F1-GP Κατάρ: 30ή pole για τον Max Verstappen

O Max Verstappen θα εκκινήσει το GP Κατάρ από την pole position, τη 10η φετινή του, εμπρός από τις δύο Mercedes, καθώς οι παραβάσεις ορίων πίστας καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό τη σειρά εκκίνησης του αγώνα της Κυριακής.

F1-GP Κατάρ: 30ή pole για τον Max Verstappen

O Max Verstappen θα εκκινήσει το GP Κατάρ από την pole position, τη 10η φετινή του, εμπρός από τις δύο Mercedes, καθώς οι παραβάσεις ορίων πίστας καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό τη σειρά εκκίνησης του αγώνα της Κυριακής.

Ο Max Verstappen κατέκτησε την 30ή pole position της καριέρας του και 10η φετινή στο GP Κατάρ, παρότι βγήκε εκτός πίστας στην τελική του προσπάθεια στην 5η στροφή. Ωστόσο, το προβάδισμα μισού δλ. που είχε επί των αντιπάλων του, δεν είχε λόγο να ανησυχεί στο τριήμερο που αναμένεται να στεφθεί Πρωταθλητής για τρίτη φορά.

O Ολλανδός θα εκκινήσει εμπρός από τις δύο Mercedes, καθώς οι γύροι των οδηγών της πολύ ανταγωνιστικής στη γεμάτη ταχύτατες στροφές πίστα του Losail McLaren, διαγράφηκαν για παράβαση ορίων πίστας, τα οποία καθόρισαν πολλά πράγματα στη σειρά εκκίνησης του αγώνα της Κυριακής. Η εκ νέου ασφαλτοστρωμένη πίστα να είναι αρκετά ολισθηρή, λόγω και της άμμου και δυνατές ριπές ανέμων να αποσταθεροποιούν τα μονοθέσια.

Ο Lando Norris είχε σημειώσει δύο χρόνους που θα του είχαν αποφέρει τη 2η θέση, αλλά βγήκε εκτός πίστας στην πρώτη του προσπάθεια στο Q3 στην 5η στροφή και στη 10η στροφή στο δεύτερο γρήγορο γύρο του. Ο Βρετανός παραδέχθηκε στον ασύρματο ότι το μονοθέσιο ήταν πολύ καλό, αλλά ο ίδιος δεν έκανε σωστά τη δουλειά του, καθώς διορθώνοντας μία στιγμή υπερστροφής στα τελευταία δευτερόλεπτα κατέληξε στη 10η θέση.

Παρακολουθήστε τα καλύτερα στιγμιότυπα από τις κατατακτήριες δοκιμές του GP Κατάρ

Συνεπώς, στην πρώτη σειρά της εκκίνησης του αγώνα θα βρεθεί για 3η φορά φέτος ο George Russell, ο οποίος σταμάτησε για αρκετή ώρα στο pit lane όταν βγήκε στην πίστα για τελευταία φορά. O Βρετανός κατάφερε να κινηθεί μόλις 9 χλστ. του δλ. ταχύτερα από τον Oscar Piastri, πριν διαγραφεί ο χρόνος του Αυστραλού, που φυσικά δεν ήταν ευχαριστημένος από την τελική του προσπάθεια.

Η διαγραφή της τελικής προσπάθειας του Piastri προώθησε το Lewis Hamilton στην 3η θέση. Ο 7 φορές Πρωταθλητής είχε ένα γλίστρημα στην τελική του προσπάθεια και αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει και βρίσκεται υπό έρευνα επειδή υπερέβη το ανώτατο όριο χρόνου σε έναν από τους γύρους του στο Q1.

Ο Fernando Alonso θα εκκινήσει από την 4η θέση την Κυριακή, με την Aston Martin να φαίνεται να έχει επιλέξει στήσιμο που της δίνει υψηλότερη από το συνηθισμένο τελική ταχύτητα στις ευθείες, κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την καταπόνηση ελαστικών στον αγώνα. Ο Charles Leclerc θα παραταχθεί πίσω από τον Ισπανό, σε μία απογοητευτική ημέρα για τη Ferrari, καθώς ο Carlos Sainz αποκλείστηκε στο Q2, και θα εκκινήσει 12ος.

Ο Leclerc αντιμετώπιζε προβλήματα με την 4η στροφή καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας και μία έξοδος εκεί τον ανάγκασε να εγκαταλείψει την πρώτη του γρήγορη προσπάθεια στο Q3. Στη δεύτερη, αναγκάστηκε να κατεβάσει από 7η σε 6η σχέση σε ένα σημείο που δεν συνηθίζεται, μετά τη 13η στροφή, και έχασε χρόνο. Αμφότεροι οι οδηγοί δυσκολεύονταν με το πίσω μέρος της SF-23, που δεν παρείχε πρόσφυση και με την ανάπτυξη επαρκούς θερμοκρασίας στο πρώτο sector της πίστας.

Εντέλει, ο Piastri, με το χρόνο που σημείωσε στην πρώτη του προσπάθεια, βρέθηκε στην 6η θέση. Ωστόσο, ο Αυστραλός βρίσκεται και αυτός υπό έρευνα διότι υπερέβη το ανώτατο όριο χρόνου σε έναν από τους γύρους του στο Q1. Ο Piastri κατετάγη εμπρός από τις δύο Alpine, με τον Pierre Gasly να είναι ταχύτερος του Esteban Ocon.

O Valtteri Bottas κατάφερε για 3η φορά φέτος με την Alfa Romeo να προκριθεί στο Q3 κατατακτήριων δοκιμών, αλλά ήταν ο μοναδικός οδηγός που είχε μόνο ένα καινούργιο σετ μαλακής γόμας ελαστικών για το τελικό σκέλος. Στο μονοθέσιο του Φινλανδού τοποθετήθηκε από το FP1 το 4ο κιβώτιο της φετινής σεζόν. Στη 10η θέση κατέληξε τελικά ο Lando Norris, ενώ θα έπρεπε να παραταχθεί 2ος κανονικά την Κυριακή, καθώς αμφότεροι οι χρόνοι του στο Q3 διαγράφηκαν.

Q2

O Sainz υπερασπίστηκε σθεναρά τη θέση του από τον Verstappen, ωθώντας τον Ολλανδό σχεδόν εκτός πίστας, σε γύρους προετοιμασίας για την τελική προσπάθεια και των δύο. Το συμβάν θα εξέταζαν οι αγωνοδίκες μετά το τέλος της διαδικασίας. O Yuki Tsunoda ήταν ο ταχύτερος οδηγός που αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διαδικασίας και θα εκκινήσει 11ος.

Το δεύτερο σκέλος επεφύλασσε δύο σοκ, καθώς ο Sainz με τη Ferrari δεν κατάφερε να προκριθεί, βρέθηκε στη 12η θέση, ακριβώς μπροστά από τον Sergio Perez με τη Red Bull. Ο ταχύτερος χρόνος του Μεξικανού στο Q2, που θα τον έβαζε στη 10η θέση, διαγράφηκε λόγω υπέρβασης ορίων πίστας στην 5η στροφή και ο ίδιος απέδωσε την πολλοστή κακή του εμφάνιση σε κατατακτήριες δοκιμές στις δύσκολες συνθήκες.

Για μερικά δευτερόλεπτα, ο Perez φαινόταν ότι θα επέστρεφε στο μονοθέσιό του, κάτι που εντέλει ακυρώθηκε. Πίσω από το Μεξικανό, στη 14η θέση, θα παραταχθεί ο Alex Albon με τη Williams, ο οποίος βγήκε εκτός πίστας στην τελική του προσπάθεια και θα βρεθεί εμπρός από τη Haas του Nico Hulkenberg.

Q1

Οι Red Bull έκαναν την πρώτη τους προσπάθεια στο πρώτο σκέλος με μεταχειρισμένο σετ ελαστικών μαλακής γόμας, ενώ η Mercedes επέλεξε ένα μεταχειρισμένο σετ μέσης γόμας, αλλά οι οδηγοί της εγκατέλειψαν τις προσπάθειές τους. Μόνο ο Hamiltonκαιοι οδηγοί της Red Bull προκρίθηκαν χρησιμοποιώντας μόνο ένα καινούργιο σετ ελαστικών μαλακής γόμας. Ο Verstappen δεν ήταν ευχαριστημένος από το γεγονός ότι ο Russell, κινούμενος πιο αργά, δεν μετακινήθηκε από το διάβα του αρκετά γρήγορα.

F1 - Lance Stroll (Aston Martin), GP Κατάρ 2023

Για 4η συνεχόμενη φορά ο Lance Stroll αποκλείστηκε από τη διαδικασία στο Q1, αναφέροντας ότι δεν εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το μονοθέσιό του στις γρήγορες στροφές και ήταν εμφανώς εκνευρισμένος, πετώντας το τιμόνι του και σπρώχνοντας βίαια τον προπονητή του στο πίσω μέρος του γκαράζ της Aston Martin. Απογοητευτικός και ο Guanyu Zhou με την Alfa Romeo στην τελευταία θέση, με τον Kevin Magnussen (Haas) να εκκινεί προτελευταίος. Ο Liam Lawson, στο τελευταίο πιθανότατα φετινό Grand Prix του με την AlphaTauri δεν κατάφερε να προκριθεί

Οι οδηγοί της AlphaTauri, o Hamilton και ο Piastri κινήθηκαν πολύ αργά στην πίστα, υπερβαίνοντας το ανώτατο όριο που έχει ορίσει η διεύθυνση αγώνων και κατά συνέπεια οι αγωνοδίκες θα διενεργούσαν έρευνα για αυτά τα περιστατικά. Ο Alonso δεν ήταν ευχαριστημένος με το Leclerc, ο οποίος κατέστρεψε την τελική προσπάθεια του Ισπανού, ξεκινώντας ακριβώς πίσω του και προσπερνώντας την Aston Martin στην 1η στροφή.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!