F1: O Laurent Mekies θα γίνει επικεφαλής της AlphaTauri

Ο αγωνιστικός διευθυντής της Ferrari, Laurent Mekies θα αντικαταστήσει τον Franz Tost στη θέση του επικεφαλής της ομάδας της AlphaTauri, στην οποία θα προσχωρήσει ως CEO και ο Peter Bayer, πρώην γενικός γραμματέας μηχανοκίνητου αθλητισμού της FIA.

F1: O Laurent Mekies θα γίνει επικεφαλής της AlphaTauri

Ο αγωνιστικός διευθυντής της Ferrari, Laurent Mekies θα αντικαταστήσει τον Franz Tost στη θέση του επικεφαλής της ομάδας της AlphaTauri, στην οποία θα προσχωρήσει ως CEO και ο Peter Bayer, πρώην γενικός γραμματέας μηχανοκίνητου αθλητισμού της FIA.

Όπως αναφέραμε εχθές, ο 45χρονος Γάλλος Laurent Mekies, αγωνιστικός διευθυντής της ομάδας της Ferrari στη Formula 1 θα αποχωρήσει από το Maranello, έπειτα από 5 χρόνια πορείας στη Scuderia, για να επιστρέψει στην AlphaTauri (σε ημερομηνία που δεν είναι ακόμα γνωστή) και να αντικαταστήσει τον Αυστριακό 67χρονο επικεφαλής της μικρής ιταλικής ομάδας, Franz Tost, ο οποίος θα αποχωρήσει από αυτήν στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς.

Παράλληλα, ο πρώην γενικός γραμματέας μηχανοκίνητου αθλητισμού της FIA, Peter Bayer, 52 ετών, θα αναλάβει CEO της ομάδας της AlphaTauri. Αρμοδιότητα του Αυστριακού θα είναι η επίβλεψη της στρατηγικής κατεύθυνσης της ομάδας σε αμφότερες τις εγκαταστάσεις της στη Faenza της Ιταλίας (όπου βρίσκεται η έδρα της αγωνιστικής ομάδας) και στο Bicester του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου εδρεύει το αεροδυναμικό τμήμα.

Ο απερχόμενος επικεφαλής της ομάδας, Franz Tost, επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του αγωνιστικού συμβούλου της Red Bull, Helmut Marko, είχε αναλάβει επικεφαλής της Toro Rosso (που έχει μετονομαστεί σε AlphaTauri) το 2006, όταν η αυστριακή εταιρεία ενεργειακών ποτών αγόρασε την ομάδα της Minardi. Ωστόσο, η πτώση απόδοσης της ομάδας τις τελευταίες δύο σεζόν έθεσε τον Tost υπό το μικροσκόπιο. Επιπλέον, τα πρόσφατα σχόλιά του σχετικά με την έλλειψη εμπιστοσύνης στους μηχανολόγους της AlphaTauri, δεν ευχαρίστησαν τους ανθρώπους της ιταλικής ομάδας.

Ο Laurent Mekies γνωρίζει πολύ καλά την ομάδα της AlphaTauri, καθώς εργάστηκε σε αυτήν από το 2003 (όταν ήταν ακόμα Minardi), έως το τέλος του 2014, στους ρόλους του μηχανολόγου αγώνα και επικεφαλής απόδοσης οχήματος, πριν μεταβεί στη FIA, όπου είχε συνεργαστεί με τον Peter Bayer, η θητεία του οποίου στη Διεθνή Ομοσπονδία ξεκίνησε το 2017 και ολοκληρώθηκε πέρυσι το καλοκαίρι.

O Franz Tost δήλωσε: «Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Dietrich Mateschitz, ο οποίος μου έδωσε την απίστευτη ευκαιρία να είμαι επικεφαλής της ομάδας της Scuderia Toro Rosso και της Scuderia AlphaTauri τα τελευταία 18 χρόνια».

«Ήταν πραγματικό προνόμιο να ηγηθώ της ομάδας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και μεγάλη χαρά να συνεργάζομαι με τόσους πολλούς ανθρώπους με κίνητρο και ικανότητες, οι οποίοι μοιράζονται το πάθος μου για τη Formula 1. Στα 67 μου χρόνια, ήρθε η ώρα να παραδώσω τα κλειδιά, και με τον Peter ως νέο CEO και τον Laurent ως επικεφαλής της ομάδας, βρήκαμε δύο επαγγελματίες ανθρώπους, οι οποίοι θα φέρουν την ομάδα στο επόμενο επίπεδο».

Ο Laurent Mekies δήλωσε: «Πρώτον, θα ήθελα να αποτίσω φόρο τιμής στον Franz για τη σπουδαία δουλειά που έχει κάνει κατά τη διάρκεια σχεδόν δύο δεκαετιών στην ηγεσία της Faenza. Του εύχομαι καλή τύχη για το μέλλον, και ξέρω ότι τόσο ο Peter, όσο και εγώ, θα βασιστούμε στη συμβολή και τις συμβουλές του στο μέλλον».

«Κοιτώντας μπροστά, είναι τιμή μου να αναλάβω τον ρόλο του επικεφαλής της ομάδας και να επιστρέψω εκεί όπου πέρασα ένα μεγάλο μέρος της πρώιμης καριέρας μου. Η AlphaTauri διαθέτει όλα τα απαραίτητα συστατικά για μεγαλύτερη επιτυχία στο μέλλον, και σε συνδυασμό με τον Peter ανυπομονώ να το πετύχουμε αυτό».

Ο Peter Bayer δήλωσε: «Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Franz για την αφοσίωσή του στη Scuderia AlphaTauri και την προκάτοχό της, Scuderia Toro Rosso. Είναι μεγάλο προνόμιο και για μένα να αναλάβω τον ρόλο του CEO στην ομάδα και να συνεργαστώ με τον Laurent. Η AlphaTauri διαθέτει μια φανταστική ομάδα ανθρώπων και σπουδαία υποδομή στη Faenza και στο Ηνωμένο Βασίλειο».

«Ανυπομονώ πολύ να χτίσουμε πάνω σε αυτά τα βασικά στοιχεία, για να βελτιώσουμε την απόδοση, εντός και εκτός πίστας, και να φέρουμε στην ομάδα ακόμα περισσότερες επιτυχίες τα επόμενα χρόνια».

F1 - Nyck de Vries (AlphaTauri), GP Αυστραλίας 2023

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!