H Aston Martin αποκάλυψε το μονοθέσιό της για το Πρωτάθλημα του 2025 στη Formula 1, την AMR25, δημοσιοποιώντας ψηφιακές εικόνες της με το χρωματισμό που αποκαλύφθηκε στο F1 75 Live. Η βρετανική ομάδα θα πραγματοποιήσει αύριο (Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου) το shakedown 200 χλμ. του νέου μονοθεσίου στην πίστα του Μπαχρέιν.
Η Aston Martin θα παρατάξει και φέτος τους Fernando Alonso και Lance Stroll ως οδηγικό δίδυμο. Ωστόσο, η φετινή χρονιά είναι σημαντική, καθώς είναι η τελευταία στην οποία είναι πελατειακή ομάδα της Mercedes. Από εκεί προέρχεται όχι μόνο η μονάδα ισχύος, αλλά και το κιβώτιο και η πίσω ανάρτηση του μονοθεσίου.
Του χρόνου όμως, η Aston Martin θα είναι η εργοστασιακή ομάδα της Honda στη Formula 1. Παράλληλα, περιμένει σε μία εβδομάδα από τώρα την άφιξη του Adrian Newey, η οποία, όπως δήλωσε ο Alonso, θα έχει πάντα μεγαλύτερο αντίκτυπο από οποιονδήποτε οδηγό, αναφερόμενος στη σύγκριση με τη μεταγραφή του Lewis Hamilton στη Ferrari. Ο Newey θα επικεντρωθεί σχεδόν αποκλειστικά στο 2026.
Έχουν γίνει και άλλες σημαντικές αλλαγές στη διάρθρωση, με τον Andy Cowell (πρώην επικεφαλής του τμήματος μονάδων ισχύς της Mercedes) να αναλαμβάνει επικεφαλής της ομάδας (o Mike Krack θα είναι επικεφαλής στέλεχος πίστας) και τον Enrico Cardile (από τη Ferrari), να έχει χριστεί τεχνικός διευθυντής, έχοντας αντικαταστήσει τον Dan Fallows, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την εξέλιξη της AMR25 έως τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου.
Επιπλέον, o Tom McCullough, που είχε ηγετικό ρόλο για την απόδοση της ομάδας στους αγώνες τα τελευταία 11 χρόνια, δεν θα ταξιδεύει πια στα Grand Prix και θα ασχολείται με την επέκταση των αγωνιστικών δραστηριοτήτων της Aston Martin σε άλλες κατηγορίες του μηχανοκίνητου αθλητισμού.
Εντωμεταξύ, από το Φεβρουάριο έχει ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά και η νέα αεροδυναμική σήραγγα της ομάδας. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει να λειτουργεί και ο νέος προσομοιωτής της ομάδας. Η Aston Martin απέσπασε από τη McLaren τον Ισπανό οδηγό Daniel Juncadella τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο Ισπανός, που είχε βοηθήσει στη βαθμονόμηση του νέου προσομοιωτή της McLaren, δήλωσε ότι αυτός της Aston Martin είναι καλύτερος.
Αν και στόχος της Aston Martin για τη φετινή χρονιά είναι να επιστρέψει στο προνόμιο να είναι η 5η ομάδα του grid χωρίς να απειλείται από τους υπόλοιπους (καθώς οι τέσσερις κορυφαίες ομάδες ίσως βρίσκονται πολύ μακριά), είναι μία από τις ομάδες που θα επικεντρωθούν περισσότερο στο 2026, καθώς ποντάρουν στις αλλαγές τεχνικών κανονισμών για να βρεθούν πιο ψηλά στην κατάταξη, έχοντας επενδύσει αδρά τόσο στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, όσο και στην πρόσληψη τεχνικών.
Το μονοθέσιο
Με την ΑΜR25, η Aston Martin στοχεύει να έχει ένα μονοθέσιο πιο σταθερό στις στροφές και πιο προβλέψιμο κατά τη διάρκεια των αγώνων, εν γένει πιο φιλικό προς τον οδηγό. Πέρυσι, πολλές από τις αναβαθμίσεις που παρουσίασε η ομάδα δεν λειτούργησαν όπως θα ήθελε. Περισσότερο από 90% των αεροδυναμικών επιφανειών διαφέρουν από το περυσινό μονοθέσιο, με αλλαγές στην εμπρός και πίσω αεροτομή, τα καλύμματα των πλαυρικών ψυγείων και του κινητήρα, καθώς και το δάπεδο, όπως αναφέρει η ίδια η ομάδα.
Η εμπρός αεροτομή αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη της λύσης που παρουσίασε η ομάδα προς το τέλος της περασμένης σεζόν. Οι αλλαγές επικεντρώνονται στη βελτίωση του αεροδυναμικού φορτίου στις χαμηλές ταχύτητες, και την ισορροπία του μονοθεσίου σε όλες τις φάσεις της εκάστοτε στροφής.
Στην εμπρός αλλά και την πίσω ανάρτηση, διατηρείται η γεωμετρία push-rod, η οποία είναι ελαφρύτερη, αν και με υψηλότερο κέντρο βάρους. Επίσης, είναι λιγότερο τονισμένη η anti-dive γεωμετρία στην εμπρός ανάρτηση, αν μπορούμε να βασιστούμε στο σχέδιο, ίσως για να γίνει λίγο πιο «μαλακό» το εμπρός μέρος και να είναι λιγότερο επιρρεπές σε μπλοκαρίσματα φρένων.
Αυτές οι αλλαγές συνδυάζονται με νέους αεραγωγούς φρένων σε αμφότερους τους άξονες, με την Aston Martin να χρησιμοποιεί δαγκάνες της Brembo (όπως όλες οι ομάδες) και δίσκους της γαλλικής Carbon Industrie.
Οι μεγαλύτερες διαφορές εντοπίζονται στα καλύμματα των ψυγείων, με προέκταση στο επάνω χείλος των εισαγωγών αέρα, που εκτείνεται εμπρός από το άνοιγμα του cockpit. Τα πολύ πιο λεπτά πλευρικά ψυγεία έχουν μεγαλύτερο «άνοιγμα» από κάτω τους (για αεροδυναμικούς σκοπούς), ενώ η επάνω επιφάνεια των καλυμμάτων τους, που έχει καθοδική κλίση προς τα πίσω, διατηρεί ένα πολύ βαθύ αυλάκι για να κατευθύνει αέρα στο επάνω μέρος του διαχύτη, όπως έχουμε δει σε πολλά φετινά μονοθέσια, αν και εδώ η λύση αυτή είναι πολύ πιο τονισμένη.
Για τη βελτίωση της απόδοσης του διαχύτη είναι στραμμένη προς τα κάτω στο πίσω μέρος και η πλατιά εξαγωγή θερμού αέρα του καλύμματος κινητήρα. Υπάρχει ένα μικρό τετράγωνο shark fin (κάθετο πτερύγιο) στη ράχη της AMR25, παρόμοιο με αυτό της περυσινής McLaren που βοηθάει τη λειτουργία των κατώτερων πτερυγίων της πίσω αεροτομής, ιδίως όταν το μονοθέσιο στρίβει.
Επίσης, η AMR25 φέρει πτερύγια «cobra» στα πλαϊνά των πίσω βάσεων του halo, παρόμοια με αυτά της Ferrari. H ομάδα έχει αφήσει μεγάλο μέρος του μονοθεσίου στο μαύρο χρώμα των ανθρακονημάτων για να εξοικονομήσει βάρος. H πίσω αεροτομή έχει σχεδιαστεί με σκοπό να περιορίσει την πλαγιολίσθηση του πίσω μέρους στην είσοδο των στροφών.
Όπως αναφέρει η Aston Martin, φέτος το διάκενο μεταξύ των δύο πτερυγίων της πίσω αεροτομής όταν το DRS είναι απενεργοποιημένο, έχει μειωθεί από τους τεχνικούς κανονισμούς. Από τα 10-15 χλστ. που ήταν πέρυσι, φέτος είναι μεταξύ 9,4 και 13 χλστ. Αυτό σημαίνει ότι οι πίσω αεροτομές θα παράγουν φέτος υψηλότερες τιμές οπισθέλκουσας.
Σε καλύτερη θέση φέτος
Ο Fernando Alonso δήλωσε ότι η AMR25 αξιοποιεί τα μαθήματα που πήρε η ομάδα κατά τη διάρκεια της περασμένης σεζόν: «Μάθαμε πολλά πέρυσι, στο δεύτερο μέρος της σεζόν υπήρχαν πολλά πειράματα για να μάθουμε περισσότερα πράγματα για το μονοθέσιο του 2025. Ο προσομοιωτής έχει αναβαθμιστεί, οπότε δουλέψαμε πολύ εκεί για να εξελίξουμε το μονοθέσιο με μεγαλύτερη ακρίβεια απ’ ό,τι τις τελευταίες σεζόν. Έχουμε νέα εργαλεία, νέα οργάνωση, νέους ανθρώπους στη θέση τους για να αντιμετωπίσουμε κάποιες από τις αδυναμίες που εντοπίσαμε πέρυσι, οπότε ξεκινάμε από πολύ καλύτερη θέση».
Ο Andy Cowell δήλωσε: «Οι στόχοι μας είναι ρεαλιστικοί, με σκοπό τη συνεχή βελτίωση σε όλους τους τομείς, ιδίως καθώς πλησιάζουμε σε μια κρίσιμη αλλαγή κανονισμών το 2026. Έχουμε μια λογική κατανόηση του περυσινού μονοθεσίου. Το αυτοκίνητο που θα φέρουμε στη Μελβούρνη και οι αναβαθμίσεις που θα παράγουμε μέσα στη χρονιά θα δείξουν αν καταφέραμε να τα συνδυάσουμε όλα. Είναι σημαντικό να φτάσουμε στο σημείο να λειτουργεί καλά το σύνολο των εργαλείων μας μαζί, και να έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτά τα εργαλεία πριν από την έναρξη του 2026».
Αναφερόμενος στον Alonso, ο Cowell δήλωσε: «Η εμπειρία και τα σχόλια του Fernando είναι καταπληκτικά, όπως επίσης και η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων. Όλοι είμαστε ένοχοι, φτιάχνοντας μια λίστα με 12 πράγματα που θα θέλαμε να βελτιώσουμε. Είναι ένα πλεονέκτημα, αν μπορείς να το περιορίσεις σε τρεις προτεραιότητες που έχουν πραγματικά σημασία. Και ο Fernando είναι πολύ καλός σε αυτό».
🔎 Spot the difference… 🔎
Aston Martin’s 2024 car vs its new 2025 #F1 car – featuring some striking reprofiled sidepods: pic.twitter.com/MVGSjUCbFJ
— The Race (@wearetherace) February 23, 2025