Fernando Alonso-Aston Martin: Μαζί και πέραν της F1

Ο Fernando Alonso αποκάλυψε ότι η νέα του συμφωνία με την Aston Martin είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια συμβόλαιο που έχει υπογράψει στη ζωή του και εκτείνεται πέραν της αγωνιστικής του καριέρας στη Formula 1.

Fernando Alonso-Aston Martin: Μαζί και πέραν της F1

Ο Fernando Alonso αποκάλυψε ότι η νέα του συμφωνία με την Aston Martin είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια συμβόλαιο που έχει υπογράψει στη ζωή του και εκτείνεται πέραν της αγωνιστικής του καριέρας στη Formula 1.

Εχθές, σε ένα καθ’ όλα συνηθισμένο απόγευμα Πέμπτης, όπου δεν έδειχνε να συμβαίνουν πολλά στον κόσμο της Formula 1, η Aston Martin «έριξε» την είδηση ότι επέκτεινε τη συνεργασία της με το Fernando Alonso για τουλάχιστον άλλα δύο έτη, υπογράφοντας πολυετή συμφωνία. Αυτό θα επιτρέψει στον Ισπανό 2 φορές Πρωταθλητή της F1 να συνεχίσει να αγωνίζεται έως τα 45 του και θα έχει την ευκαιρία να το κάνει και υπό τους καινούργιους τεχνικούς κανονισμούς που θα τεθούν σε ισχύ το 2026.

Ωστόσο, ο Alonso δήλωσε ότι δεν πρόκειται για μία απλή διετή συμφωνία: «Δεν είναι μόνο το 2026, είναι κατά κάποιο τρόπο ένα έργο ζωής για μένα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια συμβόλαιο που έχω υπογράψει ποτέ στην καριέρα μου, οπότε είναι κάτι που θα με κρατήσει συνδεδεμένο με την Aston για πολλά χρόνια».

Ο Alonso δήλωσε ότι η νέα συμφωνία που υπέγραψε με την Aston Martin θα τον συνδέει με την εταιρεία ακόμα και αφότου αποχωρήσει από την ενεργό δράση: «Ας δούμε σε ποιο ρόλο, ας δούμε πόσα χρόνια ακόμα θα οδηγώ, αλλά ακόμα και μετά τους αγώνες, θα χρησιμοποιήσω 25 και πλέον χρόνια εμπειρίας στη Formula 1 συν άλλα 10 ή 15 εκτός Formula 1, άρα σχεδόν 40 χρόνια εμπειρίας στο μηχανοκίνητο αθλητισμό, προς όφελος μιας ομάδας που μου έδωσε αυτή την ευκαιρία τώρα, σε αυτή τη στιγμή της καριέρας μου».

«Οπότε αυτό είναι επίσης πολύ ελκυστικό για μένα και έχω μεγάλο κίνητρο για τα επόμενα χρόνια που έρχονται». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Aston Martin θα ξεκινήσει και ένα πρόγραμμα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής (WEC), στο οποίο ο Alonso θα μπορούσε να μεταβεί μετά τη Formula 1. Άλλωστε, ο Alonso δήλωσε ότι η ιδέα της αποχώρησης «νομίζω ότι δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό. Είναι δύσκολο να σκεφτώ τη ζωή μου χωρίς τιμόνι ανάμεσα στα χέρια μου, δε θα συμβεί ποτέ, ή τουλάχιστον όχι βραχυπρόθεσμα».

Η επέκταση του συμβολαίου του Alonso θα του επιτρέψει να αγωνιστεί για τουλάχιστον μία σεζόν υπό τους καινούργιους τεχνικούς κανονισμούς του 2026. Ο Alonso δήλωσε ότι αυτό «ήταν ένα σημαντικό σημείο, δε θα πω ψέματα. Νομίζω ότι η δέσμευση σε ένα μονοετές πρόγραμμα δεν είχε νόημα για μένα. Δεν είναι ότι είχα μια μονοετή πρόταση αλλού ή κάτι τέτοιο».

Συνομιλίες με άλλες ομάδες

Ενώ ο Alonso τόνισε ότι η Aston Martin αποτελούσε πάντα την προτεραιότητά του, αποκάλυψε ότι επικοινώνησε και με άλλες ομάδες. Ο Ισπανός δήλωσε: «Ναι, μίλησα και με άλλες ομάδες. Νομίζω ότι είναι φυσιολογικό όταν ξεκινάς διαπραγματεύσεις, πρέπει να ζυγίσεις λίγο την αγορά. Πρέπει να ακούσεις και όλους τους άλλους. Είναι απλά μια φυσιολογική διαδικασία και νομίζω ότι είναι δίκαιο να ακούσεις όλες τις προτάσεις και να δεις πώς θα κινηθεί η αγορά».

«Δεν ξέρω, στο μυαλό μου, η Aston ήταν το λογικό πράγμα που έπρεπε να κάνω. Στο τέλος, ήταν επίσης το καλύτερο και ένιωσα ότι η Aston Martin με ήθελε περισσότερο. Όλες οι άλλες συζητήσεις ήταν απλώς ελαφρές και δεν κατέληξαν ποτέ σε κάποιο συμπέρασμα ή κάτι τέτοιο. Ίσως χρειαζόταν περισσότερος χρόνος. Ενώ στην Aston, ήταν ξεκάθαρη η επιθυμία να συνεργαστούμε, η οποία ήταν η ίδια που είχα κι εγώ. Για αυτό και ήρθε πολύ εύκολα».

F1 - Fernando Alonso (Aston Martin)

«Δε θα είμαι συγκεκριμένος για ποιες ομάδες μιλάω. Αλλά είναι μια φυσιολογική συζήτηση που γίνεται, το ίδιο και για τις ομάδες, όταν ψάχνουν για έναν οδηγό, προσεγγίζουν τους πάντες, απλά για να μάθουν τη θέση τους και την κατάσταση του συμβολαίου τους, ακόμα και αν δεν ενδιαφέρονται πολύ, θέλουν πάντα να ξέρουν τα πάντα και για μένα είναι το ίδιο, αλλά χωρίς σαφείς στόχους. Η πρώτη προτεραιότητα ήταν η Aston».

«Χρειαζόμουν μερικούς αγώνες ή μερικές εβδομάδες για να σκεφτώ πραγματικά με τον εαυτό μου, αν ήμουν έτοιμος να δεσμευτώ για περισσότερα χρόνια στη Formula 1, επειδή το Πρωτάθλημα είναι λίγο πιο έντονα τώρα. Η αγάπη μου για τη Formula 1 και η αγάπη μου για την Aston Martin δεν άλλαξε, αλλά ήθελα αυτόν τον χρόνο για να κάτσω πραγματικά με τον εαυτό μου και να πάρω την απόφαση και τη δέσμευση».

«Μόλις πήρα αυτή την απόφαση -νομίζω ότι ήταν μετά την Αυστραλία ή κάτι τέτοιο- κάθισα με την Aston, που και πάλι είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που είπα τον Φεβρουάριο, ότι θα ήταν η πρώτη μου προτεραιότητα». O ιδιοκτήτης της Aston Martin, Lawrence Stroll, έχει επενδύσει αδρά στην κατασκευή νέων εγκαταστάσεων στο Silverstone, που χρησιμοποιούνται από την περυσινή χρονιά και της νέας αεροδυναμικής σήραγγας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο.

Επανένωση με τη Honda

Επίσης, το καινούργιο συμβόλαιο του Alonso θα αναβιώσει τη συνεργασία του Ισπανού με τη Honda, έπειτα από μία απογοητευτική τριετία στη McLaren μεταξύ 2015 και 2017. Οι σχέσεις του Alonso με τη Honda είχαν γίνει τεταμένες λόγω των δηλώσεων του Ισπανού, που είχε αποκαλέσει τον ιαπωνικό V6 «κινητήρα GP2» μέσα στη Suzuka στον ασύρματο το 2015.

Ωστόσο, αυτά ανήκουν στο παρελθόν για τον Alonso: «Η Honda είναι σίγουρα ένας κατασκευαστής που έχει τόσες πολλές επιτυχίες στη Formula 1 και στον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Είναι πάντα μια εταιρεία που σέβομαι. Δε λειτούργησε για εμάς στη McLaren τα χρόνια που ήρθαν στο άθλημα, αλλά αμέσως μετά διόρθωσαν όλα τα προβλήματα και σήμερα κυριαρχούν (με τη Red Bull) και είναι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές τα τελευταία χρόνια».

«Οπότε νομίζω ότι θα έχουν μια βασική γραμμή για το 2026 που είναι ήδη πολύ ισχυρή, αλλά επίσης έχουν τη δυνατότητα να χτίσουν κάτι πολύ ωραίο στη Sakura. Ξέρω ότι έχουν πραγματικά κίνητρα και προφανώς με τα βιώσιμα καύσιμα που θα έχουμε το 2026 αυτό είναι επίσης κάτι με το οποίο θα ήθελα πολύ να πειραματιστώ».

F1 - Fernando Alonso (Aston Martin)

«Βλέπω μια κατάσταση στην οποία κερδίζουν όλοι. Μετά την εμπειρία με τη McLaren-Honda και το IndyCar επίσης, έχουμε τώρα αυτή την ευκαιρία να συνεργαστούμε ξανά. Αυτό για μένα είναι μια πραγματική ευχαρίστηση».

«Νομίζω η είσοδος σε νέους κανονισμούς με ένα νέο εγχείρημα, μια νέα αεροδυναμική σήραγγα και επίσης με τη Honda ως συνεργάτη, ήταν κάτι πολύ σημαντικό για μένα. Μέρος της απόφασης να παραμείνω στην Aston είναι επειδή θα συνεργαστεί με τη Honda το 2026. Υπήρχαν λοιπόν πολλοί παράγοντες που έκαναν το 2026 πολύ ελκυστικό με την Aston».

F1 - Fernando Alonso (Aston Martin)

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!