F1: H FIA κινητοποιείται για την πάταξη των εύκαμπτων αεροτομών

Η FIA θα εντείνει τους ελέγχους για να διαπιστώσει αν ορισμένες ομάδες της Formula 1 χρησιμοποιούν εύκαμπτες πίσω αεροτομές στα μονοθέσιά τους, έπειτα από τις κατηγορίες της Red Bull εναντίον των αντιπάλων της.

F1: H FIA κινητοποιείται για την πάταξη των εύκαμπτων αεροτομών

Η FIA θα εντείνει τους ελέγχους για να διαπιστώσει αν ορισμένες ομάδες της Formula 1 χρησιμοποιούν εύκαμπτες πίσω αεροτομές στα μονοθέσιά τους, έπειτα από τις κατηγορίες της Red Bull εναντίον των αντιπάλων της.

Στο τριήμερο τεστ προετοιμασίας της Formula 1 στο Μπαχρέιν πριν από την έναρξη της νέας σεζόν, ο τεχνικός διευθυντής της Red Bull, Pierre Wache, κατηγόρησε ευθέως συγκεκριμένες ομάδες (McLaren και Ferrari) ότι χρησιμοποιούν εύκαμπτες πίσω αεροτομές. Είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε έναν τόσο υψηλόβαθμο τεχνικό να κατονομάζει συγκεκριμένες ομάδες όταν κάνει τέτοιες κατηγορίες.

Ωστόσο, φαίνεται ότι παρά τα πιο αυστηρά τεστ ακαμψίας για τις πίσω αεροτομές που έχει εφαρμόσει η FIA από τον πρώτο κιόλας αγώνα της φετινής σεζόν, το Grand Prix Αυστραλίας, ορισμένες κορυφαίες ομάδες συνεχίζουν να ακολουθούν συγκεκριμένες πρακτικές όσον αφορά την πίσω αεροτομή των μονοθεσίων τους, για να κερδίσουν μερικά επιπλέον χιλιόμετρα μέγιστης ταχύτητας στις ευθείες.

Δύο είναι οι τακτικές που φαίνεται ότι εφαρμόζονται. Είτε η υποχώρηση ολόκληρης της πίσω αεροτομής υπό το αυξημένο αεροδυναμικό φορτίο που αναπτύσσεται σε υψηλές ταχύτητες, όπως φαίνεται να συμβαίνει με τη Mercedes σε συγκεκριμένα onboard πλάνα του μονοθεσίου της, ή η αύξηση του διάκενου μεταξύ των δύο άνω πτερυγίων της αεροτομής, όπως εκτιμάται ότι συμβαίνει με τη McLaren, στο στυλ του μίνι-DRS που είχε χρησιμοποιήσει πέρυσι η βρετανική ομάδα και είχε απαγορευθεί έπειτα από το GP Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο διευθυντής του τμήματος μονοθεσίου της FIA, Νικόλας Τομπάζης, σε τεχνική υπόδειξη που έστειλε σε όλες τις ομάδες αυτή την εβδομάδα, ζήτησε να υπάρχουν υποδοχές στα μονοθέσια για την τοποθέτηση κάμερας που κοιτάζει προς τα πίσω και εξετάζει τη συμπεριφορά της πίσω αεροτομής με τη βοήθεια στρογγυλών αυτοκόλλητων τοποθετημένων σε συγκεκριμένα μέρη, που λειτουργούν ως σημεία αναφοράς.

Αυτές οι κάμερες θα παρέχουν υλικό υψηλής ευκρίνειας από τη συμπεριφορά των πίσω αεροτομών σε υψηλές ταχύτητες και μέσω της παρακολούθησης των αυτοκόλλητων αναφοράς, θα βοηθήσουν τη FIA να κατανοήσει καλύτερα τι συμβαίνει όταν τα μονοθέσια βρίσκονται στην πίστα. Πέρυσι, η FIA είχε κάνει κάτι αντίστοιχο με τις εμπρός αεροτομές των μονοθεσίων από το GP Βελγίου.

Σύμφωνα με τους φετινούς τεχνικούς κανονισμούς, το διάκενο μεταξύ των δύο πτερυγίων της πίσω αεροτομής έχει μειωθεί φέτος από 10-15 χλστ. σε 9,4 – 13 χλστ. (όταν το DRS είναι απενεργοποιημένο), γεγονός που αυξάνει την οπισθέλκουσα. Από τη Μελβούρνη θα εξετάζεται επίσης και η ευκαμψία των beam wing, δηλαδή τα κατώτερα πτερύγια που βρίσκονται στη βάση της πίσω αεροτομής, επάνω από το διαχύτη. Αυτά, υπό φορτίο 150 N (15 κιλών) δεν θα πρέπει να λυγίζουν περισσότερο από 0,8 μοίρες, μέτρο που έχει χαρακτηριστεί ως πολύ περιοριστικό από πηγές στα paddock.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!