F1: Αλλαγή της βαθμολόγησης σε GP μειωμένης διάρκειας

Η FIA σκοπεύει να αλλάξει τους κανονισμούς Formula 1 σχετικά με την απονομή βαθμών σε αγώνες που έχουν μικρότερη διάρκεια από το προβλεπόμενο, έπειτα από τη σύγχυση που προκλήθηκε στο GP Ιαπωνίας πέρυσι, όπου ο Max Verstappen χρίστηκε Πρωταθλητής.

F1: Αλλαγή της βαθμολόγησης σε GP μειωμένης διάρκειας

Η FIA σκοπεύει να αλλάξει τους κανονισμούς Formula 1 σχετικά με την απονομή βαθμών σε αγώνες που έχουν μικρότερη διάρκεια από το προβλεπόμενο, έπειτα από τη σύγχυση που προκλήθηκε στο GP Ιαπωνίας πέρυσι, όπου ο Max Verstappen χρίστηκε Πρωταθλητής.

Ο Max Verstappen κατέκτησε το Πρωτάθλημα οδηγών της Formula 1 στη Suzuka πέρυσι και η συνειδητοποίηση του γεγονότος αυτού ήρθε όταν πραγματοποιούνταν οι συνεντεύξεις των οδηγών μετά τον τερματισμό. Ο Charles Leclerc είχε δεχθεί ποινή 5 δλ. επειδή έκοψε δρόμο στο τελικό chicane και υποβιβάστηκε στην 3η θέση, πίσω από τον Sergio Perez. Έπειτα από το φιάσκο του GP Βελγίου του 2021, όπου αποδόθηκαν πλήρεις βαθμοί για μερικούς γύρους πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας, η FIA είχε αλλάξει τους κανονισμούς βαθμολόγησης αγώνων μικρότερης διάρκειας.

Σύμφωνα με το σύστημα του 2022, αποδίδονται 6 βαθμοί στο νικητή αγώνα στον οποίο έχουν συμπληρωθεί περισσότεροι από 2 γύροι αλλά λιγότερο από 25% της προγραμματισμένης συνολικής απόστασης. Για αγώνες άνω του 25% και κάτω του 50%, ο νικητής λαμβάνει 13 βαθμούς, για GP άνω του 50% και κάτω του 75%, η νίκη αξίζει 19 βαθμούς και αν έχει ξεπεραστεί το 75% της προγραμματισμένης απόστασης, απονέμονται πλήρεις βαθμοί.

Στο περυσινό GP Ιαπωνίας, συμπληρώθηκαν 28 γύροι από τους 53 που ήταν προγραμματισμένοι, δηλαδή περίπου 52% της συνολικής απόστασης. Συνεπώς, η λογική έλεγε ο Verstappen θα έπρεπε να πάρει 19 βαθμούς. Ωστόσο, η διατύπωση του συγκεκριμένου κανονισμού, αναφέρει ότι οι βαθμοί θα είναι μειωμένοι μόνο στην περίπτωση που ο αγώνας έχει διακοπεί και δεν πραγματοποιήθηκε επανεκκίνηση. Τo GP Ιαπωνίας είχε διακοπεί αλλά ξεκίνησε ξανά και απλά ολοκληρώθηκε στο ανώτατο χρονικό όριο των τριών ωρών -συνολικά, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής- από την εκκίνηση.

Στην απονομή βραβείων της FIA πέρυσι το Δεκέμβριο στην Ιταλία, ο επικεφαλής της Red Bull, Christian Horner, που παρέλαβε το τρόπαιο του Πρωταθλητή Κατασκευαστών, σχολίασε το μπέρδεμα της Ιαπωνίας και η απάντηση του προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας, Mohammed Ben Sulayem, ήταν άμεση: «Είπατε ότι η Ιαπωνία ήταν αμφιλεγόμενη. Όχι. Η FIA κατηγορήθηκε για τους βαθμούς, αλλά δεν ήταν η FIA που έφτιαξε τους κανονισμούς, ήταν οι ομάδες που το έκαναν και εμείς τους εφαρμόσαμε».

Τώρα, ο Ben Sulayem δήλωσε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο συγκεκριμένο κανονισμό, ενόψει 2023. Την αναδιατύπωση έχει αναλάβει ο νέος αθλητικός διευθυντής της F1 της FIA, Steve Nielsen, ο οποίος μόλις προσχώρησε στη FIA. O Mohammed Ben Sulayem δήλωσε για το συγκεκριμένο κανονισμό: «Ναι, αλλάζει. Ο Steve, που είναι αθλητικός διευθυντής τώρα, θα τον βελτιώσει. Πηγαίνοντας πίσω στην Ιαπωνία, ερχόμενοι στους βαθμούς: ποιος το επέλεξε αυτό; Οι ομάδες. Ποιος τα ενέκρινε; Οι ομάδες. Εμείς απλά έπρεπε να το εφαρμόσουμε. Και ποιος παίρνει την ευθύνη; Εμείς. Ειλικρινά. Πού είναι η δικαιοσύνη; Πείτε μου. Αυτό με απογοητεύει».

Παράλληλα, η Formula 1 φαίνεται ότι θα συνεχίσει να έχει ως διευθυντή αγώνων τον Γερμανό Niels Wittich, τον οποίο θα πλαισιώσει κάποιος καινούργιος ομόλογος, έπειτα από την απομάκρυνση του Πορτογάλου Eduardo Freitas από το πόστο μετά τα τεκταινόμενα του GP Ιαπωνίας. Ο Wittich, θα βοηθήσει επίσης στην εκπαίδευση της επόμενης γενιάς επισήμων για τα Grand Prix, καθώς η FIA θα αναπτύξει ένα εντατικό πρόγραμμα για να βοηθήσει την ανατροφή των μελλοντικών διευθυντών αγώνων και αγωνοδικών.

Αυτό θα ξεκινήσει επίσημα τον επόμενο μήνα, όταν η FIA θα πραγματοποιήσει το πρώτο της Πρόγραμμα Υψηλής Απόδοσης για Αξιωματούχους στη Γενεύη. Οκτώ αγωνοδίκες και 16 διευθυντές αγώνων από όλο τον κόσμο έχουν υποβάλλει συμμετοχή σε αυτό το πρόγραμμα. Εκτός από αυτή τη διήμερη εκδήλωση στις 18-19 Φεβρουαρίου, οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα για την ανάπτυξη εμπειριών μέσω της συμμετοχής σε εκδηλώσεις της FIA, για να παρακολουθήσουν και να παρατηρήσουν από κοντά τους ανώτερους αξιωματούχους εν δράσει.

Η FIA άλλαξε επίσης τη μορφή του Σεμιναρίου Διευθυντών Αγώνων και του Διεθνούς Προγράμματος Αγωνοδικών το οποίο μέχρι φέτος ήταν ετήσιο γεγονός. Για το 2023, θα γίνει μια σειρά από διαδικτυακά σεμινάρια για να εξασφαλιστεί καλύτερος διάλογος, καθώς οι αγώνες εξελίσσονται κατά τη διάρκεια του έτους. Ο Mohammed Ben Sulayem δήλωσε ικανοποιημένος με τον τρόπο που εξελίσσονται τα πράγματα.

«Βλέπετε, κληρονόμησα πολλά», εξήγησε ο πρόεδρος της FIA, συνεχίζοντας: «Δεν θα πω ότι ήταν μια καλή κληρονομιά, αλλά είμαι πολύ χαρούμενος που η πορεία των διευθυντών αγώνων και των αγωνοδικών πηγαίνει καλά. Θα γίνει τον Φεβρουάριο η εκπαίδευση στην έδρα της FIA και θα δείτε αλλαγές και εξέλιξη από εκεί και ύστερα».

Η FIA δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει ακόμη ποιος θα πλαισιώσει τον Wittich όσον αφορά τη διεύθυνση αγώνων των Grand Prix της Formula 1, καθώς ο Ben Sulayem έχει επιβεβαιώσει ότι θα είναι τουλάχιστον δύο οι διευθυντές. Ως πιθανοί υποψήφιοι προβάλλονται οι Claro Ziegahn (διευθυντής αγώνων της Formula 3), Rui Marques (διευθυντής αγώνων της F2) και ανώτερους αγωνοδίκες, όπως η Ισπανίδα Silvia Bellot.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!