F1: Μαϊάμι και Κίνα μεταξύ των 6 σπριντ του 2024

H Formula 1 ανακοίνωσε τα έξι Grand Prix τα οποία θα περιλαμβάνουν σπριντ στο αγωνιστικό τριήμερο, με το Μαϊάμι και την Κίνα να αντικαθιστούν το Αζερμπαϊτζάν και το Βέλγιο.

F1: Μαϊάμι και Κίνα μεταξύ των 6 σπριντ του 2024

H Formula 1 ανακοίνωσε τα έξι Grand Prix τα οποία θα περιλαμβάνουν σπριντ στο αγωνιστικό τριήμερο, με το Μαϊάμι και την Κίνα να αντικαθιστούν το Αζερμπαϊτζάν και το Βέλγιο.

Ενώ οι συζητήσεις μεταξύ των ομάδων και των υπευθύνων της Formula 1 σχετικά με την αλλαγή της μορφής των σπριντ για την επόμενη χρονιά συνεχίζονται, η FOM (Formula One Management) έχει οριστικοποιήσει πού θα διεξαχθούν τα έξι σπριντ της επόμενης σεζόν. Τα Grand Prix Αυστρίας, ΗΠΑ, Σάο Πάολο και Κατάρ θα διατηρήσουν και του χρόνου το σπριντ στο αγωνιστικό τους τριήμερο, αλλά δύο τοποθεσίες έχουν αλλάξει.

Τα σπριντ που διεξήχθησαν φέτος στο Αζερμπαϊτζάν και το Βέλγιο, θα αντικατασταθούν από σπριντ στα GP Κίνας (19-21 Απριλίου) και Μαϊάμι (3-5 Μαΐου) και θα είναι οι δύο πρώτοι αγώνες της σεζόν του 2024 που θα έχουν σπριντ. Η απόφαση για την Κίνα και το Μαϊάμι ελήφθη επειδή ήταν οι καλύτερες επιλογές για την αρχική φάση του Πρωταθλήματος. Με το Μπαχρέιν και τη Σαουδική Αραβία να αποκλείονται επειδή είναι οι δύο πρώτοι αγώνες της σεζόν, εξετάστηκε το ενδεχόμενο ενός σπριντ στην Αυστραλία, αλλά η διαφορά στη ζώνη ώρας σήμαινε ότι η δράση στην πίστα δεν θα γινόταν κατάλληλη ώρα για το ευρωπαϊκό κοινό.

Επιπλέον, οι πίστες στην Κίνα και το Μαϊάμι προσφέρουν καλές ευκαιρίες για προσπεράσματα, γεγονός που τις καθιστά ιδανικές επιλογές για τα σπριντ στην αρχή της σεζόν. Νωρίτερα φέτος, ο πρόεδρος του GP Μαϊάμι, Tyler Epp, δήλωσε ότι η διοργάνωσή του δεν κυνηγάει ενεργά ένα σπριντ: «Μας ενδιαφέρει πάντα το σπριντ. Αλλά θα σας πω επίσης ότι και οι κατατακτήριες δοκιμές είναι πραγματικά πολύτιμες για εμάς».

F1 - Σπριντ 2024

«Βλέπουμε μεγάλη αξία στην εμπειρία των κατατακτήριων δοκιμών στην F1. Νομίζω ότι υπάρχει ένας τόνος από τους οπαδούς μας, που μας έχουν δώσει πολύ καλά σχόλια για τις παραδοσιακές κατατακτήριες δοκιμές. Αλλά είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε την F1. Αν έχουμε την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε ένα σπριντ κάποια στιγμή, το καλωσορίζουμε. Αλλά δεν είναι κάτι που επιδιώκουμε ενεργά».

Οι ομάδες της F1 πρόκειται να λάβουν προτάσεις σχετικά με την ανανέωση της μορφής των σπριντ τον Ιανουάριο, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για την οριστικοποίηση των πιθανών αλλαγών στους κανονισμούς. Είναι πολύ να αναθεωρηθεί το σημερινό χρονοδιάγραμμα των τριημέρων με σπριντ. Αυτό σημαίνει ότι το sprint shootout πιθανότατα θα μετατεθεί στο απόγευμα της Παρασκευής, ενώ τα Σάββατα θα διεξάγονται οι κατατακτήριες δοκιμές για τον αγώνα της Κυριακής, καθώς και το σπριντ.

Άλλες ιδέες που συζητούνται είναι η αλλαγή των κανινισμών του parc ferme, εν μέσω μιας ευρέως διαδεδομένης αίσθησης ότι οι ομάδες δεσμεύονται πολύ νωρίς στο στήσιμο του μονοθεσίου σε ένα αγωνιστικό τριήμερο με σπριντ. Επιπλέον, αξιολογείται το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί αντιστροφή του grid για το σπριντ, είτε για όλους ή για την πρώτη δεκάδα, με βάση το sprint shootout. Ωστόσο, η F1 θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να ενθαρρύνει τους οδηγούς να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στο sprint shootout και να μην πηγαίνουν σκόπιμα αργά για να εξασφαλίσουν την pole για το σπριντ.

F1 - Σπριντ GP Σάο Πάολο 2023

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!