F1-GP Αυστραλίας: 3 στις 3 pole για το Max Verstappen

O Max Verstappen με τη Red Bull κατέκτησε την 3η φετινή pole position του σε ισάριθμους αγώνες στα πλαίσια του GP Αυστραλίας, με τον Carlos Sainz να βρίσκεται στη 2η θέση με τη Ferrari, παρότι δεν έχει αναρρώσει πλήρως.

F1-GP Αυστραλίας: 3 στις 3 pole για το Max Verstappen

O Max Verstappen με τη Red Bull κατέκτησε την 3η φετινή pole position του σε ισάριθμους αγώνες στα πλαίσια του GP Αυστραλίας, με τον Carlos Sainz να βρίσκεται στη 2η θέση με τη Ferrari, παρότι δεν έχει αναρρώσει πλήρως.

Ο Max Verstappen συνέχισε το σερί pole position σε όλους τους φετινούς αγώνες της Formula 1, με τον Ολλανδό Πρωταθλητή να εκκινεί αύριο το GP Αυστραλίας από την 1η θέση. Ο Verstappen ήταν εξαιρετικά γρήγορος εκεί που μετρούσε, δηλαδή στο Q3, καθώς και οι δύο γύροι που σημείωσε θα μπορούσαν να του χαρίσουν την pole position.

Ο Verstappen δήλωσε ότι ήταν απροσδόκητο, καθώς η Red Bull είχε δυσκολευτεί στις ελεύθερες δοκιμές με την εύρεση του ιδανικού στησίματος, ενώ δεν ήταν ταχύτερη ούτε στα δύο πρώτα σκέλη των κατατακτήριων δοκιμών. O Carlos Sainz με τη Ferrari θα πλαισιώσει τον πρώην team-mate του στην πρώτη σειρά εκκίνησης, σημειώνοντας χρόνο που τον έφερε 0,27 δλ. μακριά από την κορυφή, έχοντας χάσει χρόνο στο ταχύτατο chicane των στροφών 9-10.

Παρότι ο Ισπανός δεν έχει αναρρώσει πλήρως από την επέμβαση αφαίρεσης σκωληκοειδούς απόφυσης πριν από δύο εβδομάδες, πραγματοποίησε μία πολύ καλή εμφάνιση σήμερα, όντας πάντα ταχύτερος από τον έτερο οδηγό της Ferrari. Τον 3ο χρόνο της διαδικασίας σημείωσε ο Sergio Perez με την άλλη Red Bull, o οποίος δεν ήταν ευχαριστημένος με την 1η στροφή του ταχύτερου γύρου του, αναφέροντας ότι έχασε 0,1 – 0,15 δλ. μόνο εκεί.

Παρακολουθήστε τα καλύτερα στιγμιότυπα των κατατακτήριων δοκιμών του GP Αυστραλίας

Ο Μεξικανός ανέφερε ότι η Red Bull έχει αλλάξει την προσέγγισή της ενόψει του αυριανού αγώνα, καθώς προβλέπει ότι η καταπόνηση (και το graining) των ελαστικών θα είναι πολύ υψηλή (αν και η Red Bull είναι πολύ καλή σε αυτό τον τομέα), οπότε οι θέσεις στη σειρά εκκίνησης δεν παίζουν καθοριστικό ρόλο, κατά την άποψή του. Ο Perez παρουσιάστηκε ενώπιον των αγωνοδικών αργότερα, με την κατηγορία ότι παρεμπόδισε το Nico Hulkenberg στο Q1 και δέχθηκε ποινή 3 θέσεων, για να πέσει 6ος.

Τον Perez θα πλαισιώσει στη δεύτερη σειρά εκκίνησης ο Lando Norris με τη McLaren, ο οποίος βρέθηκε 0,4 δλ. μακριά από την κορυφή και πέτυχε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Ο Βρετανός ήταν ευχαριστημένος από την επίδοσή του, καθώς ένιωσε για πρώτη φορά έπειτα από καιρό ότι κατάφερε να ξεκλειδώσει απόδοση. Η McLaren έδειξε την Παρασκευή να έχει πολύ ανταγωνιστικό ρυθμό αγώνα στις προσομοιώσεις, αλλά δύσκολα θα καταφέρει να προκαλέσει τις Red Bull και τις McLaren.

Μεταξύ των δύο McLaren θα παραταχθεί αύριο ο Charles Leclerc με τη δεύτερη Ferrari. O Μονεγάσκος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την τελική του προσπάθεια στο Q3, έπειτα από ένα λάθος στη στροφή 12. Ο Leclerc ανέφερε στον ασύρματο ότι το μονοθέσιο της Ferrari ήταν δύσκολο στην οδήγηση, καθώς παρουσίαζε υποστροφή. Ο Μονεγάσκος προσπάθησε να το αντιμετωπίσει αυτό αυξάνοντας τη γωνία πρόσπτωσης των πτερυγίων της εμπρός αεροτομής και αυτό οδήγησε σε υπερστροφική συμπεριφορά στο τέλος.

Ο τοπικός ήρωας Oscar Piastri κατέλαβε την 6η θέση με τη δεύτερη McLaren. O νεαρός Αυστραλός είχε μεικτά συναισθήματα, καθώς δήλωσε ότι έκανε πολλά λάθη στην τελική του προσπάθεια, ενώ και ο πρώτος γύρος του στο Q3 δεν ήταν ιδανικός. Πίσω του θα βρεθεί ο George Russell με τη Mercedes, η οποία δυσκολεύτηκε για μία ακόμη φορά στις ιδίως στις γρήγορες στροφές του Albert Park.

Φέτος είναι η πρώτη φορά από το 2011 που τα γερμανικά μονοθέσια δε βρέθηκαν στις πρώτες 6 θέσεις της σειράς εκκίνησης. Πίσω από το Russell, στην 8η θέση, θα παραταχθεί ο Lance Stroll με την Aston Martin, ο οποίος παρότι είχε μόνο μία προσπάθεια στο Q3, (όπου είχε και μία στιγμή υπερστροφής στην ακολουθία των στροφών 9-10, κατάφερε να κινηθεί ταχύτερα από τον team-mate του, Fernando Alonso, που συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα.

Μεταξύ των δύο Aston Martin, θα παραταχθεί Yuki Tsunoda, ο οποίος πραγματοποίησε άλλη μία πολύ καλή εμφάνιση με την πολύ γρήγορη στις κατατακτήριες δοκιμές Racing Bulls, για να βρεθεί στην 9η θέση και να εισέλθει στο Q3 για δεύτερο συνεχόμενο Grand Prix. Ο Alonso είχε μία έξοδο από την πίστα στην 6η στροφή (περνώντας μέσα από τα χαλίκια) στην πρώτη του προσπάθεια στο Q3 με μεταχειρισμένο σετ ελαστικών, και στη συνέχεια ο τελικός του γύρος δεν ήταν ανταγωνιστικός.

Το σοκ του δεύτερου σκέλους των κατατακτήριων δοκιμών ήταν το γεγονός ότι με την τελική του προσπάθεια, ο Tsunoda απέκλεισε το Lewis Hamilton με τη Mercedes (για μόλις 0,059 δλ.), και ο Βρετανός 7 φορές Πρωταθλητής θα εκκινήσει τον αυριανό αγώνα από την 11η θέση. Το τριήμερο του GP Αυστραλίας συνεχίζει να είναι αρκετά δύσκολο για τη Mercedes, η οποία έχει ίσως το 5ο ταχύτερο μονοθέσιο -σε ένα γύρο- στην πίστα του Albert Park, με αρκετή υποστροφή και ένα αρκετά νευρικό πίσω μέρος. O Hamilton δήλωσε ότι το μονοθέσιο ήταν καλύτερο στο FP3. Όταν η ένταση του αέρα αυξήθηκε στις κατατακτήριες δοκιμές, η Mercedes έγινε πιο απρόβλεπτη.

Μόνο 19 μονοθέσια συμμετείχαν στις κατατακτήριες δοκιμές, καθώς ο Logan Sargeant δεν έλαβε μέρος. Ο Alex Albon είχε ένα ατύχημα στο FP1 και προκάλεσε ζημιές στο πλαίσιο του μονοθεσίου του. Η Williams δεν έχει εφεδρικό πλαίσιο για τους 4 πρώτους αγώνες και επειδή δεν ήταν εφικτό να επισκευαστεί εγκαίρως το μονοθέσιο του Albon, η βρετανική ομάδα αποφάσισε να συμμετάσχει με μόνο έναν οδηγό. και επέλεξε να είναι ο Ταϊλανδός αυτός, παρότι ήταν εκείνος που προκάλεσε το ατύχημα, καθώς εν γένει είναι πιο ανταγωνιστικός.

O Albon δικαίωσε την επιλογή της ομάδας του, τοποθετώντας τη Williams στη 12η θέση της σειράς εκκίνησης. Στον τελικό του γύρο είχε υπερθερμάνει τα ελαστικά του, γεγονός που τον οδήγησε σε μία στιγμή υπερστροφής στη στροφή 10. Στην εκκίνηση, ο Ταϊλανδός θα παραταχθεί εμπρός από τους Valtteri Bottas (Sauber) και Kevin Magnussen (Haas). Παρότι o Esteban Ocon χτύπησε τον τοίχο της τελευταίας στροφής στο Q1, προκαλώντας αστοχία πίσω αριστερού ελαστικού, κατάφερε να προκριθεί στο δεύτερο σκέλος, για πρώτη φορά φέτος όσον αφορά την ομάδα της Alpine.

Στο τέλος του πρώτου σκέλους, από τη διαδικασία αποκλείστηκε ο Nico Hulkenberg με τη Haas, που συνάντησε το εμπόδιο του Perez στην προτελευταία στροφή της προσπάθειάς του και o Pierre Gasly με την Alpine, ο οποίος δέχθηκε επίπληξη από τους αγωνοδίκες επειδή διέσχισε τη γραμμή της εξόδου του pit lane.

Ο Daniel Ricciardo είδε τον εαυτό του να αποκλείεται στο Q1 για πρώτη φορά στην καριέρα του στον αγώνα της πατρίδας του, καθώς διαγράφηκε ο καλύτερος χρόνος του επειδή βγήκε εκτός ορίων πίστας στην έξοδο της στροφής 4. Ο Guanyu Zhou βρέθηκε στην τελευταία θέση με τη Sauber, έχοντας χάσει κομμάτια από την εμπρός αεροτομή του σε ένα άτσαλο πέρασμα από το kerb της εξόδου της 10ης στροφής.

Google News icon
Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!