Όμορφα αυτοκίνητα, όμορφα καίγονται…

Ένα ηλεκτρικό όνειρο κατέληξε σε εφιάλτη στους δρόμους της Πενσυλβάνια

Όμορφα αυτοκίνητα, όμορφα καίγονται…

Ένα ηλεκτρικό όνειρο κατέληξε σε εφιάλτη στους δρόμους της Πενσυλβάνια

Βαγγέλης Κιούσης

Παραφράζοντας την γνωστή ρήση του Βολταίρου «Αν δεν υπήρχε Θεός θα έπρεπε να τον εφεύρουμε» είμαι σίγουρος ότι αν δεν υπήρχε ήδη η Tesla Motors θα έπρεπε να την είχαμε εφεύρει.

Η αμερικανική εταιρεία αφύπνισε τους γίγαντες της αυτοκινητοβιομηχανίας στο ζήτημα της ηλεκτροκίνησης, επιτάχυνε αποφάσεις και διαδικασίες, απογείωσε καριέρες, στηρίχθηκε όσο λίγοι από το πρόθυμο αμερικανικό σύστημα, πέτυχε το -σχεδόν- ακατόρθωτο σε αυτόν τον τομέα της βιομηχανίας: προκάλεσε άμεσα διχογνωμίες, απέκτησε πολλούς φανατικούς υποστηρικτές και ορισμένους πολέμιους, κατάφερε να μην είναι αδιάφορη -σχεδόν- σε κανέναν.

Στην ύπαρξή της όλοι αναγνωρίζουν το όραμα του Elon Musk και τον δημιουργικό τρόπο του να στρέφει πάνω του -όχι άδικα- τα φώτα της δημοσιότητας με διάφορες αφορμές.

Αυτό που δεν πέτυχε ακόμα είναι να αντιμετωπίσει με πειστικό τρόπο τα προβλήματα ποιότητας -ή νεότητας αν θέλετε- που την χαρακτηρίζουν.

Ποιος μπορεί, για παράδειγμα, να ξεχάσει την απόφαση/κίνηση του Musk να πάρει τον υπνόσακό του στη γραμμή παραγωγής του Model 3 προκειμένου να βρίσκεται εκεί νυχθημερόν προσπαθώντας να συντονίσει μια ομάδα διαχείρισης κρίσεων για τα ποιοτικά προβλήματα που προκαλούσαν σημαντικές καθυστερήσεις στην παραγωγή, άρα και στις παραδόσεις του μικρότερου μοντέλου της Tesla;

Αυτή η «σκιά» που την κατατρέχει εμφανίστηκε ξανά την προηγούμενη εβδομάδα στην Πενσυλβάνια των Η.Π.Α. όταν ένα από πρώτα 250 Model S Plaid που παραδόθηκαν στους τυχερούς ιδιοκτήτες τους ανεφλέγη χωρίς προφανή αιτία. Δεν υπήρξε σύγκρουση ή κάποια ακραία μορφή χρήσης του, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποίησε η πυροσβεστική υπηρεσία της περιοχής.

Το προσωπικό της, εκπαιδευμένο στην κατάσβεση πυρκαγιών σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα Tesla, κλήθηκε όχι μόνο να σβήσει την φωτιά αλλά, σύμφωνα με τις δύο δικηγορικές εταιρείες που εκπροσωπούν τον χρήστη του οχήματος -υψηλόβαθμο στέλεχος εταιρείας- να τον απεγκλωβίσει διότι αυτός δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον μηχανικό τρόπο ανοίγματος των θυρών.

Μια δύσκολη κατάσταση, στην οποία κανείς δεν θα ήθελε να βρεθεί, ξαναφέρνει στο προσκήνιο την ασφάλεια που παρέχουν τα μοντέλα Tesla. Σε αντίθεση μάλιστα με άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, η Tesla δημιούργησε σχεδόν από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής της μια τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης -δηλαδή μια hotline- που παρέχει άμεσα πληροφορίες σε πυροσβέστες και διασώστες για την αντιμετώπιση πυρκαγιών στα αυτοκίνητά της.

Με συνεχείς ενημερώσεις λογισμικού ήδη από το 2013 προσπαθεί να εκμηδενίσει τις πιθανότητες ανάλογων συμβάντων αλλά καμιά φορά υπάρχουν αστοχίες. Η φωτιά σε ένα Model S που κυκλοφορούσε στους δρόμους της Νορβηγίας προκάλεσε ακόμη μια σημαντική αναβάθμιση λογισμικού το 2016 προκειμένου «…να εξασφαλιστεί πρόσθετη ασφάλεια κατά την φόρτιση».

«Μα δεν συμβαίνουν και αλλού;” εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος. Η επικαιρότητα λέει πως «Ναι, έχουν συμβεί και αλλού» -αν και στατιστικά οι πιθανότητες να πάρει φωτιά ένα ηλεκτρικό όχημα είναι πολύ λιγότερες από αυτές ενός άλλου με συμβατικό κινητήρα βενζίνης ή diesel.

Ωστόσο, η Tesla προσελκύει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και του κοινού λόγω της διαρκούς τάσης της να ωθεί στα όρια -αν όχι και πέρα από αυτά- την τεχνολογία, είτε αυτή αφορά την πυκνότητα των μπαταριών της και την αυτονομία που παρέχουν, είτε τις επιδόσεις των αυτοκινήτων της.

Το Model S Plaid είναι η ναυαρχίδα της γκάμας της, το πολυτιμότερο πετράδι στο στέμμα της «πρωτοπόρου» εταιρείας στο πεδίο της ηλεκτροκίνησης τον 21ο αιώνα, ένα μοντέλο αξίας 130.000 δολαρίων που διατίθεται και στην Ευρώπη.

ΥΓ1: «Μπορεί να συμβεί σε όλους» ίσως σκεφτεί κάποιος άλλος. Πράγματι. Αλλά τα γεγονότα είναι γεγονότα και δημιουργούν εντυπώσεις που, λανθασμένα, μπορούν να χαρακτηρίσουν συλλήβδην μια τεχνολογική υλοποίηση.

ΥΓ2: Η φωτογραφία προέρχεται από τον λογαριασμό του Ben Meiselas, ενός εκ των δικηγόρων του οδηγού του φλεγόμενου Model S Plaid.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!