O Carlos Sainz είχε καταταγεί στη 12η θέση με τη Williams στις κατατακτήριες δοκιμές του Grand Prix Ιαπωνίας, 3ου γύρου του φετινού Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Formula 1. Ωστόσο, είχε εμποδίσει την τελική προσπάθεια του Lewis Hamilton στην 1η στροφή στο πρώτο σκέλος της διαδικασίας, αναγκάζοντας τον Βρετανό οδηγό της Ferrari να εγκαταλείψει το γύρο του.
Αφότου εξέτασαν το συμβάν, οι αγωνοδίκες του GP Ιαπωνίας αποφάσισαν να επιβάλουν στον Sainz ποινή 3 θέσεων στη σειρά εκκίνησης του αυριανού αγώνα, η οποία τον ρίχνει στη 15η θέση. Από την ποινή του Sainz θα επωφεληθούν οι Fernando Alonso (Aston Martin), που ανεβαίνει 12ος, καθώς και οι Liam Lawson (Racing Bulls) και Yuki Tsunoda (Red Bull), που θα παραταχθούν 13ος και 14ος στο grid, αντίστοιχα.
Ο Sainz δήλωσε: «Νομίζω ότι ως ομάδα τα θαλασσώσαμε. Προσπέρασα τόσα πολλά μονοθέσια στο γρήγορο γύρο μου και ήταν όλοι σε γύρο επιστροφής στα pits. Προσπέρασα τον Lewis και πιθανώς η ομάδα πίστευε ότι ήταν και αυτός σε γύρο επιστροφής στα pits και τότε ξαφνικά ξεκίνησε το γύρο πίσω μου. Μπήκα στη στροφή 1 κατεβάζοντας τις θερμοκρασίες στο μονοθέσιο και εκείνος πίεζε και δεν το εντοπίσαμε. Δεν είχα καμία προειδοποίηση».
Carlos Sainz has been handed a three-place grid penalty for impeding Lewis Hamilton 🚨
This drops Sainz from P12 to P15 for the Grand Prix#F1 #JapaneseGP pic.twitter.com/4kBmfW3lMJ
— Formula 1 (@F1) April 5, 2025
Στην αναφορά τους, οι αγωνοδίκες επιβεβαίωσαν ότι ο Sainz δεν είχε προειδοποίηση ότι πλησίαζε o Hamilton και βρισκόταν σε γύρο που πίεζε. Ο Sainz δήλωσε ότι αιφνιδιάστηκε εντελώς και λόγω της ταχύτητας προσέγγισης του Hamilton και της γωνίας του μονοθεσίου του, δεν μπορούσε να δει τη Ferrari στους καθρέπτες του.
Ωστόσο, οι αγωνοδίκες έκριναν ότι η Williams είχε αρκετό χρόνο για να προειδοποιήσει τον Sainz, περισσότερα από 8 δευτερόλεπτα. Οπότε, ο Ισπανός θα μπορούσε να είχε αποφύγει το περιστατικό αν είχε λάβει προειδοποίηση από την ομάδα στον ασύρματο.
