Μαθήματα οδήγησης για ΑμεΑ: Το πρώτο βήμα για την αυτονομία

Συνομιλούμε με τον ιδιοκτήτη μίας εκ των σχολών οδήγησης που παραδίδουν μαθήματα σε άτομα με αναπηρία

Μαθήματα οδήγησης για ΑμεΑ: Το πρώτο βήμα για την αυτονομία

Συνομιλούμε με τον ιδιοκτήτη μίας εκ των σχολών οδήγησης που παραδίδουν μαθήματα σε άτομα με αναπηρία

Η απόκτηση διπλώματος οδήγησης από τα ΑμεΑ είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα για την εξασφάλιση της αυτόνομης κινητικότητάς τους. Ο κ. Χρήστος Πατούχας είναι εκπαιδευτής οδηγών και ιδιοκτήτης της σχολής οδήγησης Ropi, η οποία έχει αναλάβει μέχρι σήμερα την προετοιμασία για έκδοση άδειας οδήγησης με διασκευασμένο όχημα, περίπου 30 συμπολιτών μας με αναπηρία. Για την εμπειρία του και για σχετικές πληροφορίες απαντά στις ερωτήσεις του MotorOne.

Γνωρίζουμε ότι η σχολή σας αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες, ώστε να πάρουν άδεια οδήγησης. Πόσο ικανοποιητικό είναι να συμβάλετε ουσιαστικά στην αυτονομία των ανθρώπων;

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να βοηθούμε τους μαθητές μας να αποκτούν νέες δεξιότητες και να βελτιώνονται συνεχώς. Στα πλαίσια του δύσκολου εκπαιδευτικού έργου που επιτελούμε αποτελεί για εμάς κινητήρια δύναμη να συμβάλλουμε στη διευκόλυνση της καθημερινότητας όλων των ανθρώπων και αποτελεί ανταμοιβή η δική τους ικανοποίηση όταν ολοκληρώσουν  επιτυχώς την εκπαίδευση και αποκτήσουν την άδεια οδήγησης. Η ελευθερία, αυτονομία και αυτοπεποίθηση που αποκτούν είναι ανεκτίμητης αξίας.

Τα ειδικά διαμορφωμένα αυτοκίνητα που διαθέτετε για μαθητές με κινητικές δυσκολίες, ποιες κατηγορίες καλύπτουν;

Έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε όλες τις κατηγορίες για τις οποίες έχει πρόβλεψη ο Ηνίοχος. Διαθέτουμε τα κατάλληλα συστήματα και τα προσαρμόζουμε πάνω στο εκπαιδευτικό αυτοκίνητο, ανάλογα με τις ανάγκες του μαθητή.

Αναλαμβάνετε και να βοηθήσετε κάποιον που ενώ ήταν αρτιμελής και οδηγούσε, στην πορεία της ζωής του απέκτησε κάποια αναπηρία; Πρέπει να βγάλει νέα άδεια οδήγησης, περνώντας ξανά από εξετάσεις;

Ναι, φυσικά αναλαμβάνουμε και τέτοιες περιπτώσεις. Η επανεκπαίδευση είναι απαραίτητη ώστε να προσαρμόσει τις γνώσεις του στη νέα κατάσταση και να χρησιμοποιήσει στο έπακρο τις διασκευές του οχήματος που θα μπορέσουν να τον διευκολύνουν στο χειρισμό του.

Οι μαθητές ΑμΕΑ χρειάζονται τον ίδιο αριθμό μαθημάτων για να εκπαιδευτούν (νομικά και πρακτικά);

Νομικά ναι, πρακτικά όμως, όπως συμβαίνει με όλους τους μαθητές, η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ο αριθμός των μαθημάτων που θα απαιτηθούν ώστε να αποκτήσουν άδεια οδήγησης εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, όπως διαφορές στην αντίληψη, στις εμπειρίες, στις δεξιότητες κλπ.

Υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ των υπολοίπων μαθητών σας και των ΑμΕΑ σε επίπεδο αντιμετώπισης από αυτούς, σχετικά με την προσοχή και τη σημασία που δίνουν στην ασφάλεια;

Όχι, ακόμη και αν κάποιος από τους μαθητές δε δίνει τη σημασία που πρέπει στην ασφάλεια τόσο τη δική του όσο και των υπολοίπων χρηστών του οδικού δικτύου, τότε είναι δικό μας μέλημα να του εμφυσήσουμε την αίσθηση ευθύνης που πρέπει πάντα να έχει στο δρόμο.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!