To 2026 είναι χρονιά μεγάλων αλλαγών στη Formula 1 τόσο στους τεχνικούς κανονισμούς πλαισίου, όσο και μονάδων ισχύος. Οι αλλαγές στους τελευταίους, έδωσαν το έναυσμα στην Audi να κάνει την είσοδό της στη Formula 1 εκείνη τη χρονιά, έχοντας αγοράσει την ομάδα της Sauber.
H γερμανική εταιρεία θα παράγει τις δικές της μονάδες ισχύος, οι οποίες δεν θα έχουν MGU-H και θα χρησιμοποιούν 100% βιώσιμα καύσιμα. Η Audi ανακοίνωσε ότι ο προμηθευτής του καυσίμου που θα χρησιμοποιεί, θα είναι βρετανικός ενεργειακός όμιλος BP (British Petroleum). Η βρετανική εταιρεία θα παρέχει και λιπαντικά μέσω της θυγατρικής Castrol.
Χώρο διαφήμισης στο αμάξωμα του μονοθεσίου της Audi θα καταλαμβάνουν το 2026 οι BP και οι θυγατρικές Castrol και Aral, η οποία δραστηριοποιείται στη Γερμανία. Η BP προμήθευε την Audi με καύσιμα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας εξέλιξης του νέου υβριδικού turbo V6 που προετοιμάζεται. Θα παράγει επίσης e-fluids, τα οποία περιλαμβάνουν λάδια και υγρά για σκοπούς ψύξης για τα υβριδικά εξαρτήματα του μονοθεσίου.
- Mercedes-Benz: Νέες εκδόσεις Iconic με όφελος τιμής έως και 6.000 ευρώ
- Toyota Relax: Το νέο πρόγραμμα εγγύησης που φτάνει έως και τα 11 χρόνια
- Nissan All Clear Service με έκπτωση 25% σε ανταλλακτικά & αξεσουάρ
- Το νέο SUV που πρωταγωνιστεί στην ηλεκτροκίνηση
- Το SUV που αναβαθμίστηκε και είναι διαθέσιμο με όφελος 5.000 €
Η βρετανική εταιρεία συνεργάζεται από το 2017 με την ομάδα της Alpine στη Formula 1, έχοντας αναλάβει την προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών από τη γαλλική μάρκα Total (νυν TotalEnergies). Η Audi έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με την BP στο WRC (στις αρχές της δεκαετίας του 1980 με το Quattro του Group B) στο WEC, όπου το R18 κέρδισε τις 24 Ώρες του Le Mans τρεις φορές με τα βρετανικά καύσιμα, καθώς και στο Γερμανικό Πρωτάθλημα Τουρισμού, το DTM.
O Adam Baker, CEO της Audi Formula Racing, της εταιρείας που επιβλέπει την εξέλιξη της γερμανικής μονάδας ισχύος, δήλωσε: «Θα υπάρχει ισχυρός ανταγωνισμός στον τομέα των βιώσιμων καυσίμων στη Formula 1 από το 2026. Λόγω των υψηλών δυνατοτήτων απόδοσης, ήταν σημαντικό για εμάς να ξεκινήσουμε τις δοκιμές καυσίμων στα τέλη του 2022 με συνεργάτη την BP. Η διαδικασία ανάφλεξης είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και μπορεί να βελτιστοποιηθεί μόνο με την ανάπτυξη του κινητήρα σε συνδυασμό με τις ιδιότητες του καυσίμου.
«Για αυτό στην Audi Formula Racing έχουμε προχωρήσει πολύ στην εξέλιξη της μονάδας ισχύος και χρησιμοποιούμε εντατικά και τους τρεις πάγκους δοκιμών μονοκύλιδνρων μοντέλων που επιτρέπουν οι κανονισμοί της FIA για την εξέλιξη καυσίμου. Είναι εντυπωσιακό πόσες διαφορετικές παραλλαγές καυσίμου έχουμε εξελίξει μέχρι σήμερα, καθώς προετοιμαζόμαστε για το 2026».
To σχόλιο του MotorOne
Αυτή είναι η επιβεβαίωση μίας πολύ σημαντικής συνεργασίας που λειτουργούσε ήδη στο παρασκήνιο εδώ και αρκετό καιρό. Όπως ανέφερε ο Baker, η συνεργασία μεταξύ των κατασκευαστών μονάδων ισχύος και των προμηθευτών καυσίμων θα είναι πολύ πιο σημαντική το 2026. Τα βιώσιμα καύσιμα δεν έχουν την απόδοση των κανονικών και η εξέλιξη αποδοτικών -και εξειδικευμένων στη λειτουργία του εκάστοτε V6- καυσίμων, μπορεί να αποφέρει σημαντικά κέρδη μεταξύ των ανταγωνιστών, που ίσως καθορίσουν και την ισορροπία μεταξύ των μονάδων ισχύος.
Δεν θα πρέπει όμως να περιμένουμε από την Audi να είναι ανταγωνιστική από την πρώτη της σεζόν. Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα πρέπει να μάθει για αυτές τις μονάδες ισχύος και ίσως και η Sauber (τελευταία ομάδα στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών αυτή τη στιγμή) να μην είναι απολύτως έτοιμη για την έλευση της Audi. Η γερμανική εταιρεία έχει αναφέρει ότι θα χρειαστεί μία τριετία για να πετύχει το μέγιστο των δυνατοτήτων της. Ωστόσο, η συνεργασία με μία τόσο μεγάλη εταιρεία όσο η BP ένα πολύ σημαντικό βήμα στην πορεία της προς την F1.
Η BP έχει μεγάλη ιστορία στη Formula 1, χρηματοδοτώντας πολλές βρετανικές προσπάθειες ήδη από τη δεκαετία του 1960. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 το λογότυπο της BP εμφανίστηκε στα μονοθέσια της March/Leyton House, της Lotus (1992-1993), της Jordan και της Larrousse. To 1997 ξεκίνησε να συνεργάζεται με τη Williams (η οποία χρησιμοποιούσε κινητήρες BMW από το 2000), μία σχέση που διήρκεσε έως το τέλος του 2005, όταν και η BMW στράφηκε προς τη Sauber.
