F1-GP Αυστρίας: Ένσταση της McLaren για τη διαγραφή του χρόνου του Oscar Piastri

H ομάδα της McLaren κατέθεσε ένσταση για το αποτέλεσμα των κατατακτήριων δοκιμών του GP Αυστρίας, όπου ο χρόνος του Oscar Piastri διεγράφη για υπέρβαση ορίων πίστας.

F1-GP Αυστρίας: Ένσταση της McLaren για τη διαγραφή του χρόνου του Oscar Piastri

H ομάδα της McLaren κατέθεσε ένσταση για το αποτέλεσμα των κατατακτήριων δοκιμών του GP Αυστρίας, όπου ο χρόνος του Oscar Piastri διεγράφη για υπέρβαση ορίων πίστας.

Στην τελική του προσπάθεια στις κατατακτήριες δοκιμές του Grand Prix Αυστρίας της Formula 1, ο Οscar Piastri, οδηγός της McLaren, σημείωσε την 3η ταχύτερη επίδοση. Ωστόσο, η διεύθυνση αγώνων έκρινε ότι ο Piastri είχε βγει εκτός ορίων πίστας στη στροφή 6 και διέγραψαν το χρόνο του. Οπότε, ο Αυστραλός έπεσε από την 3η στην 7η θέση για τη σειρά εκκίνησης του αγώνα της Κυριακής.

Η ομάδα της McLaren αμφισβήτησε ότι ο Piastri είχε πατήσει εκτός πίστας και άνοιξε διάλογο με τη FIA, για να καταλάβει καλύτερα την απόφαση και να ζητήσει καθαρές αποδείξεις ότι το μονοθέσιο βρισκόταν πλήρως εκτός ορίων. Ο επικεφαλής της βρετανικής ομάδας, Andrea Stella, δήλωσε ότι η FIA δεν είχε τη δυνατότητα να παράσχει ξεκάθαρες εικόνες που να δείχνουν ότι ο Piastri βρισκόταν πλήρως εκτός ορίων πίστας.

Συνεπώς, η McLaren αποφάσισε να καταθέσει επίσημη ένσταση για τα αποτελέσματα των κατατακτήριων δοκιμών. Ο Stella δήλωσε: «Ξεκινήσαμε μια διαμαρτυρία, η οποία έχει αναγνωριστεί, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη πράξη, επειδή θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε τη συζήτηση».

«Η προσέγγισή μας στους αγώνες είναι ότι δεν θέλουμε αυτό που δεν μας αξίζει. Αλλά όταν η ποινή είναι τόσο σκληρή, τότε προς το συμφέρον του αθλητισμού -και όχι προς το συμφέρον της McLaren- πρέπει να υπάρχουν σαφείς αποδείξεις».

Ο Stella υποστήριξε ότι οι εικόνες που παρουσιάστηκαν στη McLaren από τη FIA, δεν ήταν αρκετά σαφείς ώστε να είναι απόλυτα σίγουρο ότι ο Piastri βγήκε πλήρως εκτός πίστας. Ο Stella σχολίασε: «Ζητήσαμε διευκρινίσεις συγκεκριμένα επειδή θέλαμε να εξετάσουμε τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το μονοθέσιο βρισκόταν εκτός ορίων πίστας πέραν από κάθε λογική αμφιβολία. Δεν μπορώ να πω ότι ικανοποιείται το πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας».

F1 Oscar Piastri (McLaren)

«Υπάρχουν μερικές αρχές. Η μία είναι ότι το σύστημα που χρησιμοποιείται πρέπει να έχει επαρκή ανάλυση και η δεύτερη είναι ότι η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για ένα μονοθέσιο πρέπει να είναι εφαρμόσιμη σε όλα. Εάν χρησιμοποιείτε μια προβολή από ελικόπτερο για ένα μονοθέσιο, πρέπει να χρησιμοποιείτε την προβολή από ελικόπτερο και πρέπει να είναι διαθέσιμη για όλα τα μονοθέσια».

«Συνήθως είμαστε πολύ υποστηρικτικοί προς τη FIA. Αναγνωρίζουμε πάντα ότι όλοι προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε ότι το μονοθέσιο βρίσκεται εκτός ορίων πίστας πέρα από κάθε λογική αμφιβολία και ικανοποιώντας τις δύο προϋποθέσεις που είπα προηγουμένως. Έτσι, η συζήτηση συνεχίζεται ακόμα».

«Τα πλάνα που χρησιμοποιήθηκαν είναι από μια σταθερή κάμερα και από ελικόπτερο. Αλλά και στις δύο περιπτώσεις, και όπως είπα, εκτιμούμε πραγματικά την τεράστια προσπάθεια για την εφαρμογή των κανονισμών, αλλά δεν νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι η ανάλυση είναι επαρκής. Όλα είναι θολά και επηρεάζονται από τη σκιά».

Έρευνα για τον Tsunoda

Στο Q1, όταν ένας μηχανικός της Sauber απελευθέρωσε στην ουρά που είχε διαμορφωθεί στο pit lane τον Zhou Guanyu ακριβώς μπροστά από τον Yuki Tsunoda, ο Ιάπωνας οδηγός της Racing Bulls είπε στον ασύρματο: «Αυτοί οι γ…….. τύποι είναι καθυστερημένοι». Οι άνθρωποι της FIA τώρα εξετάζουν αν θα πρέπει να προωθήσουν το ζήτημα στους αγωνοδίκες.

Καμία -αγωνιστική- ποινή για Verstappen και Hamilton

O Max Verstappen είχε τραβήξει το ενδιαφέρον των αγωνοδικών διότι είχε κινηθεί πολύ αργά στο pit lane, δημιουργώντας διαφορά 14 δλ. από τον προπορευόμενο στο Q3 των κατατακτήριων δοκιμών, ώστε να έχει καθαρή πίστα μπροστά του. Αν και κανείς δεν επηρεάστηκε από τον Verstappen, και οι αγωνοδίκες δεν προχώρησαν σε περαιτέρω δράση, συμβούλευσαν ότι ίσως θα πρέπει να υπάρχει ανώτατος χρόνος που θα επιτρέπεται να αφήνουν μεταξύ τους οι οδηγοί.

Παράλληλα, αν και ο Lewis Hamilton δεν δέχθηκε αγωνιστική ποινή για το γεγονός ότι εξερχόμενος από τα pits της Mercedes, παρέσυρε μαζί του ένα γρύλο και έναν αεραγωγό για τα καυσαέρια της εξάτμισης. Ωστόσο, οι αγωνοδίκες επέβαλαν πρόστιμο 5.000 ευρώ στη γερμανική ομάδα για μη ασφαλή απελευθέρωση του μονοθεσίου, παρότι είπε στο Hamilton να σταματήσει άμεσα για να μην υπάρξει ζημιά ή/και κίνδυνος.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!