Τρία σπριντ στην F1 το 2022, με περισσότερους βαθμούς

Έπειτα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής της F1 σήμερα, η FIA ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν τρία σπριντ φέτος, στα οποία θα βαθμολογηθούν οι οκτώ πρώτοι. Επίσης, λύσεις δόθηκαν για περιπτώσεις όπως το περυσινό GP Βελγίου.

Τρία σπριντ στην F1 το 2022, με περισσότερους βαθμούς

Έπειτα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής της F1 σήμερα, η FIA ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν τρία σπριντ φέτος, στα οποία θα βαθμολογηθούν οι οκτώ πρώτοι. Επίσης, λύσεις δόθηκαν για περιπτώσεις όπως το περυσινό GP Βελγίου.

Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής της Formula 1 στην οποία ήταν παρών ο νέος πρόεδρος της FIA, Mohammed Ben Sulayem, αποφασίστηκε ότι θα διεξαχθούν μόνο τρία, αντί των έξι αρχικά προγραμματισμένων σπριντ κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν, που αποτελείται από 23 Grand Prix.

Ο λόγος για τον οποίο το σενάριο των έξι σπριντ δεν πραγματοποιήθηκε φέτος, εξηγούνται εδώ. Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε ότι τρία σπριντ είναι αρκετά, δεδομένων των πιέσεων των τριών κορυφαίων ομάδων για περαιτέρω αύξηση του ορίου εξόδων.

Το φετινό όριο εξόδων είναι διαμορφωμένο στα 140 εκατομμύρια δολάρια για 21 αγώνες. Σε αυτά προστίθενται 2,4 εκατ. $ για τους δύο επιπλέον αγώνες που θα διεξαχθούν φέτος. Όπως ανέφερε η ανακοίνωση της FIA, τα επιπλέον χρήματα που θα προστεθούν για τα τρία σπριντ θα είναι τα ίδια με πέρυσι.

Συνεπώς, το όριο κόστους θα αυξηθεί κατά 450.000 δολάρια (150.000 για καθένα από τα σπριντ) περαιτέρω. Επίσης, σε περίπτωση υλικών ζημιών μονοθεσίων κατά τη διάρκεια του σπριντ, θα προστίθενται στο όριο των ομάδων στις οποίες ανήκουν αυτά 100.000 δολάρια επιπλέον, για κάθε περίσταση που έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

Τα τρία φετινά σπριντ θα διεξαχθούν στο GP Εμίλια Ρομάνια, στην Imola (4ος γύρος του Πρωταθλήματος, 22-24 Απριλίου), το GP Αυστρίας (11oς γύρος του Πρωταθλήματος 8-10 Ιουλίου) και το GP Βραζιλίας (22ος γύρος του Πρωταθλήματος, 11-13 Νοεμβρίου).

Επίσης, η επίσημη ονομασία δε θα είναι πλέον κατατακτήριο (qualifying) σπριντ αλλά σκέτο σπριντ. Η pole position θα καθορίζεται από το αποτέλεσμα των κατατακτήριων δοκιμών την Παρασκευή. Οι βαθμοί που θα απονέμονται σε αυτά τα τρία σπριντ θα έχουν ως εξής:

Σπριντ1ος – 8 βαθμοί
2ος – 7 βαθμοί
3ος – 6 βαθμοί
4ος – 5 βαθμοί
5ος – 4 βαθμοί
6ος – 3 βαθμοί
7ος – 2 βαθμοί
8ος – 1 βαθμός

Περιπτώσεις GP όπου έχει καλυφθεί περιορισμένη απόσταση

Επίσης, η FIA ανακοίνωσε μέτρα αντιμετώπισης περιπτώσεων όπως αυτή του περυσινού GP Βελγίου, όπου λόγω υπερβολικής βροχής, συμπληρώθηκαν μερικοί γύροι πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας (χωρίς να επιτρέπονται τα προσπεράσματα), αλλά αποδόθηκαν οι μισοί από τους προβλεπόμενους βαθμούς.

Σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής της F1, αν δεν έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον δύο κανονικοί αγωνιστικοί γύροι υπό το καθεστώς πράσινης σημαίας, χωρίς αυτοκίνητο ασφαλείας, δε θα αποδίδονται βαθμοί.

Εάν ο πρώτος έχει συμπληρώσει περισσότερους από 2 αγωνιστικούς γύρους, αλλά λιγότερο από το 25% της προγραμματισμένης συνολικής απόστασης του αγώνα, θα λαμβάνουν βαθμούς μόνο οι πέντε πρώτοι, με το ακόλουθο σύστημα:

1ος – 6 βαθμοί
2ος – 4 βαθμοί
3ος – 3 βαθμοί
4ος – 2 βαθμοί
5ος – 1 βαθμοί

Σε περιπτώσεις όπου ο πρωτοπόρος έχει καλύψει μεταξύ 25% και 50% της προγραμματισμένης συνολικής απόστασης του αγώνα, θα αποδίδονται οι μισοί βαθμοί με στρογγυλοποίηση. Συνεπώς, θα βαθμολογούνται οι 9 πρώτοι, με το ακόλουθο σύστημα:

GP Βελγίου 20211ος – 13 βαθμοί
2ος – 10 βαθμοί
3ος – 8 βαθμοί
4ος – 6 βαθμοί
5ος – 5 βαθμοί
6ος – 4 βαθμοί
7ος – 3 βαθμοί
8ος – 2 βαθμοί
9ος – 1 βαθμός

Σε περιπτώσεις όπου ο πρωτοπόρος έχει καλύψει μεταξύ 50% και 75% της προγραμματισμένης συνολικής απόστασης του αγώνα, θα αποδίδονται τα 3/4 των προγραμματισμένων βαθμών, με στρογγυλοποίηση υπό το ακόλουθο σύστημα:

1ος – 19 βαθμοί
2ος – 14 βαθμοί
3ος – 12 βαθμοί
4ος – 9 βαθμοί
5ος – 8 βαθμοί
6ος – 6 βαθμοί
7ος – 5 βαθμοί
8ος – 3 βαθμοί
9ος – 2 βαθμοί
10ος – 1 βαθμός

Όλες οι αποφάσεις της Επιτροπής της F1 για τις προαναφερθείσες αλλαγές, θα πρέπει να εγκριθούν από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, το οποίο θα συνεδριάσει στις 18 Μαρτίου, την Παρασκευή δηλαδή του εναρκτήριου Grand Prix της φετινής σεζόν, στο Μπαχρέιν.

Mohammed Ben Sulayem

Αναμονή για τα αποτελέσματα της έρευνας του Άμπου Ντάμπι

O πρόεδρος της FIA ηγήθηκε λεπτομερών συζητήσεων για τα γεγονότα του GP Άμπου Ντάμπι και τα σχόλια της Επιτροπής της F1 επί του ζητήματος θα συμπεριληφθούν στην ανάλυση. Ο Mohammed Ben Sulayem, θα παρουσιάσει τις δομικές αλλαγές και το σχέδιο δράσης τις επόμενες ημέρες.

Κατά πάσα πιθανότητα, σε αυτή την ανακοίνωση θα αποσαφηνιστεί και το μέλλον του διευθυντή αγώνων της F1, Michael Masi. Όπως είναι γνωστό, το GP Άμπου Ντάμπι συνέβη υπό την προεδρία του Jean Todt.

Ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέξει η FIA να αντιδράσει στο ζήτημα αυτό αναμένεται να δείξει και την προσέγγιση του Mohammed Ben Sulayem όσον αφορά τον τρόπο διοίκησης της Διεθνούς Ομοσπονδίας. Πρόκειται ίσως για μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει, τουλάχιστον σχετικά με τη Formula 1.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!