Μετακινήσεις ΑμεΑ με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Ένας καθημερινός… Γολγοθάς

Πόσο εύκολα μπορούν να μετακινηθούν τα άτομα με αναπηρία με το Μετρό, τα τρένα, τα τρόλεϊ, το τραμ και τα λεωφορεία;

Μετακινήσεις ΑμεΑ με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Ένας καθημερινός… Γολγοθάς

Πόσο εύκολα μπορούν να μετακινηθούν τα άτομα με αναπηρία με το Μετρό, τα τρένα, τα τρόλεϊ, το τραμ και τα λεωφορεία;

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κάποια αναπηρία, προκειμένου να ζουν αυτόνομα, είναι απαραίτητο να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εύκολα και με ασφάλεια. Ωστόσο μέσα στις οδηγίες του ΟΑΣΑ για ΑμΕΑ αναφέρονται κυρίως τα εμποδιζόμενα άτομα, αυτά δηλαδή που αντιμετωπίζουν δυσκολίες κίνησης και όχι άνθρωποι με προβλήματα ακοής ή όρασης. Με βάση το ρεπορτάζ του MotorOne.gr και μέσα από συνεντεύξεις κωφών και τυφλών ατόμων, είναι σαφές ότι η αυτόνομη χρήση των ΜΜΜ είναι σχεδόν αδύνατη. Επομένως οι πληροφορίες αφορούν κατά κύριο λόγο τα εμποδιζόμενα άτομα.

Μετρό και τον Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος

Υπάρχουν ράμπες στα πεζοδρόμια που οδηγούν στους ανελκυστήρες του σταθμού και βοηθούν την πρόσβαση στις αποβάθρες. Σε περίπτωση προβλήματος χρησιμοποιείστε το κουδούνι κινδύνου του ανελκυστήρα.

Το πρώτο και το τελευταίο βαγόνι κάθε συρμού έχει ράμπα για το κενό που υπάρχει μεταξύ αποβάθρας και συρμού και σχετική σήμανση, κάνοντας πιο εύκολη την πρόσβαση. Υπάρχει περίπτωση οι χρήστες αμαξιδίων να χρειαστούν βοήθεια από τυχών συνοδό ή υπεύθυνο του σταθμού.

Ειδικά για τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο η είσοδος γίνεται από την πρώτη πόρτα του πρώτου συρμού, η οποία έχει σχετική σήμανση. Επιπλέον για τους σταθμούς Άγ. Νικολάου, Ομόνοιας, και Μοναστηρακίου υπάρχει ανάγκη κινητής ράμπας επειδή το κενό μεταξύ αποβάθρας και συρμού είναι μεγάλο. Την ράμπα φέρνουν οι φύλακες, όταν τη ζητήσει το ΑμΕΑ.

Άτομα με προβλήματα όρασης μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από τον υπεύθυνο του σταθμού, για την επιβίβαση, ο οποίος θα ενημερώσει και τον υπεύθυνο του σταθμού αποβίβασης για να  βοηθήσει.

Τρόλεϊ

Υπάρχουν ορισμένες στάσεις με προεξοχή, ειδικά για τα εμποδιζόμενα άτομα. Όταν σταματήσει το τρόλεϊ χαμηλώνει το ύψος του και με τη βοήθεια κάποιου συνοδού, των επιβατών ή του οδηγού, γίνεται η επιβίβαση. Όλα τα τρόλεϊ έχουν τη δυνατότητα να χαμηλώνουν και το ¼ των στάσεων έχει την ειδική προεξοχή, ενώ οι οδηγοί έχουν ενημερωθεί να παρέχουν κάθε διευκόλυνση στα εμποδιζόμενα άτομα.

Λεωφορεία

Υπάρχουν στάσεις με ειδικές προεξοχές για εμποδιζόμενα άτομα και σχεδόν όλα τα λεωφορεία μπορούν να χαμηλώσουν το ύψος τους. Η επιβίβαση γίνεται με τη βοήθεια κάποιου συνοδού, των επιβατών ή του οδηγού και όλοι οι οδηγοί έχουν ενημερωθεί να παρέχουν κάθε διευκόλυνση στα εμποδιζόμενα άτομα.

Εάν υπάρχουν ομάδες Εμποδιζόμενων Ατόμων (Σχολεία, Σύλλογοι, κ.λ.π. ) που πρέπει να μετακινούνται καθημερινά, κάλεσε τον ΟΑΣΑ στα τηλ. 2108200883, 2108200881. Ήδη εξυπηρετείται με την Λεωφορειακή Γραμμή 030 το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. (Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες) και με τη Λεωφορειακή Γραμμή 911 ο «Φάρος Τυφλών».

Τραμ

Η μετάβαση στη στάση γίνεται συνήθως με την βοήθεια συνοδού, γιατί η πρόσβαση προς τις ράμπες των στάσεων του Τραμ δεν είναι εύκολη, επειδή τα πεζοδρόμια δεν έχουν ακόμη προσαρμοσθεί κατάλληλα. Η επιβίβαση και η αποβίβαση γίνεται αυτόνομα ή με την βοήθεια συνοδού και μέσα στο Τραμ υπάρχουν ειδικές θέσεις για Εμποδιζόμενα Άτομα.

Υπηρεσία δωρεάν μεταφοράς ΑμΕΑ

Η υπηρεσία για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία λειτουργεί από τις 8.00 έως τις 22.00 και αναλαμβάνει δωρεάν τις μετακινήσεις των ΑμΕΑ με τρία Ειδικά Οχήματα Μεταφοράς που έχουν 3-7 θέσεις επιβατών και μπορούν να μεταφέρουν 3 ή 4 άτομα σε αμαξίδιο. Εξυπηρετεί μόνο με ραντεβού και για οποιοδήποτε είδος μετακίνησης (εργασία, κατοικία, ψυχαγωγία κτλ). Τα ραντεβού κλείνονται περίπου μια εβδομάδα νωρίτερα, στο τηλέφωνο 210 42 70 748 (καθημερινές 7.30-14.00) ή με e-email στο amea@osy.gr

Εάν η πρόσβαση προς τις ράμπες επιβίβασης-αποβίβασης των λεωφορείων ή τους σταθμούς εμποδίζονται από παράνομα παρκαρισμένα οχήματα ή έχετε οποιαδήποτε απορία, καλέστε τον ΟΑΣΑ, στην αποκλειστική γραμμή εξυπηρέτησης 210 82 00 887 από 06:30 έως 22:30 τις καθημερινές & από 07:30 έως 22:30 τα Σαββατοκύριακα.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!