν στα χωράφια τους ως λίπασμα.
Μπορώ να συμπληρώσω AdBlue μόνος μου;
Ναι, μπορείτε να γεμίσετε το AdBlue μόνοι σας και είναι μια πολύ απλή διαδικασία. Η δεξαμενή AdBlue πρέπει να συμπληρώνεται σε κάθε σέρβις και ο αντιπρόσωπός σας θα την ξαναγεμίσει ευχαρίστως και άλλες φορές, αν χρειαστεί, αλλά αυτό δεν είναι η φθηνότερη επιλογή. Με δεξαμενές που ποικίλλουν σε μέγεθος από 5 έως 20 λίτρα και με ένα μεσαίου μεγέθους οικογενειακό diesel αυτοκίνητο να καταναλώνει 1 λίτρο AdBlue κάθε 600 χιλιόμετρα, η απαίτηση συμπλήρωσης του AdBlue μπορεί να είναι αρκετά συχνή για τους οδηγούς που κάνουν πολλά χιλιόμετρα.
Ευτυχώς, το αυτοκίνητό σας θα παρακολουθεί την κατανάλωση και είτε θα εμφανίζει μηνύματα στην ψηφιακή οθόνη του αυτοκινήτου σας, είτε θα αναβοσβήνουν οι προειδοποιητικές λυχνίες στον πίνακα οργάνων καθώς η στάθμη πέφτει. Είναι συνετό να μην τα αγνοείτε, καθώς όταν τελειώσει το AdBlue, το αυτοκίνητο ενδέχεται να μην μπορεί να ξεκινήσει μέχρι να γεμίσει ξανά το ντεπόζιτο. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι τα αυτοκίνητα δεν οδηγούν παράνομα με υψηλές εκπομπές καυσαερίων.
Δεν θα πρέπει να έχετε κανένα πρόβλημα να συμπληρώσετε το δοχείο AdBlue. Το καπάκι της δεξαμενής για την πλήρωση του AdBlue βρίσκεται συχνά στη θύρα ανεφοδιασμού και το υγρό πωλείται συνήθως σε εύχρηστα δοχεία που διανέμονται χωρίς να στάζουν. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς, αν και το AdBlue είναι αρκετά ακίνδυνο για τους ανθρώπους, μπορεί να είναι αρκετά διαβρωτικό για τη βαφή του οχήματος ή άλλα λιγότερο εμφανή πράγματα, όπως οι καλωδιώσεις του αυτοκινήτου. Μπορεί επίσης να μυρίζει πολύ άσχημα αν χυθεί ένα ολόκληρο δοχείο.
Τα παλαιότερα αυτοκίνητα μπορεί να έχουν τα καπάκια πλήρωσης του AdBlue στο εσωτερικό του οχήματος ή κάτω από το καπό, αλλά το εγχειρίδιο του αυτοκίνητου σας θα σας πει πού να το βρείτε. Να θυμάστε ότι ορισμένα αυτοκίνητα έχουν ψηφιακά εγχειρίδια στο σύστημα infotainment, οπότε ίσως χρειαστεί ανατρέξετε εκεί.
Παρότι το υγρό AdBlue μπορεί να μοιάζει με νερό και έχει μπλε καπάκι πλήρωσης, μην το μπερδεύετε με δεξαμενή νερού. Αν γεμίσετε τη δεξαμενή AdBlue με νερό, υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί σημαντική ζημιά στο σύστημα SCR, η επισκευή της οποίας κοστίζει ακριβά. Εάν αγοράζετε για πρώτη φορά ένα πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο και δεν γνωρίζετε πού βρίσκεται η δεξαμενή AdBlue, φροντίστε να ρωτήσετε τον αντιπρόσωπο ή τον προηγούμενο ιδιοκτήτη κατά την παράδοση του οχήματος. Θα αναγράφεται επίσης στο εγχειρίδιο του οχήματός σας.
Προειδοποιητική λυχνία AdBlue
Όλα τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν AdBlue θα σας προειδοποιήσουν εγκαίρως εάν αρχίζει να εξαντλείται η στάθμη του υγρού. Το αυτοκίνητό σας παρακολουθεί την κατανάλωση και σας δίνει μια σειρά από προειδοποιητικές ενδείξεις ή λυχνίες στον πίνακα οργάνων καθώς η στάθμη πέφτει, τις περισσότερες φορές πάνω από 2.000 χλμ. πριν από την εξάντλησή του. Η προειδοποιητική λυχνία θα παραμείνει αναμμένη κάθε φορά που θα εκκινείτε το αυτοκίνητο, μέχρι να γεμίσετε τη δεξαμενή AdBlue.
Οι κατασκευαστές δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε ένα τυποποιημένο γραφικό για τις προειδοποιήσεις εξάντλησης του AdBlue στα αυτοκίνητα. Τα γραφικά κυμαίνονται από ένα γενικό κείμενο AdBlue με ένα σύμβολο κλειδιού, και ενός συμβόλου αντλίας βενζίνης με AdBlue γραμμένο επάνω του, μέχρι ένα μπουκάλι που χύνεται, ή το λίγο πιο σκοτεινό γραφικό του καπνού της εξάτμισης με σταγονίδια που πέφτουν από αυτό.
Καθώς όμως τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν ψηφιακές οθόνες πληροφοριών, θα καταστήσουν αρκετά σαφές πότε απαιτείται συμπλήρωση του ντεπόζιτου, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα καύσιμα ή τη στάθμη λαδιού.
Μπορώ να οδηγήσω χωρίς AdBlue;
Δεν συνιστάται σε καμία περίπτωση να αγνοήσετε την προειδοποιητική λυχνία AdBlue στον πίνακα οργάνων. Εάν ξεμείνετε από AdBlue ενώ οδηγείτε, θα μπορείτε να συνεχίσετε, αλλά το αυτοκίνητο σας θα μεταβεί σε λειτουργία με σημαντικούς περιορισμούς (limp mode), όπου ο κινητήρας περιορίζει την απόδοση για να μειώσει την παραγωγή εκπομπών ρύπων. Η λειτουργία limp mode θα μειώσει επίσης την ταχύτητα με την οποία μπορείτε να οδηγήσετε και μπορεί ακόμη και να απενεργοποιήσει λειτουργίες όπως ο κλιματισμός ή το ηχοσύστημα, για να εξοικονομήσει ενέργεια.
Αφού σταματήσετε και σβήσετε τον κινητήρα, η πλειοψηφία των σύγχρονων πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων δεν μπορεί να εκκινήσει ξανά εάν η δεξαμενή του AdBlue είναι εντελώς άδεια. Το αυτοκίνητό σας θα ξεκινήσει και θα λειτουργήσει κανονικά μόλις το ντεπόζιτο του AdBlue γεμίσει ξανά.
Πού μπορώ να αγοράσω AdBlue;
Το AdBlue διατίθεται ευρέως από εμπόρους αυτοκινήτων και ανεξάρτητα συνεργεία, καθώς και από καταστήματα αξεσουάρ και αλυσίδες στο διαδίκτυο. Συναντάται επίσης σε κάθε πρατήριο καυσίμων, αλλά το κόστος μπορεί να διαφέρει πολύ. Μπορείτε θεωρητικά να εξοικονομήσετε λίγα χρήματα αγοράζοντας μεγαλύτερες ποσότητες, αν και καθώς οι αναπληρώσεις AdBlue δεν είναι ιδιαίτερα συχνές, εκτός αν διανύετε πάρα πολλά χιλιόμετρα, μάλλον δεν αξίζει να αγοράζετε μεγάλη ποσότητα μόνο και μόνο για να εξοικονομήσετε μερικά ευρώ.
Όταν αγοράζετε AdBlue, θα πρέπει να ελέγχετε ότι πληροί τις σωστές προδιαγραφές: αναζητήστε τον αριθμό ISO 22241 στο δοχείο. Το AdBlue έχει επίσης ημερομηνία λήξης και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται πέραν αυτής, καθώς μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο σύστημα SCR, οπότε φροντίστε να την ελέγξετε πριν από την αγορά.
Επιλεκτική καταλυτική αναγωγή (SCR)
Όταν οι diesel κινητήρες καίνε καύσιμο, είναι γνωστό ότι ένα ευρύ φάσμα ρυπογόνων ενώσεων και χημικών ουσιών διοχετεύεται από την εξάτμισης στην ατμόσφαιρα. Το οξείδιο του αζώτου και το διοξείδιο του αζώτου είναι δύο από τους πιο δυσάρεστους ρύπους, καθώς είναι αυτοί που συμβάλλουν στην πρόκληση αναπνευστικών προβλημάτων σε ευάλωτους ανθρώπους. Επίσης, συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα για να προκαλέσουν νέφος και όξινη βροχή, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι νομοθέτες σε όλο τον κόσμο θέλουν να τα δουν να εξαλείφονται.
Ένας τρόπος με τον οποίο η αυτοκινητοβιομηχανία έχει προσαρμοστεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, είναι η επιλεκτική καταλυτική αναγωγή ή SCR, η οποία είναι μια διαδικασία που έχει σχεδιαστεί για την απομάκρυνση αυτών των οξειδίων από τα καυσαέρια. Και ενώ το SCR είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό, απαιτεί την έγχυση μικρών ποσοτήτων υγρού διαλύματος στην εξάτμιση, και εδώ είναι που έρχεται το AdBlue.
Ποια οχήματα χρησιμοποιούν AdBlue και SCR;
Η τεχνολογία AdBlue και SCR ξεκίνησε να εμφανίζεται σε εμπορικά και βαρέα οχήματα ήδη από το 2004, ενώ ορισμένοι κατασκευαστές επιβατικών αυτοκινήτων, όπως η Mercedes και η Volkswagen, τη χρησιμοποιούν περίπου από τότε. Ωστόσο, είναι οι τελευταίοι κανονισμοί εκπομπών Euro 6 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που οδήγησαν πραγματικά σε έκρηξη της τεχνολογίας SCR από την άποψη των επιβατικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη.
Οι κανονισμοί Euro 6 που θεσπίστηκαν το 2014/15 απαιτούσαν τη μείωση των εκπομπών οξειδίων του αζώτου κατά 56% σε σύγκριση με τα επίπεδα Euro 5. Για τους περισσότερους diesel κινητήρες με χωρητικότητα άνω των 1,6 λίτρων, η τεχνολογία AdBlue και SCR ήταν το μόνο μέσο για την επίτευξη αυτού του στόχου. Έτσι, οι περισσότεροι κινητήρες ντίζελ άνω των 1,6 λίτρων διαθέτουν δεξαμενή AdBlue, και στις μέρες μας υπάρχουν όλο και λιγότερα μικρότερα diesel αυτοκίνητα στην αγορά.