F1: Σίγουρη ότι θα φιλοξενήσει Grand Prix η Μαδρίτη

Το σχέδιο διεξαγωγής ενός αγώνα Formula 1 στη Μαδρίτη φαίνεται να βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή του, καθώς ο επικεφαλής της προτεινόμενης πίστας ισχυρίστηκε ότι γνωρίζει πότε θα υπογράψει συμφωνία με τους ιθύνοντες του σπορ.

F1: Σίγουρη ότι θα φιλοξενήσει Grand Prix η Μαδρίτη

Το σχέδιο διεξαγωγής ενός αγώνα Formula 1 στη Μαδρίτη φαίνεται να βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή του, καθώς ο επικεφαλής της προτεινόμενης πίστας ισχυρίστηκε ότι γνωρίζει πότε θα υπογράψει συμφωνία με τους ιθύνοντες του σπορ.

Ο Jose Vicente de los Mozos, πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου IFEMA που βρίσκεται βορειοανατολικά της Μαδρίτης, ισχυρίστηκε ότι γνωρίζει πότε θα υπογράψει συμφωνία με τη Formula 1 για τη διεξαγωγή Grand Prix στην ισπανική πρωτεύουσα. Το IFEMA άνοιξε το 1991 και έχει γίνει ένα σημαντικό κέντρο για συνέδρια και ημερίδες, ενώ υπάρχει αρκετή γη μέσα και γύρω από αυτό για να αποτελέσει τη βάση μιας πίστας αγώνων, με τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν τα υπάρχοντα κτίρια.

Η λειτουργία του γίνεται από κοινοπραξία δημόσιων φορέων, αποτελούμενη από το Δημοτικό Συμβούλιο της Μαδρίτης (31%), την περιφερειακή διοίκηση της κοινότητας της Μαδρίτης (31%), το Εμπορικό Επιμελητήριο της Μαδρίτης (31%) και το Ίδρυμα Montemadrid (7%).

Από το Μάρτιο, το IFEMA φιλοξενεί την πρώτη επίσημη έκθεση της Formula 1, η οποία έχει γίνει αποδεκτή με πολύ θετικά και ουσιαστικά βοήθησε την πόλη να διεκδικήσει τη διοργάνωση ενός αγώνα. Ο Jose Vicente de los Mozos δήλωσε: «Ξέρω πότε θα το υπογράψουμε και πότε θα το κάνουμε. Ακολουθήσαμε τη διαδικασία που μας υποδείχθηκε. Η Ισπανική Ομοσπονδία Αυτοκινήτου έχει ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή, έχουμε υπογράψει την αποκλειστικότητα και τώρα προχωράμε με το συμβόλαιο».

Προσέθεσε επίσης ότι η διοργάνωση θα αποφέρει 500 εκατ. ευρώ στην περιοχή και ότι θα είναι «όχι ένας αγώνας, αλλά μια εμπειρία: η καλύτερη στην Ευρώπη». Η πίστα της Βαρκελώνης διατηρεί συμφωνία με τη Formula 1 για τη διεξαγωγή του GP Ισπανίας έως το 2026. Δεν έχει γίνει σαφές αν ο καινούργιος αγώνας θα αναλάβει τη θέση του GP που διεξάγεται στη Βαρκελώνη.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος και CEO της Formula 1, Stefano Domenicali, είχε παραδεχθεί ότι η Μαδρίτη επιθυμεί να φιλοξενήσει Grand Prix, και είχε αναφέρει ότι η συζήτηση για αυτό το θέμα θα πραγματοποιηθεί εντός των δύο επόμενων μηνών, προσθέτοντας: «Είμαστε πραγματικά πολύ ευχαριστημένοι με τον τρόπο που η Βαρκελώνη χειρίζεται το μέλλον, διότι αυτό τη βοήθησε να αντιδράσει και να πιέσει για τη βελτίωση που απαιτείται σε όλα τα επίπεδα, παντού».

Ο Domenicali απέκλεισε ουσιαστικά το ενδεχόμενο να φιλοξενεί η Ισπανία δύο αγώνες μέσα σε μία σεζόν, όπως συνέβαινε μεταξύ 2008 και 2012 με το GP Ευρώπης στη Βαλένθια, υπονόησε όμως ότι θα μπορούσαμε να δούμε το GP Ισπανίας να εναλλάσσεται μεταξύ δύο τόπων διεξαγωγής ανά χρονιά.

Αναφερόμενος στην πενταετία που η Ισπανία είχε δύο αγώνες, ο Domenicali δήλωσε: «Εκείνη την εποχή η επιχείρηση δεν ήταν τόσο μεγάλη. Είχαμε πρόγραμμα αγώνων ημερολόγιο με επίκεντρο την Ευρώπη. Σήμερα έχουμε μια παγκόσμια προσέγγιση, με μεγαλύτερους και περισσότερους αγώνες. Αλλά νομίζω ότι στην Ευρώπη περιμένω στο μέλλον να δω αγώνες όπου θα μπορούσε να εφαρμοστεί η αρχή της εναλλαγής, αλλά όχι δύο αγώνες την ίδια χρονιά».

Η Μαδρίτη έχει φιλοξενήσει Grand Prix της Formula 1 στο παρελθόν, στην πίστα της Jarama, η οποία βρίσκεται κοντά στην προτεινόμενη τοποθεσία για τον καινούργιο αγώνα. Ο πρώτος αγώνας στη Jarama πραγματοποιήθηκε το 1968 και εναλλασσόταν με τον αγώνα στο πάρκο Montjuich της Βαρκελώνης. Ωστόσο έπειτα από την τραγωδία του αγώνα του 1975 στο πάρκο της Βαρκελώνης, που το ατύχημα του Rolf Stommelen κόστισε τη ζωή σε 4 ανθρώπους, το GP Ισπανίας μετακόμισε μόνιμα στη Jarama έως το 1981.

Έπειτα από πενταετή απουσία του από το πρόγραμμα αγώνων του Πρωταθλήματος της Formula 1, ο αγώνας ξεκίνησε να διεξάγεται ξανά το 1986, στην πίστα της Jerez, πριν μετακομίσει στη Βαρκελώνη το 1991.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!