F1: Στη Μαδρίτη το GP Ισπανίας από το 2026

Η Formula 1 αναμένεται να διεξάγει το Grand Prix Ισπανίας στη Μαδρίτη από το 2026, με την επίσημη ανακοίνωση να είναι επικείμενη. Η πίστα της Βαρκελώνης αναμένεται να ολοκληρώσει το συμβόλαιό της ένα χρόνο νωρίτερα, το 2025.

F1: Στη Μαδρίτη το GP Ισπανίας από το 2026

Η Formula 1 αναμένεται να διεξάγει το Grand Prix Ισπανίας στη Μαδρίτη από το 2026, με την επίσημη ανακοίνωση να είναι επικείμενη. Η πίστα της Βαρκελώνης αναμένεται να ολοκληρώσει το συμβόλαιό της ένα χρόνο νωρίτερα, το 2025.

Σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές στον ειδικό Τύπο, το Grand Prix Ισπανίας θα διεξάγεται στη Μαδρίτη από το 2026. Εδώ και καιρό υπήρχαν αναφορές για πιθανή μεταφορά του αγώνα στην πρωτεύουσα της ιβηρικής χώρας. Τους τελευταίους μήνες, στο παρασκήνιο έχουν διεξαχθεί πολυάριθμες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Formula 1 και των επενδυτών του εγχειρήματος. Αυτές φαίνεται ότι οδήγησαν σε συμφωνία, έστω και αν η επίσημη ανακοίνωση δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα.

Το γεγονός θα έπρεπε στην πραγματικότητα να είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, για λόγους που δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστοί, υπήρξε αναβολή. Μια κατά προσέγγιση τοποθεσία του αγώνα είναι ήδη γνωστή. Θα διεξαχθεί, λοιπόν, σε μια ημιμόνιμη χάραξη (κάτι σαν την πίστα του Μόντρεαλ) στα ανατολικά της πρωτεύουσας, κοντά στο αεροδρόμιο και στην περιοχή υπάρχουν πολυτελή ξενοδοχεία. Το εκθεσιακό ινστιτούτο IFEMA της Μαδρίτης, το οποίο ανήκει στο δημόσιο, θα είναι υπεύθυνο για τη διοργάνωση του αγώνα. Η διοργάνωση θα χρηματοδοτηθεί 100% από ιδιώτες επενδυτές.

Αυτό καθιστά το Grand Prix διαφορετικό από τον τελευταίο αγώνα σε σιρκουί πόλης στην Ισπανία. Η Formula 1 διοργάνωσε αγώνα στη Βαλένθια μεταξύ 2008 και 2012, αλλά δε στέριωσε. Ο αποτυχημένος αγώνας στο λιμάνι της μεσογειακής πόλης άφησε έλλειμμα εκατομμυρίων στα δημόσια ταμεία που χρηματοδότησαν τη διοργάνωση, λόγω διαφθοράς και εκτίναξης του κόστους στα ύψη. Η Μαδρίτη έχει να φιλοξενήσει Grand Prix της Formula 1 από το 1981, στην πίστα της Jarama.

F1 - Χάραξη πίστας Μαδρίτης (2)

Μέχρι στιγμής, είναι γνωστό ότι η χάραξη θα έχει μήκος 5 χλμ. και θα διατρέχει τον εκθεσιακό χώρο γύρω από τα περίπτερα των εμπορικών εκθέσεων, αλλά ενδέχεται τα μονοθέσια να εισέρχονται και σε κλειστούς χώρους! Η γραμμή εκκίνησης-τερματισμού βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την είσοδο του κεντρικού κτιρίου και στη συνέχεια η διαδρομή εκτείνεται κατά μήκος ενός δημόσιου δρόμου βόρεια του χώρου. Πιο ακριβείς λεπτομέρειες σχετικά με τον αγώνα, όπως η ημερομηνία, η ακριβής χάραξη και παρόμοιες τεχνικές υποδομές, θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν στις αρχές του 2024.

Η διάρκεια του συμβολαίου για τον αγώνα αναφέρεται ότι θα είναι δεκαετής και οι διοργανψτές ευελπιστούν ότι θα αποφέρει στην τοπική οικονομία 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Οι διοργανωτές αναμένεται να επενδύσουν 100 εκατ. ευρώ για την κατασκευή της πίστας, με τον πρόεδρο του IFEMA, Jose Vicente de los Mozos να πιέζει σκληρά και να έχει την υποστήριξη της προέδρου της Κοινότητας της Μαδρίτης Isabel Diaz Ayuso, και του δημάρχου της πόλης, Jose Luis Martinez-Almeida.

F1 - GP Ισπανίας

Η νέα διοργάνωση, που στοχεύει να προσφέρει μια πολυήμερη εμπειρία, όπου η μουσική, η γαστρονομία και ο τρόπος ζωής της Μαδρίτης θα περιβάλλουν τον αγώνα, θα έχει ως πρότυπο το GP Μαϊάμι, το οποίο προσχώρησε στο Πρωτάθλημα της Formula 1 το 2022 και έχει δεκαετές συμβόλαιο. Εκπρόσωποι των υπεύθυνων για τη διοργάνωση του αγώνα στη Μαδρίτη ήταν καλεσμένοι στο GP Μαϊάμι τον περασμένο Μάιο, και βρέθηκαν και σε άλλους φετινού αγώνες.

Η συμφωνία της F1 με τη Μαδρίτη ενδέχεται να οδηγήσει σε πρόωρο τερματισμό του συμβολαίου με την πίστας της Βαρκελώνης, καθώς υπάρχουν τριβές σε αυτή τη συνεργασία εδώ και αρκετά χρόνια. Η πίστα του Montmelo διατηρεί συμβόλαιο με τη Formula 1 με ισχύ έως και το 2026. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ισπανικής εφημερίδας «El Mundo», το τελευταίο έτος αυτού του συμβολαίου δε θα εκπληρωθεί. Επομένως, δεν προγραμματίζονται δύο αγώνες στην Ισπανία το 2026 και σύμφωνα με αυτό το πλάνο, ο τελευταίος αγώνας της F1 στη Βαρκελώνη θα διεξαχθεί το 2025.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!