F1: Γνωρίστε την πίστα της Σακγάης, όπου διεξάγεται το GP Κίνας

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πίστα της Σαγκάης, που φιλοξενεί το δεύτερο αγώνα της φετινής σεζόν της Formula 1 αυτό το Σαββατοκύριακο, το Grand Prix Κίνας.

F1: Γνωρίστε την πίστα της Σακγάης, όπου διεξάγεται το GP Κίνας

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πίστα της Σαγκάης, που φιλοξενεί το δεύτερο αγώνα της φετινής σεζόν της Formula 1 αυτό το Σαββατοκύριακο, το Grand Prix Κίνας.

Το Grand Prix Κίνας κατάφερε πέρυσι να επιστρέψει στο πρόγραμμα αγώνων της Formula 1 έπειτα από τους περιορισμούς για τον Covid-19 που είχαν αποτρέψει τη διεξαγωγή του από το 2020 έως το 2024. Όπως είχε συμβεί και πέρυσι, η πίστα της Σαγκάης, μήκους 5.451 μ. θα φιλοξενήσει το πρώτο σπριντ της χρονιάς, καθώς η πίστα προσφέρει ευκαιρίες για προσπεράσματα, ιδίως στην προσέγγιση της φουρκέτας έπειτα από την πίσω ευθεία 1.170 μ., καθώς και στην 1η στροφή.

Ενώ ορισμένα μόνο τμήματα είχαν ασφαλτοστρωθεί ενόψει του περυσινού αγώνα, φέτος ολόκληρη η πίστα διαθέτει νέα, πιο λεία άσφαλτο, που στρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι και αναμένεται να επιταχύνει την εξέλιξη των συνθηκών, καθώς η αγωνιστική γραμμή στρώνεται με γόμα.

Η χάραξη της πίστας που σχεδίασαν ο Hermann Tilke ο Peter Wahl, έκανε το «ντεμπούτο» της στην F1 το 2004, και είναι εμπνευσμένη από τον κινεζικό χαρακτήρα shang (上), τον πρώτο χαρακτήρα στο όνομα της πόλης Σαγκάη, που σημαίνει «επάνω» ή «ανεβαίνω». Διαθέτει δύο παρατεταμένες δεξιές στροφές (1 και 13) που πλησιάζουν τις 300 μοίρες και καθορίζουν ως περιοριστικό παράγοντα πρόσφυσης και καταπόνησης συνήθως το εμπρός αριστερό ελαστικό.

Η χάραξη διαθέτει επίσης αργές στροφές, όπως οι πρώτες τρεις, η 6 και η φουρκέτα της 14, ενώ το αγαπημένο τμήμα των οδηγών είναι η γρήγορη αλλαγή κατεύθυνσης στις 7-8, όπου η σταθερότητα του πίσω μέρος και το αεροδυναμικό φορτίο παίζουν καθοριστικό ρόλο. Πολύ σημαντική είναι η έξοδος από τη στροφή 13, για την επίτευξη υψηλής ταχύτητας στην ακόλουθη ευθεία.

Η πρώτη από τις δύο ζώνες DRS έχει επιμηκυνθεί 75 μέτρα σε σύγκριση με πέρυσι, σε μία προσπάθεια να διευκολυνθούν τα προσπεράσματα. Η χάραξη δοκιμάζει την αεροδυναμική απόδοση των μονοθεσίων και την ιπποδύναμη των μονάδων ισχύος. Οι αεροδυναμικές ρυθμίσεις μέσου φορτίου στοχεύουν σε αρκετά υψηλή μέγιστη ταχύτητα στις ευθείες, ώστε να μην είναι το μονοθέσιο εύκολος στόχος για προσπεράσματα στον αγώνα.

F1 Στοιχεία ελαστικών GP Κίνας

Μέρος του εξοπλισμού της Pirelli, καθώς και τεσσάρων ομάδων (McLaren, Red Bull, Mercedes και Aston Martin), λόγω της καθυστέρησης δύο πτήσεων μεταφοράς φορτίου από τη Μελβούρνη, άργησαν να φτάσουν στην πίστα της Σαγκάης. Αντί να βρεθούν εκεί τη Δευτέρα, κατέφθασαν το απόγευμα της Τετάρτης, κάτι που έκανε πιο δύσκολες τις προετοιμασίες και σημαίνει ότι οι μηχανικοί θα ξενυχτήσουν για να προετοιμάσουν τα pits, με τη FIA να άρει τον περιορισμό ωραρίου για την Τετάρτη.

Η Pirelli θα φέρει στον αγώνα τις ίδιες γόμες ελαστικών με πέρυσι: C2 (σκληρή), C3 (μέση), C4 (μαλακή), με ελάχιστες πιέσεις εκκίνησης τα 26,5 psi εμπρός και τα 23 psi στον πίσω άξονα, σε θερμοκρασία 70 βαθμών Κελσίου. Είναι η πρώτη φορά που η Κίνα φιλοξενεί αγώνα πριν το Μάρτιο, αλλά οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν τους 26 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο (παρόμοιες με πέρυσι), ενώ την Κυριακή θα έχει συννεφιά, με 40% πιθανότητα βροχής.

F1 Shanghai International Circuit 2025

Πέρυσι, ένα εικονικό VSC και δύο κανονικές παρεμβάσεις του αυτοκινήτου ασφαλείας καθόρισαν τις στρατηγικές προς τα δύο pit stop, καθώς γενικά, η καταπόνηση των ελαστικών κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, η απώλεια χρόνου για ένα pit stop είναι αρκετά μεγάλη, περίπου 24 δλ., σύμφωνα με την ομάδα της Alpine.

Οι ομάδες θα έχουν μόνο μία περίοδο ελεύθερων δοκιμών στη διάθεσή τους για να καθορίσουν το στήσιμο για τις διαδικασίες του σπριντ (κατατακτήριες δοκιμές και αγώνας 100 χλμ.) και στη συνέχεια θα μπορούν να το τροποποιήσουν για τις κανονικές κατατακτήριες δοκιμές, όπου εισέρχονται και πάλι σε καθεστώς parc ferme έως τον αγώνα. Λόγω του σπριντ, κάθε οδηγός έχει 2 σετ σκληρής γόμας ελαστικών, 4 σετ μέσης (αντί για 3, καθώς χρησιμοποιείται στα δύο πρώτα σκέλη των κατατακτήριων δοκιμών του σπριντ) και 6 σετ μαλακής γόμας (αντί για 8).

Πιο αυστηρά τεστ ακαμψίας της πίσω αεροτομής παρουσίασε η FIA από αυτό τον αγώνα, με τις ομάδες να ενισχύουν προσωρινά τα πτερύγιά τους είτε με εγχύσεις ρητίνης, επιπρόσθετα φύλλα ανθρακονημάτων, ή μεταλλικά στοιχεία για να περάσουν τον τεχνικό έλεγχο. Ωστόσο, η FIA προειδοποίησε ότι ακόμη και αν μία αεροτομή περάσει τον στατικό τεστ, μπορεί να θεωρηθεί παράνομη αν επηρεάζουν τη συμπεριφορά της δευτερογενείς παράμετροι όπως το αεροδυναμικό φορτίο. Οι McLaren, Ferrari, Alpine και Haas αναφέρεται ότι θα επηρεαστούν περισσότερο από αυτή την αλλαγή.

GP Κίνας

2ος γύρος του Πρωταθλήματος F1 2025
Πίστα: Shanghai International Circuit
Μήκος πίστας: 5.451 μ.
Γύροι: 56
Συνολική απόσταση αγώνα: 305,066 χλμ.
Ρεκόρ γύρου (σε αγώνα): 1:32.238 (212,749 χλμ./ώρα) – Μ. Schumacher (Ferrari), 2004
Απόλυτο ρεκόρ γύρου: 1:31.095 (215,419 χλμ./ώρα) – S. Vettel (Ferrari), 2018
Στροφές: 16 (7 αριστερές, 9 δεξιές)
Ζώνες DRS: 2 (μεταξύ στροφών 13-14, 16-1)
Ποσοστό χρόνου γύρου με τέρμα γκάζι: 55%
Ποσοστό μήκους γύρου με τέρμα γκάζι: 68%
Ποσοστό χρόνου γύρου στα φρένα: 18%
Αλλαγές σχέσεων στο γύρο: 52
Μέγιστο πλευρικό φορτίο: 4,3 G (στροφή 1)
Μέγιστη ταχύτητα: 321 χλμ./ώρα
Θέση pole position: Αριστερά
Απόσταση pole position – 1ης ζώνης φρεναρίσματος: 275 μ.
Μέση απώλεια χρόνου σε pit stop: 24 δλ.
Μήκος pit lane με περιοριστή ταχύτητας: 383  μ.
Κατανάλωση καυσίμου: Μέση
Καταπόνηση φρένων: Μέση

2. Προηγούμενα αποτελέσματα GP Κίνας

Πρόγραμμα τριημέρου

Παρασκευή 21 Μαρτίου
Ελεύθερες δοκιμές 1: 05:30
Κατατακτήριες δοκιμές σπριντ: 09:30

Σάββατο 22 Μαρτίου
Σπριντ: 05:00
Κατατακτήριες δοκιμές: 09:00

Κυριακή 23 Μαρτίου
Αγώνας: 09:00

Καλύτερα στιγμιότυπα προηγούμενων αγώνων

Στιγμιότυπα GP Κίνας 2024
Στιγμιότυπα GP Κίνας 2019
Στιγμιότυπα GP Κίνας 2018
Στιγμιότυπα GP Κίνας 2017
Στιγμιότυπα GP Κίνας 2016

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!