Πώς παίρνουν άδεια οδήγησης τα άτομα με αναπηρία

To μοναδικό Κέντρο Αξιολόγησης Οδηγών με κινητικά προβλήματα ονομάζεται «Ηνίοχος» και βρίσκεται στην Αθήνα

Πώς παίρνουν άδεια οδήγησης τα άτομα με αναπηρία

To μοναδικό Κέντρο Αξιολόγησης Οδηγών με κινητικά προβλήματα ονομάζεται «Ηνίοχος» και βρίσκεται στην Αθήνα

Ο «Ηνίοχος» είναι ένα αυτοτελές τμήμα του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης, στο Ίλιον. Συστάθηκε το 1995 και αναλαμβάνει την εκτίμηση της ικανότητας οδήγησης ατόμων με κινητικά προβλήματα και προτείνει μετατροπές και τεχνικά βοηθήματα για τα οχήματα τους. Προς το παρόν είναι το μοναδικό το κέντρο αξιολόγησης οδηγών με κινητικά προβλήματα, αλλά στις 18 Μαΐου 2021 ανακοινώθηκε η δυνατότητα Ίδρυσης αντίστοιχων ιδιωτικών κέντρων.

Ουσιαστικά η επίσκεψη στον Ηνίοχο είναι το πρώτο βήμα για να πάρει δίπλωμα οδήγησης όποιος αντιμετωπίζει κάποιο ορθοπεδικό ή νευρολογικό κινητικό πρόβλημα. Και εκεί απευθύνονται όσοι βγάζουν για πρώτη φορά άδεια οδήγησης αλλά και άτομα που έχουν άδεια, αλλά κατά τη διάρκεια της ζωής τους απέκτησαν κινητικά προβλήματα. Στόχος του κέντρου είναι να βοηθήσει στην αυτόνομη διαβίωση των ΑμεΑ, μέσω της αυτόνομης και ασφαλούς οδήγησης, που θα τους επιτρέψει να έχουν κοινωνική και επαγγελματική ανεξαρτησία. Διαθέτει ειδικά οχήματα, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, αλλά και την απαραίτητη εμπειρία για να προσφέρει τρεις βασικές υπηρεσίες:

1) Εξατομικευμένη εκτίμηση της ικανότητας οδήγησης ατόμων με κινητικά προβλήματα, με τεχνικά βοηθήματα και μετατροπές των αυτοκινήτων τους, κατά περίπτωση, μετά από ολοκληρωμένη αξιολόγηση και δοκιμασία οδήγησης σε κατάλληλα διασκευασμένα οχήματα του Κέντρου.

2) Υπόδειξη των απαιτούμενων Τεχνικών Βοηθημάτων με τις αντίστοιχες προσαρμογές στα αυτοκίνητα ΑμεΑ, ώστε να είναι σε θέση να οδηγούν με ασφάλεια και άνεση.

3) Χορήγηση «Πορίσματος Εξέτασης» το οποίο οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν στις υπηρεσίες Μεταφορών & Επικοινωνιών, μαζί με τα πιστοποιητικά υγείας. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας γίνεται από Ειδική Επιτροπή Μηχανολόγων σε διασκευασμένο όχημα.

Δυστυχώς το κόστος της εξέτασης, που διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα, δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ γίνονται επανέλεγχοι σε τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με την πάθηση.

Η Φυσίατρος κα Ευαγγελία Μαραγκουδάκη μίλησε στο MotorOne.gr για τον Ηνίοχο, στον οποίο εργάζεται από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του. «Όλοι εκείνοι που έχουν κάποιο κινητικό έλλειμμα, δεν έχουν λιγότερες δυνατότητες από έναν άνθρωπο που δεν έχει κινητικό έλλειμμα. Και πρέπει με την τεχνολογία να τους βοηθήσουμε να εκμεταλλευτούν αυτές τις κινητικές δυνατότητες που τους έχουν απομείνει μετά το πρόβλημα τους, είτε είναι εκ γενετής, είτε είναι επίκτητο (χειρουργείο, κάταγμα σπονδυλικής στήλης, εγκεφαλικό). Προσπαθούμε να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι ώστε να βγουν από το σπίτι τους και να κοινωνικοποιηθούν. Είναι τεράστια ηθική ικανοποίηση όταν ο αξιολογούμενος σου λέει “Γιατρέ αποκτήσαμε πάλι τα πόδια μας, μπορούμε και κάνουμε ό,τι κάναμε και πριν”. Είναι πολύ συγκινητικό. Με το να μπουν στη θέση του οδηγού και να μετακινηθούν, είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις στην αποκατάσταση αυτών των ανθρώπων. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε όλα αυτά τα χρόνια και γι’ αυτό έχει μπει ο Ηνίοχος σε ΦΕΚ και είναι επίσημος οργανισμός του κράτους, επίσημη δευτεροβάθμια ειδική επιτροπή και ελπίζουμε να συνεχίσει να υπάρχει αυτή η υπηρεσία, ώστε να βοηθά τον κόσμο».

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!