F1: Λείπουν βασικά στοιχεία για το GP στη Μαδρίτη

Όσον αφορά τις φήμες ότι το Grand Prix Ισπανίας της Formula 1 θα διεξάγεται στη Μαδρίτη από το 2026, η FIA Η FIA προειδοποίησε ότι το εγχείρημα δεν έχει ακόμη κάνει κάποια βασικά βήματα.

F1: Λείπουν βασικά στοιχεία για το GP στη Μαδρίτη

Όσον αφορά τις φήμες ότι το Grand Prix Ισπανίας της Formula 1 θα διεξάγεται στη Μαδρίτη από το 2026, η FIA Η FIA προειδοποίησε ότι το εγχείρημα δεν έχει ακόμη κάνει κάποια βασικά βήματα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ισπανικός Τύπος ανέφερε ότι ένας νέος αγώνας στους δρόμους της Μαδρίτης θα αποτελεί το Grand Prix Ισπανίας από το 2026, με τους διοργανωτές να βρίσκονται κόντά στην υπογραφή συμφωνίας με τον κάτοχο των εμπορικών δικαιωμάτων της Formula 1, τη Liberty Media. To ισχύον συμβόλαιο της πίστας της Βαρκελώνης για τη διοργάνωση του GP Ισπανίας λήγει στο τέλος του 2026.

Τα σχέδια προβλέπουν έναν αγώνα γύρω από το συνεδριακό κέντρο της IFEMA στα βορειοανατολικά της πόλης, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Madrid-Barajas. Η προτεινόμενη πίστα μήκους 5 χλμ. θα βρίσκεται σε πάρκο και θα χρησιμοποιεί το συγκρότημα του IFEMA και τους εκθεσιακούς χώρους, οι οποίοι φιλοξενούν συχνά εκθέσεις και συνέδρια, ως ευθεία εκκίνησης-τερματισμού και ως τοποθεσία των pits και paddock.

Παρά τις λεπτομέρειες του αγώνα που διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης, η FIA προσπάθησε να διαψεύσει τις πληροφορίες ότι οι διοργανωτές του αγώνα βρίσκονται κοντά σε υπογραφή συμφωνίας με τη Formula 1. Αυτό συμβαίνει διότι η FIA δεν έχει ακόμη αναλάβει να εργαστεί σε διάφορα βασικά στοιχεία που πρέπει να εγκριθούν πριν από την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας καινούργιου αγώνα.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας της FIA, Carmelo Sanz de Barros, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας αυτοκινήτου (Real Automóvil Club de Espana), δήλωσε ότι θα ήθελε πολύ να δει την επιστροφή της F1 στη Μαδρίτη, αλλά είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να διευθετηθούν.

Όπως δήλωσε ο Ισπανός: «Υπάρχει μια σαφής διαδικασία για να γίνει ένα Grand Prix σε ένα μέρος και δε νομίζω ότι η διαδικασία ακολουθείται, με βάση αυτά που διαβάζετε. Η ισπανική ομοσπονδία αυτοκινήτου είναι εκεί από όπου ξεκινάει η διαδικασία, γιατί όποτε υπάρχει ένας νέος αγώνας που φιλοδοξεί να γίνει σε μια χώρα, πρέπει να απευθυνθείς σε αυτήν».

Carmelo Sanz de Barros

«Έτσι, λοιπόν, η ισπανική ομοσπονδία έχει λάβει από σήμερα αυτό το σχέδιο για να αναλυθεί, να μελετηθεί και να επικεντρωθεί; Όχι, δεν το έχουν δει. Αυτό το ιδιαίτερο βήμα δεν έχει γίνει ακόμη. Στη συνέχεια, όταν η ισπανική ομοσπονδία θεωρήσει ότι αυτό το σχέδιο είναι έγκυρο και ότι ενδιαφέρεται, το διοχετεύει πού; Στη FIA, επειδή πρέπει να το εγκρίνει».

«Αν μιλάμε για μια ημιμόνιμη πίστα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να την περάσεις από έγκριση και να την πιστοποιήσεις. Οπότε, αν η ισπανική ομοσπονδία δεν έχει λάβει τίποτα, τότε δεν έχει στείλει τίποτα στη FIA, οπότε η FIA δεν έχει λάβει τίποτα. Έτσι, κανείς δεν έχει εργαστεί μέχρι στιγμής πάνω σε αυτό το εγχείρημα που κυκλοφορεί στον Τύπο τις τελευταίες ημέρες».

Ο De Barros δήλωσε επίσης ότι ο ίδιος και η FIA δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να προχωρήσουν στην αξιολόγηση των σχεδίων όταν τα λάβουν, αλλά ανησυχεί ότι γίνονται κάποιοι πολιτικοί ελιγμοί όσον αφορά τις διαρροές στον Τύπο: «Διαβάζω επίσης πολλά για τη Μαδρίτη που προσπαθεί να κλέψει από τη Βαρκελώνη και προσπαθεί να σκοτώσει το Montmelo ή κάτι τέτοιο… και σίγουρα πιστεύω ότι ο τρόπος που προβάλλεται δεν είναι σωστός».

«Αυτό έχει πιθανώς επηρεαστεί από την πολιτική κατάσταση στην οποία ζούμε, της Μαδρίτης εναντίον της Βαρκελώνης. Επίσης, και δεν ξέρω αν αυτό ανακοινώθηκε, αλλά είχαμε κάποια εμπειρία στο παρελθόν, όταν προσπαθούσαμε να φέρουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2030 στη Μαδρίτη και λόγω διαρροών και λόγω μη τήρησης των διαδικασιών, αυτό δε συνέβη. Ελπίζω να μην συμβεί αυτό, διότι θα ήθελα πολύ να γίνει ένας αγώνας στη Μαδρίτη. Αλλά είναι το μοναδικό σχέδιο που γνωρίζω για να έχουμε F1 στη Μαδρίτη; Όχι, γνωρίζω για τουλάχιστον άλλα δύο».

F1 - GP Ισπανίας 2023

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!