Renault: Τα ηλεκτρικά Renault 5 και Twingo ανεβάζουν τα έσοδα, παρά την πτώση των πωλήσεων

Ο γαλλικός όμιλος αύξησε τα έσοδά του κατά 1,4% το τρίτο τρίμηνο του 2026, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Ωστόσο, οι συνολικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 6%, ενώ η Dacia συνεχίζει να πιέζεται από την έλλειψη ηλεκτρικών και υβριδικών μοντέλων.

Renault: Τα ηλεκτρικά Renault 5 και Twingo ανεβάζουν τα έσοδα, παρά την πτώση των πωλήσεων

Ο γαλλικός όμιλος αύξησε τα έσοδά του κατά 1,4% το τρίτο τρίμηνο του 2026, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Ωστόσο, οι συνολικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 6%, ενώ η Dacia συνεχίζει να πιέζεται από την έλλειψη ηλεκτρικών και υβριδικών μοντέλων.

Η Renault κατάφερε να αυξήσει τα έσοδά της το τρίτο τρίμηνο του 2026, παρά τη μείωση των συνολικών πωλήσεων, με τα ηλεκτρικά Renault 5 και Twingo να ενισχύουν τις επιδόσεις της. Η αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα από ιδιώτες σε σημαντικές αγορές, όπως η Γαλλία, αντιστάθμισε εν μέρει τον εντεινόμενο ανταγωνισμό και τις πιέσεις στις τιμές από τις κινεζικές μάρκες.

Τα έσοδα του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 11,6 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,4% σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες. Η επίδοση ήταν καλύτερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν κατά μέσο όρο υποχώρηση κατά 0,3%.

Την ίδια περίοδο, ωστόσο, οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 6%, στις 497.799 μονάδες, καθώς ο ανταγωνισμός εντάθηκε τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Λατινική Αμερική.

Άνοδος 75,2% στις πωλήσεις ηλεκτρικών

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντιστοιχούσαν στο 25,8% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου το τρίτο τρίμηνο. Από τις αρχές του 2026, οι πωλήσεις ηλεκτρικών μοντέλων με το σήμα της Renault έχουν αυξηθεί κατά 75,2%, με σημαντική συμβολή από το Renault 5 E-Tech Electric και το νέο Renault Twingo.

Το τελευταίο έχει ήδη καταγράψει 26.000 πωλήσεις από την έναρξη της εμπορικής του πορείας, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας.

Θετικά συμβάλλει και η στρατηγική της Renault να δίνει προτεραιότητα στις πωλήσεις σε ιδιώτες, οι οποίες είναι συνήθως πιο κερδοφόρες από τις πωλήσεις σε εταιρικούς στόλους και εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Οι ιδιώτες αντιπροσώπευαν το 64,8% των πωλήσεων του ομίλου στην Ευρώπη, ποσοστό κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τον μέσο όρο της αγοράς.

2026 Renault Twingo E Tech

Η Dacia πιέζεται από τον ανταγωνισμό

Διαφορετική είναι η εικόνα για τη Dacia, οι πωλήσεις της οποίας υποχώρησαν κατά 12,8% το τρίτο τρίμηνο. Η περιορισμένη παρουσία ηλεκτρικών και υβριδικών επιλογών στη γκάμα της αποτελεί μειονέκτημα σε μια περίοδο που οι Ευρωπαίοι στρέφονται σε πιο αποδοτικά αυτοκίνητα.

Παράλληλα, η κινεζική παρουσία εντείνεται και στην κατηγορία C, στην οποία η Dacia έχει πρόσφατα επεκταθεί. Ο οικονομικός διευθυντής της Renault, Duncan Minto, αναγνώρισε ότι οι κινεζικές μάρκες ασκούν αισθητή ανταγωνιστική πίεση στην ευρωπαϊκή αγορά.

Στόχος το περιθώριο κέρδους 5,5%

Η Renault επιβεβαίωσε τον στόχο για λειτουργικό περιθώριο κέρδους περίπου 5,5% επί των εσόδων του ομίλου, εκτιμώντας ότι το δεύτερο εξάμηνο θα παρουσιάσει μικρή βελτίωση. Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, θα περιοριστεί από την αύξηση του κόστους πρώτων υλών και τον πληθωρισμό.

Την ίδια ώρα, ο CEO Francois Provost καλείται να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα του ομίλου σε ένα περιβάλλον ταχύτατων αλλαγών. Η μετοχή της Renault έχει υποχωρήσει κατά 26% από την αρχή του έτους, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων και πλέον ετών.

 

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!