F1: Εισροή 30 τεχνικών στη Ferrari

H Ferrari έχει δρομολογήσει ένα επιθετικό σχέδιο προσλήψεων 30 τεχνικών για την ομάδα της Formula 1, και αναφέρεται ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τον επικεφαλής αεροδυναμικής της Red Bull, Enrico Balbo.

F1: Εισροή 30 τεχνικών στη Ferrari

H Ferrari έχει δρομολογήσει ένα επιθετικό σχέδιο προσλήψεων 30 τεχνικών για την ομάδα της Formula 1, και αναφέρεται ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τον επικεφαλής αεροδυναμικής της Red Bull, Enrico Balbo.

Παρότι η Ferrari μετράει απώλειες τον τελευταίο καιρό, με τον επικεφαλής μηχανολόγος concept οχήματος David Sanchez να μεταβαίνει στη McLaren και τον αγωνιστικό διευθυντή Laurent Mekies να αποδέχεται την πρόταση της AlphaTauri να γίνει επικεφαλής της ομάδας της, η ομάδα του Maranello έχει καταστρώσει σχέδιο ώστε να ενισχύσει το τεχνικό τμήμα της με νέες προσλήψεις.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, η ομάδα της Ferrari στη Formula 1 θα προσλάβει 30 τεχνικούς από αντιπάλους της και μεταξύ αυτών αναφέρεται και το όνομα του Ιταλού επικεφαλής αεροδυναμικής της Red Bull, Enrico Balbo, ο οποίος ανέλαβε τη θέση αυτή τον Ιούλιο του 2021, αφότου έγινε γνωστό ότι ο Dan Fallows θα αναχωρούσε για την Aston Martin. Ο Balbo ξεκίνησε την καριέρα του στη Williams, όπου παρέμεινε 7,5 χρόνια, πριν περάσει στη Mercedes για μία τετραετία (2014-2017) και προσχωρήσει στη Red Bull το 2018.

O επικεφαλής της Scuderia, Frederic Vasseur, δήλωσε: «Όπως γνωρίζετε, βρίσκεται σε εξέλιξη μια αναδιοργάνωση της ομάδας, η οποία θα διαρκέσει αρκετό καιρό. Πραγματοποιούμε επίσης προσλήψεις, και θα έχετε τα ονόματα αρκετά σύντομα. Παρότι δεν έχει δημοσιοποιηθεί, έχει γίνει πολύ δουλειά με προσλήψεις αυτή την περίοδο. Αλλά μη μου ζητάτε ονόματα γιατί δεν θα σας τα πω».

«Στρατολογούμε μαζικά. Και θα το κάνουμε βήμα προς βήμα, γιατί δεν μπορείς να δομήσεις έναν οργανισμό σε δύο εβδομάδες, ξέρετε τέλεια το σύστημα προσλήψεων στην F1, είναι αρκετά μακρύ και επίπονο. Δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Αλλά μην περιμένετε ότι μια μέρα θα έχετε έναν νέο οργανισμό. Θα γίνει βήμα προς βήμα και εμείς χτίζουμε κάτι».

Όσον αφορά τη μεταγραφή του Laurent Mekies στην AlphaTauri, ο Vasseur δήλωσε ότι δεν προσπάθησε να την εμποδίσει, αλλά επέκρινε τον επιθετικό τρόπο με τον οποίο η θυγατρική ομάδα της Red Bull την ανακοίνωσε: «Πρώτα από όλα, νομίζω ότι είναι μια τεράστια ευκαιρία για τον Laurent. Και σκέφτομαι επίσης ότι έχω καλή σχέση μαζί του και σίγουρα δεν θα εμποδίσω τον Laurent».

«Στη συνέχεια, αν μιλήσουμε για το χρονοδιάγραμμα, νομίζω ότι η Toro Rosso (o Vasseur αποκάλεσε την AlphaTauri με το όνομα που είχε έως το 2019) ήταν ίσως λίγο επιθετική στο δελτίο Τύπου, διότι έχουμε μακροπρόθεσμο συμβόλαιο με τον Laurent. Και θα πρέπει να συζητήσουμε για τις λεπτομέρειες».

Ο Vasseur ανέφερε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση ακόμα σχετικά με το χρονικό διάστημα για το οποίο θα παραμείνει στη Ferrari ο Mekies: «Αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της αλλαγής. Σίγουρα, όπως είπα και πριν, έχουμε μακροχρόνιο συμβόλαιο μαζί του και θα πρέπει να βρούμε το καλύτερο για τη Ferrari, και ανάλογα με το πότε θα φύγει από την εταιρεία και πότε θα μετβεί στην Toro Rosso, θα αποφασίσουμε το τέλος της συνεργασίας. Αλλά δεν φοβάμαι για αυτό, γιατί θα το κάνουμε σωστά και η σχέση μας είναι πολύ θετική».

Ο Vasseur ρωτήθηκε πότε ο Mekies του ανακοίνωσε ότι θέλει να αποχωρήσει από τη Ferrari, αλλά αρνήθηκε να το αποκαλύψει: «Αυτό αφορά τη σχέση μεταξύ εμένα και του Laurent, και δεν θα αποκαλύψω λεπτομέρειες. Αλλά είχαμε μια πολύ ανοιχτή συζήτηση για το θέμα αυτό, επειδή γνωρίζω τον Laurent εδώ και 30 χρόνια. Και νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να αρνηθώ μια τέτοια πρόταση για αυτόν. Και ήταν πολύ ανοιχτός στη συζήτηση».

«Μπορώ να βάλω τον εαυτό μου στη θέση του Laurent. Και νομίζω ότι είναι αδύνατο να αρνηθείς όταν είσαι σε αυτή τη δουλειά για να γίνεις διευθυντής ομάδας. Τώρα βρίσκομαι εκεί για να προστατεύσω τα συμφέροντα της Ferrari. Και είναι πρώτα η Ferrari και θα είναι πάντα πρώτα η Ferrari, και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συζητήσουμε για τους όρους αυτού».

«Αν ψάχνεις για έναν επικεφαλής ομάδας στην F1 δεν έχεις τόσο μακρύ κατάλογο ανθρώπων που γνωρίζουν την F1, τη FIA και ούτω καθεξής. Έχεις μια λίστα με πέντε ή δέκα άτομα. Νομίζω ότι έχει μια πολύ ευρεία κατανόηση τoυ τρόπου που λειτουργεί η F1, έχοντας περάσει από τον μηχανολόγος αγώνων μέχρι τη FIA. Και σίγουρα, σε αυτού του είδους τη δουλειά, αναζητάς κάποιον με πλήρη κατανόηση του συνόλου. Και νομίζω ότι θα κάνει καλή δουλειά».

Σε ερώτηση αν ο Mekies ήταν απογοητευμένος που δεν ανέλαβε τα καθήκοντα του απερχόμενου επικεφαλής της Scuderia, Mattia Binotto, o Vasseur απάντησε: «Νομίζω ότι για αυτό θα πρέπει να ρωτήσετε τον Laurent. Αλλά είναι αλήθεια ότι αν θέλεις να γίνεις επικεφαλής μιας ομάδας της F1, έχεις μόνο 10 θέσεις σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι ότι μπορείς να το βρεις παντού. Αυτό σημαίνει ότι αν ήταν ο προσωπικός στόχος του Laurent, μπορώ να το καταλάβω απόλυτα. Πρέπει να είσαι φιλόδοξος, ο Laurent είναι φιλόδοξο άτομο και νομίζω ότι έκανε πολύ καλή δουλειά για τη Ferrari. Και μπορώ να καταλάβω τα κίνητρα και τα σημεία προσδοκίας».

Για το κενό που θα αφήσει πίσω του ο Mekies, o Vasseur σχολίασε: «Είναι αγωνιστικός διευθυντής, οπότε το κενό είναι αρκετά μεγάλο. Αλλά θα είναι μέρος της αναδιοργάνωσης, και θα μπορούσαμε να μοιράσουμε τα καθήκοντα σε δύο διαφορετικούς ανθρώπους, όπως κάνουν κάποιες άλλες ομάδες. Και αυτό είναι μέρος της αναδιάρθρωσης. Το να χάσεις ένα άτομο στα 1.600 δεν είναι δράμα».

«Η δύναμη της ομάδας είναι πάντα πιο σημαντική από τα μεμονωμένα άτομα. Πρέπει να το έχουμε αυτό στο μυαλό μας, ότι το πιο σημαντικό είναι η ομάδα. Αλλά μιλάμε για δύο ανθρώπους (μαζί με τον David Sanchez) σε μια ομάδα άνω των 1.000 ατόμων. Σίγουρα τα άτομα είναι σημαντικά, αλλά δεν είναι τίποτα μπροστά στην ομάδα. Και πρέπει να χτίσουμε κάτι βασιζόμενοι στην ομάδα, και όχι στα άτομα».

«Αυτό το μεσοδιάστημα δεν θα επηρεάσει την εξέλιξη της Ferrari. Όταν έχεις πάνω από 1.000 υπαλλήλους και έχεις κύκλο εργασιών 6-7%, αυτό σημαίνει ότι έχουμε 100 άτομα το χρόνο που φεύγουν και έρχονται στην εταιρεία. Μερικές φορές από την άποψη του προσωπικού εσείς (τα μέσα ενημέρωσης) δίνετε προσοχή σε έναν ή δύο. Έχουμε 100 άτομα το χρόνο που εντάσσονται στην εταιρεία, τα οποία προέρχονται κατά το ήμισυ από άλλες ομάδες, κατά το ήμισυ από την άλλη επιχείρηση (το τμήμα παραγωγής αυτοκινήτων της Ferrari). Αυτό σημαίνει ότι μερικές φορές δίνετε μεγάλη προσοχή σε ονόματα. Αλλά δεν είναι αυτό που βελτιώνει τις επιδόσεις».

F1 - Charles Leclerc (Ferrari), GP Αυστραλίας 2023

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!