F1: Προεπισκόπηση και ωράρια GP Μ. Βρετανίας

Ο 12ος γύρος του φετινού Πρωταθλήματος της Formula 1 είναι το GP Μ. Βρετανίας, το οποίο φέτος γιορτάζει τα 75 του χρόνια και προμηνύει μάχη κορυφής.

F1: Προεπισκόπηση και ωράρια GP Μ. Βρετανίας

Ο 12ος γύρος του φετινού Πρωταθλήματος της Formula 1 είναι το GP Μ. Βρετανίας, το οποίο φέτος γιορτάζει τα 75 του χρόνια και προμηνύει μάχη κορυφής.

Φέτος, το Silverstone, την πίστα που διοργανώθηκε το πρώτο Grand Prix το οποίο προσμέτρησε στο πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 το 1950, θα φιλοξενήσει το 75ο GP Μ. Βρετανίας στην ιστορία. Μαζί με το GP Ιταλίας, είναι οι μοναδικοί αγώνες που έχουν παραμείνει στο πρόγραμμα αγώνων της Formula 1 σε κάθε Πρωτάθλημα που έχει διεξαχθεί μέχρι στιγμής.

Πέρυσι, η McLaren πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της στο GP Μ. Βρετανίας, με τις γρήγορες στροφές να ευνοούν το αναβαθμισμένο της μονοθέσιο. Θα έχει τη δυνατότητα να επαναλάβει μία αντίστοιχη εμφάνιση; Οι ενδείξεις από τη Βαρκελώνη φαίνεται να τείνουν προς αυτή την κατεύθυνση, και τα συμβάντα του GP Αυστρίας φαίνεται ότι δίνουν περαιτέρω κίνητρο στη βρετανική ομάδα.

Ωστόσο, η Red Bull, που θα αγωνιστεί (όπως και η Williams) με ειδικό χρωματισμό αυτό το Σαββατοκύριακο, θα έχει το πλεονέκτημα τουλάχιστον στις ευθείες, αλλά η RB20 είναι πολύ καλή και στις γρήγορες στροφές. Φαίνεται ότι υστερεί όμως στην καταπόνηση ελαστικών σε σύγκριση με τη McLaren.

H Mercedes αναμένεται να είναι 3η δύναμη, όπως έχει συμβεί στα τελευταία Grand Prix, καθώς οι γρήγορες στροφές ενδέχεται να δυσκολέψουν και πάλι τη Ferrari, με την SF-24 να έχει ασταθές πίσω άξονα στα γρήγορα κομμάτια του Red Bull Ring το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Μένει να διαπιστωθεί αν θα δούμε σημαντικές αναβαθμίσεις από τις ομάδες. Έχει αναφερθεί ότι ίσως η Ferrari επισπεύσει και πάλι κάποιες τροποποιήσεις στο μονοθέσιό της.

Ο Sergio Perez δεν θα συμμετάσχει στο FP1 της Παρασκευής, καθώς η Red Bull αποφάσισε να παραχωρήσει το μονοθέσιο του Μεξικανού στο 19χρονο Γάλλο (με ρίζες από την Αλγερία) Isack Hadjar, ο οποίος αγωνίζεται φέτος στη Formula 2 με την ομάδα της Campos με την υποστήριξη της Red Bull. Οι άλλοι νεαροί οδηγοί που θα δούμε στο FP1 είναι ο Αργεντίνος Franco Colapinto (στη θέση του Logan Sargeant στη Williams) και ο φρέσκος από την ανακοίνωση ότι θα αγωνίζεται στην F1 το 2025 με την ομάδα της Haas, Oliver Bearman.

Χαρακτηριστικά πίστας

To παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο που χτίστηκε για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στο Silverstone, χρησιμοποιείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 ως πίστα για τη διεξαγωγή αγώνων. Συνεπώς, έχει μεγάλη ιστορία και έχει δεχθεί αρκετές τροποποιήσεις ανά τα χρόνια. Αλλά έχει διατηρήσει τον ταχύτατο χαρακτήρα του και αποτελεί μια από τις αγαπημένες οδηγικές προκλήσεις των πιλότων.

Είναι μία από τις πίστες όπου οι οδηγοί διανύουν πολύ υψηλό ποσοστό του γύρου με τέρμα γκάζι. Το σύστημα πέδησης δεν καταπονείται πολύ στο Silverstone, καθώς οι οδηγοί δεν αγγίζουν ελάχιστα από την το πεντάλ του φρένου για περίπου μισό γύρο: από την Luffield (7) μέχρι την Stowe (15). Ο γύρος παρουσιάζει μόνο τρεις ζώνες έντονης πέδησης, συνεπώς οι ομάδες καλύπτουν τους αεραγωγούς των φρένων, για να ελαχιστοποιήσουν τις αεροδυναμικές απώλειες.

Στο προαναφερθέν τμήμα της πίστας υπάρχουν μερικές από τις ταχύτερες στροφές της πίστας: η Copse (στροφή 9, διανύεται αναπτύσσοντας 5,2 G) και φυσικά η θρυλική ακολουθία Maggots, Becketts, Chapel (στροφές 10-14), μία από τις καλύτερες του πρωταθλήματος.

Ο αυχένας των οδηγών της F1 υποστηρίζει βάρος 7 κιλών (μαζί με το κράνος 1.200 γραμμαρίων) και σε αυτές τις στροφές υπόκειται σε αλλεπάλληλες αλλαγές κατεύθυνσης πολλαπλών G: 2 αριστερά, 5 δεξιά, 5 αριστερά, 4 δεξιά και 3 αριστερά πάλι. Πολλαπλασιάστε αυτές τις τιμές επί 7 κιλά και μπορείτε να υπολογίσετε το συνολικό φορτίο, που φτάνει έως και τα 35 κιλά.

Η πίστα του Silverstone διαθέτει έναν από τους υψηλότερους μέσους όρους ταχύτητας διέλευσης από την κορυφή των στροφών και κατά συνέπεια πλευρικών φορτίων της σεζόν. Με τα πλευρικά φορτία να είναι τόσο υψηλά, η καταπόνηση του εμπρός αριστερού ελαστικού αποτελεί τον περιοριστικό παράγοντα.

https://youtu.be/O7phHNLIWD8?si=vBh5kg7ITKJs9NZs

Η Pirelli έχει επιλέξει τις πιο σκληρές γόμες για τo τριήμερο, με πολύ υψηλές πιέσεις: 26,5 psi εμπρός και 23,5 psi στον πίσω άξονα, σε θερμοκρασία 70 βαθμών Κελσίου. O αγγλικός καιρός ενδέχεται να παίξει το ρόλο του με πρόγνωση βροχών για την Κυριακή.

Μέχρι πρότινος, η αεροδυναμική απόδοση των ήταν κυρίαρχος παράγοντας που καθόριζε την απόδοση στο Silverstone, ωστόσο με τα φαρδύτερα μονοθέσια που χρησιμοποιούνται από το 2017, η τελική ταχύτητα έχει γίνει επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας.

Η παρέμβαση του αυτοκινήτου ασφαλείας είναι πολύ πιθανή, δεδομένων των στατιστικών από τους τελευταίους αγώνες. Λόγω της ταχύτατης φύσης της πλειονότητας των στροφών, τα προσπεράσματα δεν είναι απαραίτητα εύκολα.

Πρόγραμμα τριημέρου

Παρασκευή 5 Ιουλίου
Ελεύθερες δοκιμές 1: 14:30
Ελεύθερες δοκιμές 2: 18:00

Σάββατο 6 Ιουλίου
Ελεύθερες δοκιμές 3: 13:30
Κατατακτήριες δοκιμές: 17:00

Κυριακή 7 Ιουλίου
Αγώνας: 17:00

Όλες οι διαδικασίες θα μεταδοθούν σε απευθείας μετάδοση στο ελληνικό συνδρομητικό τηλεοπτικό κανάλι ANT1+ και τη συνδρομητική υπηρεσία F1TV (με αγγλικό σχολιασμό). Οι κατατακτήριες δοκιμές θα μεταδοθούν στην ελεύθερη συχνότητα του ANT1 σε μαγνητοσκόπηση στη 23:45 το βράδυ του Σαββάτου, και ο αγώνας ζωντανά την Κυριακή.

GP M. Βρετανίας

12ος γύρος του Πρωταθλήματος F1 2024
Πίστα: Silverstone
Μήκος πίστας: 5.891 μ.
Γύροι: 52
Συνολική απόσταση αγώνα: 306,198 χλμ.
Ρεκόρ γύρου (σε αγώνα): 1:27.097 (243,494 χλμ./ώρα μ.ω.τ.) – M. Verstappen (Red Bull), 2020
Απόλυτο ρεκόρ γύρου: 1:24.303 (251,564 χλμ./ώρα μ.ω.τ.) – L. Hamilton (Mercedes), 2020
Στροφές: 18 (8 αριστερές, 10 δεξιές)
Ζώνες DRS: 2 (μεταξύ στροφών 5-6, 14-15)
Ποσοστό χρόνου γύρου με τέρμα γκάζι: 68%
Ποσοστό μήκους γύρου με τέρμα γκάζι: 77%
Ποσοστό χρόνου γύρου στα φρένα: 12%
Αλλαγές σχέσεων στο γύρο: 36
Μέγιστο πλευρικό φορτίο: 4,9 G (στροφή 9)
Μέγιστη ταχύτητα: 324 χλμ./ώρα
Θέση pole position: Αριστερά
Απόσταση pole position – 1ης ζώνης πέδησης: 643 μ.
Μήκος pit lane με περιοριστή ταχύτητας: 510 μ.
Χρόνος διέλευσης μέσω pit lane με ταχύτητα 80 χλμ./ώρα: 23 δλ.
Κατανάλωση καυσίμου: Χαμηλή
Καταπόνηση φρένων: Χαμηλή

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!